Als je samen een huis wilt kopen moet je over heel veel dingen beslissen. Grote kans dat het modderen met t poldermodel wordt. Hij wil buiten, zij in de stad, compromis: vinex-wijk/net niks. Wat gebeurt er dan wel niet als een groep van 25 mensen gezamenlijk gaat beslissen over het gehele ontwerp, de bouw en de uitvoering van een flink aantal ecologische woningen??
Dat heb ik deze week van dichtbij mee mogen maken bij een algemene ledenvergadering van Vormidabel, een woonproject in Den Haag. Ze hebben van de gemeente toestemming gekregen om een plan te ontwikkelen voor ecologische woningen op een stuk grond aan de Mient. Er komen zowel koop als huurwoningen en een gemeenschappelijke ruimte rond een grote binnentuin. De bedoeling is om de huizen zo te bouwen dat de CO2-uitstoot minimaal is. Ook staan er “nulenergiehuizen” op de verlanglijst. Dat zijn huizen die geen verwarmingssysteem hebben. De verwarming komt van de mensen zelf, de elektrische apparaten en misschien met een aanvulling van zonne-energie.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik was na het lezen daarvan al behoorlijk enthousiast geworden en meldde me aan als geïnteresseerde. En zo zat ik woensdag tussen een groep van 20 potentiële bewoners en een architect om een lijst van 5 a4tjes door te nemen met alle mogelijke bouwtechnische manieren om energie te besparen, op te wekken en verbruik te beperken. Natuurlijk gaat dat over bouwmaterialen, isolatie en groene energie, maar ook over ja of nee een bad in je eigen huis (niet zo milieuvriendelijk qua watergebruik) en over hergebruikt water in je douche ja of de nee.
Maar behalve het moeten opgeven van een bad, bleek vooral dat er al heel veel WEL mogelijk is. Dingen waarvan je denkt, waarom is dat niet eerder gebeurd?Zo denk ik al jaren dat het toch vrij absurd is dat we de wc doorspoelen en de tuin besproeien met drinkwater. Hier geleerd over de term ‘grijs water’. Dit is licht verontreinigd afvalwater dat afkomstig is van huishoudelijke handelingen, zoals douche, wasmachine of keuken dat hergebruikt kan worden voor bijv. het doorspoelen van de wc. Of voor tuinbesproeing na filtering in een helofyten vijverfilter waar waterplanten zoals biezen worden ingezet om water te zuiveren.Meer daarover kan je in het boekje Water in de tuin lezen.
Een ander leuk voorbeeld van samenwerken met natuurlijke hulpbronnen is het bouwen van grote ramen op het zuiden voor warmtewinning. In de zomer zorg je dan dat je een mooie druif/pergola langs je gevel hebt zodat het s zomers niet te heet wordt binnen. Ook vegetatiedaken en groene gevels worden steeds populairder vanwege de opname van fijnstof en de goede isolatie. Meer over Gevels in t groen.
Door goede isolatie heb je al veel minder externe warmte nodig. Wat je nog wel nodig hebt kun je o.a. uit aardwarmte halen (uitleg laat ik over aan wikipedia: aardwarmte), terugwinning uit gebruikt water van bijv. de wasmachine, en dichte houtkachels. Ik moest wel even slikken toen ik hoorde dat een openhaard uit den boze is omdat 80% van de hitte de lucht in gaat, dus ik zal me moeten verzoenen met een dichte leemkachel. En oja, koken op gas zit er ook niet meer in.
Maar wat mij betreft krijg je daar genoeg andere dingen voor terug. Het idee niet meer afhankelijk te zijn van externe gas- of elektriciteitsaanvoer (als de eigen windmolens en zonnecellen goed werken) heeft iets heroïsch in zich. Het is zoveel leuker om alle natuurlijke hulpbronnen slim en duurzaam te gebruiken in plaat van ze uit te putten. Ik denk ook dat dat ideaal deze groep steeds weer samenbrengt in alle keuzes die er gemaakt moeten worden, ondanks alle individuele wooneisen. Gelukkig gaat vormidabel ook voor comfortabel; om echt te bikkelen zal ik dus toch nog af en toe een boshut zonder voorzieningen moeten huren 😉
Meer info over Vormidabel
>Hoi Roos,
Klinkt heel interessant! Ik heb je blog meteen doorgestuurd naar Martijn.. 😉
Toch maar eens die tweede lunch-thee-etc-date plannen!
Hanneke
>Hoi Rozemarijn, leuk artikeltje. Je hebt het eigenlijk over een passiefhuis. Hier heb ik overzicht van gemaakt op mijn website:
http://www.duurzaamthuis.nl/verbouwen/passiefhuis
Gr Dirk
>Handige site, bedankt voor de tip! Er is veel te leren en te overwegen over duurzame huizen, da's me wel duidelijk geworden.
Zo kreeg ik al een reactie doorgestuurd van ervaren bewoners van ecologische huizen die een paar nuttige tips gaven om over na te denken:
– Grote vensters beteken veel energiewinst bij zonneschijn, maar ook veel energieverlies wanneer de zon niet schijnt!
-Isolatie. Men rekent altijd met de meest optimale toestanden. Warmteisolatie hangt sterk samen met de luchtvochtigheid in en buiten de woning. 10 % vocht in het isomateriaal vermindert de isowaarde met 25%!
– Waterbesparen kan prima met een volbiologische zuiveringsinstallatie. Grijswater kun je best met een helofytenfilter zuiveren en dat water met regenwater weer gebruiken voor het doorspoelen van de wc. (niet voor de was: dat is hier verboden). Maar nu komt de rekening: als je dat water gebruikt voor wc-spoeling dan moet je een watermeter aanschaffen, die regelmatig (1 x 10 € per 3 maanden, 40 € per jaar jaar!) geijkt moet worden. Dat kost meer geld dan het besparen aan water.