Die lekkere kleverige sesamrepen met honing van de bio-winkel waren een tijd lang mijn favoriete tussendoortje. Maar hier thuis stond de pot met sesamzaad eigenlijk nogal werkeloos te zijn. Met een hele week tuinwerk voor de boeg kreeg ik eindelijk de ingeving om ze zelf te gaan maken. En ze zijn lekker! Ook door andere (gewone suiker-eters 😉 ) getest. De bite van de sesamzaadjes met het zachte kokosvet geeft een heerlijke sensatie in de mond. En ook nog eens een ideaal energiebommetje voor tussendoor dankzij het kokosvet en de andere superfoods die je er in kwijt kan. Bijkomend voordeel: het is zo klaar en je maakt maar één kommetje vies ;-).
Ingrediënten:
- 50 gram kokosolie (virgine)
- 100 gram sesamzaad
- 30 gram gemalen (liefst blond) lijnzaad
- 30 gram witte moerbeien
- 30 gram gojibessen
- 30 gram zachte dadels
- 30 gram dadelstroop (of een andere stroop, bijv. kokosbloesemnectar)
- 15 gram honing
Bereiding:
– Smelt het kokosvet in een pannetje; het liefst au bain marie.
– Snij de dadels in kleine stukjes en hak de gojibessen en moerbeien eventueel ook wat fijner.
– Roer zodra het kokosvet gesmolten is alle andere ingrediënten er door heen en mix goed.
– Giet het mengsel in een ovenschaal (voor deze hoeveelheid ongeveer 17 x 17 cm) bekleed met bakpapier en druk heel goed aan. Dit kan prima met je handen, want kokosvet is de perfecte handencrême ;-). Laat hard worden in de koelkast en snij dan in hapklare stukjes.
Ik heb ze gister gemaakt maar viel beetje tegen, had ik die zaadjes moeten roosteren misschien?
Ik denk dat geroosterde sesamzaadjes de smaak zeker ten goede komen, maar dan ben je wel een deel van de voedingsstoffen kwijt… afweging dus. Ik ga nog proberen hoe het uitwerkt als ik het grootste deel van de sesamzaadjes fijnmaal.