Voor wie er vandaag nog pepernoten moet bakken, heel gezwind; ga naar de winkel voor kastanjemeel, ondanks de wind! Nee hoor, zonder kastanjemeel kan het ook prima. Maar de donkere smaak van kastanjemeel past wel erg goed bij de kruidnootjes. Om het glutenvrij te houden zit er verder amandelmeel in ipv bloem. Het is handig om wat kinderhandjes bij de hand te hebben om te helpen met het rollen van de pepernoten; even een geduldwerkje (niet handig dus als je je surprises nog in elkaar moet draaien; maar wel een goed moment om je gedicht te overdenken 😉 ).
Ingrediënten (voor ongeveer 100 kleintjes):
- 60 gr kastanjemeel (of ook amandelmeel)
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr koude boter
- 35 gr (kokos)palmsuiker
- 15 gr steviakristal
- 1/2 el koud water (of amandel- of een andere melk)
- 7 gr speculaaskruiden
- flinke snuf zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 160 graden
– Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar: kastanjemeel, amandelmeel, palmsuiker, steviakristal, speculaaskruiden en een snufje zout (zeef het eventueel als er veel klontjes in het meel zitten)
– Voeg de boter toe en snijdt met messen tot blokjes van ongeveer 1 cm.  Kneedt het  daarna met je handen tot een kruimelig deeg
– Voeg dan het beetje water toe en kneedt tot een samenhangend deeg
– Eventueel een half uur in de koelkast laten opstijven (dit staat er meestal bij in recepten maar ik merk eerlijk gezegd niet veel verschil)
– Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op een bakplaat met bakpapier
– Bak ze 15-20 minuten in de oven en laat ze daarna als de oven afkoelt in de oven staan zodat ze nog nagaren en knapperiger worden. Laat ze daarna goed afkoelen.
Het is natuurlijk lastig om ze niet meteen op te eten, maar de volgende dag zijn ze echt nog lekkerder en knapperiger (dat wordt dan voor de Sinterklaas-afterparty… al geloof ik dat Sint Nicolaas officieel op de 6e jarig was 😉 ).
Leuk recept! Zou ik de stevia ook kunnen vervangen door de dubbele hoeveelheid kokospalmsuiker?
Ja zeker, dat is misschien nog wel lekkerder ;-). Ik probeer zuinig te zijn met de palmsuiker omdat er waarschijnlijk toch vrij veel fructose in zit, vandaar dat ik stevia toevoeg.
Hi! I am looking for food blogs online and I found you :). I wonder if you would like to take a look at Volrecepten.nl. If you like the page, you are welcome to join us and make your recipes available to a greater number of people. Hope to hear from you soon!
Have a nice day!