Maandagavond. Lekker met mn bord voor de TV. Want die ene avond in de week dat ik vroeg thuis ben zet ik mijn favoriete ‘onder-t-eten’ programma op: de grote verbouwing. Leuke Britse variant van het Blok, zonder wedstrijdelement.
Als er nou eens zo’n programma zou zijn waarin ze duurzame bouwstijlen laten zien. Dan zou het zomaar kunnen dat je vanuit je luie stoel gemotiveerd raakt om een nieuw huis van strobalen te gaan bouwen. Want dat kan, en nog leuker: bijna iedereen kan het!
Huis van stro
Bouwen met strobalen is in de 20e eeuw in Amerika weer populair geworden en ook in Europa wordt er steeds meer mee geexperimenteerd (zie hier voor overzicht van huizen in Nederland). Voordeel is dat strobalen restafval uit de landbouw zijn waardoor het niet duur is. Het opbouwen van de muren is simpel en door de lichtheid van de balen zeer geschikt voor doe-het-zelf. De balen worden met spanners in elkaar gedrukt en dan heb je een superstevige muur die ook nog eens goed isoleert. Om water en ongedierte buiten te houden wordt er een laag leem overheen aangebracht, eventueel met nog een laag verf, kalk of lijnolie om het echt waterdicht te maken.
Uitgebreide informatie over strobaalbouw vindt je op de website www.strobouw.nl en bij Orio architecten, bureau voor bio- en ecologische architectuur, gespecialiseerd in hergebruik van materialen en bouwen met stro, leem en hout.
Wil je het meteen uitproberen dan wordt er van 25 mei een 3-weekse workshop georganiseerd door strobouwexpert Tom Rijven in Veghel. Er kunnen 12 mensen meedoen en deelname is gratis! meer info
Nog een voorbeeld huis in Ouwerkerk, een van de meest bekende stro-huizen in Nl:
Earthships
Maar het kan nog extremer. Earthships zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienende gebouwen die dus geen warmte- of energie-aanvoer van buiten nodig hebben, dat wordt allemaal in het huis zelf opgewekt. Het concept is van de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Zijn geliefde bouwmaterialen zijn: met aarde gevulde oude autobanden, lege glazen flessen en blikjes, in combinatie met leem.
Door dit hergebruik van afvalmaterialen bij de constructie, en schone energiewinning hebben de earthships een minimale CO2-uitstoot. Ze kunnen onafhankelijk functioneren van openbare nutsbedrijven en leidingnetten, waardoor flink wordt bespaard op energie. Dit wordt onder andere bereikt door de huizen gedeeltelijk in te graven, de dragende muren van met aangestampte aarde gevulde autobanden te maken en aan de zuidkant een glazen serre aan te brengen. Via zonne-, wind- of waterenergie voorziet het in de eigen energiebehoefte. Regenwater wordt opgevangen via het dak en in een vergaarcontainer verzameld.
Foto’s: www.earthship.org
Het eerste earthship in Nederland staat in Zwolle en fungeert nu als een theehuis:
Dromen
Was ik maar architect. Dan kon ik duurzame materialen en slimme duurzame technieken in mooie, organische huizen verwerken… Ik ben dinsdag naar een lezing geweest van Michel Post, een ecologisch architect aangesloten bij Orio architecten. De voorbeelden die hij liet zien van organische en duurzame architectuur deden me denken aan droomwerelden waarin alles in harmonie met de natuur is… Of aan de hobbits, ook goed.
Voor nog meer mooie en inspirerende voorbeelden van ecologisch wonen zie dit webdocument. Veel kijkplezier!