Ik heb deze week m’n primeur als lunchkok gemaakt in de hippe vegan bistro Gare du Nord in Rotterdam Noord. Heerlijk 100 % biologisch eten en dat op een superleuke locatie: een oude treinwagon midden in een woonwijk! Het plein waar de treinwagon staat is bovendien omgetoverd tot moestuin met fruitbomen en groentenbakken vol groenten en verse kruiden. Op zo’n plek wil ik graag koken!
Creatief met seizoensgroenten
Je kunt bij Gare du Nord zowel lunchen als dineren. Alle ingrediënten zijn biologisch en met een beetje geluk komen de groenten en kruiden direct uit de moestuin. Sowieso wordt er hoofdzakelijk met seizoensgroenten gewerkt. ’s Avonds is er één drie-gangen menu: soep, hoofdmaaltijd en taart toe. Niks te kiezen dus, maar des te meer vrijheid voor de kok en dat zie je terug op je bord! Heerlijke smaken en veel kleuren. Alleen iets te veel granen naar mijn smaak, maar dat heb je al snel in een veganistische keuken.
Voor de lunch (vanaf 12 uur) kan je wel kiezen uit verschillende broodjes met bijvoorbeeld hummus en gegrilde groenten, gemarineerde tempeh of vegaburgers, een quiche, soep of een dagsalade. De lunchkok maakt ook de soep en de taart voor het diner. Dus ja, de avocado-limoentaart heeft al op het menu gestaan ;-). Leuk om die ook in vijfvoud te kunnen maken.
Dubbel duurzaam
De treinwagon krijgt door dit restaurant een derde nieuwe leven. Een goed voorbeeld van ‘upcycling’ ;-). De keuken in de wagon is zo klein dat een uitgebreide kaart geen optie is. Vandaar het dagelijks wisselende menu.  Voordeel is wel dat de kok optimaal flexibel is om de ingrediënten te gebruiken die aanwezig zijn. Er hoeft dus ook minder weggegooid te worden. Gare du Nord scoort wat dat betreft hoog op duurzaamheid. Zeker omdat alles 100 % biologisch is en sommige groenten en fruit een ‘food kilometer’ rating van minder dan 0.005 hebben als ze uit de moestuin komen ;-).Â
Buurt pimpen
Met mooi weer kan je lekker buiten zitten op het terras met uitzicht over de moestuin. Vaak zijn er buurtbewoners bezig die meehelpen om de moestuin te onderhouden. Er zijn ook nog plannen om een amfitheater op het plein aan te leggen om culturele activiteiten te organiseren. Want voor initiatiefnemers Hans Kervezee (die zelf in de Agniesenbuurt woont) en Pinar Coskun  is de sociale samenhang in de buurt een belangrijk punt.
Het zakenduo heeft al meer succesvolle projecten in de buurt opgezet. Zo hebben ze een paar jaar geleden de kookschool Kook met mij mee opgezet. Een kookstudio waar kinderen en schoolklassen uit de buurt gezond leren koken met plantaardige ingrediënten. Inmiddels hebben Hans en Pinar in de wijk ook een buurtmoestuin aangelegd waar kinderen zelf met plantjes in de weer kunnen zijn (oogst met mij mee). Bovendien is de hele wijk voorzien van geveltuintjes waar ook veel eetbare planten in staan. En zodra je de wijk binnenkomt lachen de oude wijnvaten met fruitbomen je tegemoet.
Dus kom snel een keer buurten en genieten van heerlijk vers eten, met liefde bereid weet ik uit ervaring ;-).
In oude DDR treinwagon. Landje in Rotterdam noord, plein omgetoverd in buurtmoestuin.
Wat ontzettend leuk!
Cool!
Ja wat schrijf je als zo’n aanbevelingsverhaal van je eigen dochter komt? Waarom ben ik er niet al geweest? Alle ingredienten komen van de zon. Dat is toch de bron van alle leven en levendigheid?
Sinds ik smoothies maak probeer ik dat door juist niet naar de recepten van anderen te kijken. Dus verbaast het mij dat ik hier zoiets als een aansporing voor receptuur neerschrijf. Ik bedoel je moet zelf maar uitzoeken wat je van de volgende suggesties kunt gebruiken maar NATUURLIJK is het wel (LEUK)
Een smoothie is niet dun als sinaasappelsap. Je moet dus wel banaan of avocado of ’n blikje cocosmelk (eventueel in combinatie) gebruiken. Iedere vrucht met zacht sappig vruchtvlees is te gebruiken bv. pruim, nectarine, perzik, mango, meloen enz
Houdt je van zacht-zoet voeg dan een siroop toe bv ahorn of agave maar zeker niet teveel!
Is de staafmixer er in geslaagd alles superfijn te ‘slaan’ voeg dan ook wat meer vocht toe (begin daar trouwens maar mee; dat werkt beter.)
Ook met helder water kan je helpen het oplepelen te vervangen door drinken. Vergeet niet het lang in de mond te houden om goed te proeven. Zonde om het snel naar binnen te slokken. Geniet ervan!
Goed bezig met die smoothies pap, maar moeten er niet wat meer groenten (uit eigen tuin) bij?! Ik heb er net één gemaakt van peren, spinazie, sla en stevia uit eigen tuin plus avocado, sinaasappel en kokoswater, jammie!
Lieve Rozemarijn,
Leuk om je kookverhaal te lezen! Wordt hopelijk vervolgd!
Dat is inderdaad wel een heel inspirerende omgeving om in te koken.
Erg jammer dat ik niet om de hoek woon om een en ander te komen proeven!
Frank