Een heerlijke gevulde wintersoep, waarmee je meteen van de gezonde eigenschappen van kool profiteert. Kolen zitten vol met waardevolle nutriënten, antioxidanten en kankerremmende stoffen. Lees meer over de gezonde stofjes en de beste bereiding van kolen: kolen oerhollands superfood.Â
Ingrediënten:
- 1 rode ui, 1 gele ui, grof gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
- 1/2 rode peper, fijngesneden
- 2 stengels selderij, in stukjes
- 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 1/4 knolselderij, geschild en in blokjes
- 1/4 groene kool, in dunne reepjes gesneden
- 1 blikje linzen
- 1/2 l runderbouillon (liefst zelfgetrokken) of plantaardige bouillon
- 2 laurierbladeren
- 1 tl djinten
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- vers gemalen peper
- zure room
- oude geitenkaas
- verse peterselie
Bereiding:
– Snij alle groenten
– Fruit de fijngesneden uien aan in ontgeurd kokosvet; voeg de rode peper (heel fijn gesneden) en de kruiden toe en daarna kort de knoflook zodat het niet aanbrandt en bitter wordt
– Gooi de selderij erbij, de blokjes zoete aardappel en de knolselderij
– Giet daarna meteen de bouillon erbij. Voeg de 2 laurierbladeren toe en breng aan de kook
– Voeg na 5 min koken de groene kool toe en laat pruttelen op zacht vuur tot alles bijna gaar is (ik schat in kwartiertje, hoe korter hoe beter!)
– Voeg op het laatst de (voorgekookte) linzen toe en laat warm worden
– Naar smaak peper en zout (of wat shoyu) toevoegen
– Serveren met een flinke eetlepel zure room (goed voor de vertering) en wat geraspte oude geitenkaas en peterselie
Jammie, hier krijg je het ongetwijfeld warm van!
Een gedachte over “Linzensoep met groene kool”