En hier dan ter ere van de verjaardag van Sinterklaas
Het beloofde recept voor de gevulde speculaas
Waar jullie vast al naar zitten te smachten
Omdat de eigengemaakte amandelspijs ongeduldig ligt te wachten!
Eigenlijk is het recept voor de speculaas bijna hetzelfde als voor pepernoten; je kan het amandelmeel ook deels vervangen door kastanjemeel of rijstebloem. Het belangrijkste zijn de speculaaskruiden!
Het stapelen van de gevulde speculaas behoeft even wat aandacht, maar als je een deegroller en bakpapier hebt moet het op deze manier goed lukken.
Ingrediënten (voor een stuk van ongeveer 17 x 12 cm):
- 150 gram amandelspijs
- 150 gram (wit) amandelmeel
- 100 gram haver- of kastanjemeel of rijstbloem
- 80 gram koude boter
- 25 gram steviakristal
- 50 gram palmsuiker of 2 el ahornsiroop
- 1 eitje, losgeklopt
- 2 el (10 gr) koekkruiden
- snuf zout
Bereiding:
– Zorg dat je de amandelspijs een paar dagen (liefst 1 week) van tevoren al gemaakt hebt (maar niet getreurd als dat niet is gebeurd; ook instant spijs smaakt al onwijs)
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Meng voor het speculaasdeeg het amandelmeel en havermeel, de palmsuiker of ahornsiroop, de steviakristal, de koekkruiden en de snuf zout door elkaar (doe dit door een zeef als er veel klontjes in het meel of de suiker zitten)
– Snij er dan met messen de koude boter doorheen en kneed het met je handen tot een kruimelig deeg
– Voeg dan de helft van het losgeklopte eitje toe en kneed tot een samenhangend deeg; eventueel kan je nog wat extra ei toevoegen, maar bewaar een klein beetje om bovenop te smeren
– Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol ze uit tot ongeveer 1 cm dik. Bak ze in ongeveer 20 min gaar in het midden van de oven voor de simpele versie; de spijs smeer je er dan later tussen. Wil je de spijs meebakken (extra lekker), dan moet je de gevulde speculaas eerst opbouwen:
– Rol één van de delen op een plank tussen twee velletjes bakpapier uit tot ongeveer 1 cm dik
– Haal het plastic folie van de amandelspijs af (als het erg plakkerig is maak je het folie alleen open, als het erg hard en droog is kan je er nog een beetje losgeklopt ei doorheen roeren). Leg de spijs op een plank op een stuk bakpapier en het folie aan de bovenkant. Rol het uit met de deegroller totdat het op je lap speculaas past. Draai de lap spijs om, haal het bakpapier eraf en keer het om bovenop de uitgerolde speculaas. Trek voorzichtig het folie er af.
– Rol dan de tweede bol deeg uit (ook weer tussen twee velletjes bakpapier of folie bovenop) en kieper deze heel voorzichtig bovenop de spijs.
– Snij als je het minder ‘rustiek’ wilt de kantjes bij
– Besmeer de bovenkant met het restje ei en versier met amandelsnippers
– Leg het op een bakplaat en bak in 20-25 minuten gaar in het midden van de oven
– Goed laten afkoelen voordat je het aansnijdt!
Hai,
Kan het ook met kokosolie ipv boter?
Kan ik steviakristal ook vervangen voor druppels stevia, e hoeveel heb ik dan nodig denk je?
Ja ik denk dat dat wel kan als je wel de palmsuiker blijft gebruiken voor de ‘suikerstructuur’. Ik denk dat je met 10 druppels aardig in de richting komt.