Eén van mijn favoriete wintersalades. Lekker en ook erg makkelijk. Als je zorgt dat je veldsla in je tuin of vensterbank hebt staan en altijd zo’n pakje voorgekookte bietjes in huis  hebt, kan je altijd snel een slaatje maken! Uiteraard kan je de salade ook met verse bietjes in de zomer maken.
Met verse jonge bietjes kun je ze zelfs rauw eten; snij ze in hele dunne plakjes en leg ze even in wat citroensap of azijn, dan worden ze wat zachter. Chioggia bietjes hebben een hele mooie tekening van binnen. Wil je de bietjes liever wat zoeter eten dan kun je ze stomen, dan behoud je meer voedingswaarde dan koken in water. Bij verse kleine bietjes dan kan je de schil prima opeten; daar zitten de meeste voedingsstoffen!
Healthy purple
Bieten zijn een powerhouse van goede stofjes. De rode kleur is een mengsel van pigmenten genaamd betalaïnen. Deze stoffen zijn o.a. sterke anti-oxidanten, helpen het lichaam te ontgiften en zijn ook nog eens kankerremmend. Bovendien zou de rode kleurstof een positief effect op het lichamelijke en geestelijke prestatievermogen hebben.. wie wil dat niet?! Door bieten te koken neemt de hoeveelheid betalaïnen wel af; na een uur zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen. Het heeft dus de voorkeur om bieten rauw te eten. Door bieten te stomen worden ze relatief snel gaar zonder veel voedingsstoffen aan het kookwater te verliezen. Net als andere wortelgroenten bevat rode biet veel kalium, natrium, fosfor, magnesium en ijzer.
Salade met veldsla en biet
Ingrediënten (voor 2p):
- 2 gekookte of gestoomde bietjes
- 2 handjes (naar eigen inzicht) veldsla en/of rucola (of spinazie of andere groene blaadjes uit de tuin)
- 1 augurk
- Grie (geitenkaas feta)
- Pijnboompitjes, of zonnebloem- en pompoenpitten en/of sesamzaad
Voor de dressing:
- 2 el olijfolie (Ik heb ooit een flesje olijfolie met bergamot-citroen gekocht; condimento al bergamotto. Die is hier superlekker in).
- 1 el appelciderazijn (of citroensap)
- 1 tl tamari (+ evt. 1/2 tl kelp)
- 1 tl roosvicee of honing
- 1 tl mierikswortelpasta
- Facultatief: knoflook
- Facultatief: heel fijngesneden peterselie
Bereiding:
– Pitjes even roosteren in een droge koekenpan en af laten koelen
– Veldsla goed wassen en uit laten lekken
– Dressing maken door alle ingrediënten te mengen met een garde
– Bieten in blokjes snijden, grie in blokjes snijden, augurk in plakjes snijden, Â en dan alles door elkaar husselen, pitjes erop, lekker!
Ziet er super uit, ga ik vanavond eten, dank je wel
Was een heerlijke salade!!! Gaan we zeker vaker eten!
Leuk om te horen!
Lekker met mierikswortel, had ik nooit bedacht!
Top, ga ik vanavond proberen:-)