Een superlekker lunchgerecht van wortelbeignets en plakjes (schapen)kaas. En leuk detail: er zit kikkererwtenmeel in. Ik had kikkererwtenmeel gekocht om als vervanging van bloem in béchamelsausjes te gebruiken. Maar wat doe je er verder mee? Dit dus!
Wat dit gerecht echt om te smullen maakt is de citroensaus. Goddelijk. Ook een superlekkere dressing voor salades trouwens, dus gewoon twee keer zoveel maken en in de koelkast bewaren.
Ik heb het recept ooit uit het blad van Smaakmakend gehaald, maar kan het niet meer terugvinden op hun site, dus bij deze het recept:
Ingrediënten (voor ongeveer 10 beignets):
- 250 gram haloumi (schapenkaas), of een andere grillkaas (met feta ging het ook redelijk), of alleen 50 gram harde geitenkaas
- 4 dikke wortels (ongeveer 300 gram)
- 5 lente-uitjes
- 1 bosje koriander
- 1 el korianderzaad
- 50 gram (ongeveer 5 el) kikkererwtenmeel
- 2 eieren
- Peper en zout
- Rucola voor de garnering
Citroensaus:
- 1/2 teentje knoflook
- 1 el zachte honing
- 1 tl (grove) mosterd
- 1 citroen (bio want je hebt ook de rasp nodig)
- 90 ml olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Maak eerst de citroensaus: rasp de citroen en pers hem uit. Knijp het halve teentje knoflook fijn. Schenk alle ingrediënten in een potje met deksel (oud jampotje bijv.) en schud tot je een homogene saus hebt.
Voor de wortelbeignets:
– Rasp 50 gram haloumi (parmezaan of harde geitenkaas kan ook) en de wortels grof en meng door elkaar
– Snijd de rest van de kaas in plakken van ong. 1/2 cm en zet weg
– Rooster de korianderzaadjes kort in een koekenpan (geen vet) en maal ze daarna fijn (bv in een vijzel)
– Snipper de lenteuitjes, knip de koriander fijn (bewaar een beetje voor de garnering) en klop de eieren los. Voeg dit alles aan het wortelmengsel toe, samen met de korianderzaadjes en zout en peper naar smaak. Meng goed door elkaar
– Vorm 12 balletjes en druk ze plat op een bakplaat of bord
– Zet ze als je tijd hebt nog 30 min in de koelkast zodat ze wat steviger worden
– Verhit een koekenpan met wat kokosvet, ghee of olijfolie. Bak de beignets tot ze goed bruin zijn; dan lukt het om ze te keren zonder dat ze uit elkaar vallen
– Houd ze warm ( in de oven) terwijl je de plakken haloumi bakt
– Maak stapeltjes beignets op de borden, afgewisseld met haloumi. Garneer met een paar blaadjes rucola, verse koriander en besprenkel (rijkelijk 😉 ) met de citroensaus, smullen maar!
Ha Roos,
Ik wil je even laten weten dat jouw website voor mij een soort basis is geworden sinds ik na een detox-kuur nog gezonder wilde gaan eten dan ik al deed.
Ik heb al een aantal recepten gebruikt en die zijn geweldig. En daarnaast is je site ook nog eens erg leuk om te lezen.
Dankjewel hè!
Leuk om te horen, fijn dat het je verder helpt, en bedankt dat je het even liet weten! Ik zou er nog veel meer op willen zetten, maar dat komt stapje voor stapje!