zeewier

Kookworkshop: gezonde lunch met zeewier

zeewier
zeewierpasta

Zondag 18 juni geef ik een nieuwe kookworkshop over zeewier! Je kan de laatste tijd geen foodmagazine open doen of er staat wat over zeewier in. Zeewier zou de groente van de toekomst moeten zijn. Maar wat je er in de keuken mee moet, geen idee. Dat was bij mij tot voor kort ook het geval. Maar nu ik eenmaal de (umami)smaak te pakken heb, krijg ik steeds meer leuke ideeën om het in allerlei gerechten te verwerken. Nieuwsgierig? Kom lekker meekoken 18 juni in Den Haag, in de open keuken van het sfeervolle vegetarische restaurant Symbiose.

We gaan een heerlijke gezonde lunch met elkaar produceren, nog steeds gluten- en lactosevrij, maar met extra aandacht voor zeewier. Wellicht ken je de ervaring dat het lijkt alsof je een hap zeewater naar binnen krijgt. Maar als je een beetje weet hoe je zeewier in je gerechten kunt verwerken is het juist een heerlijke smaakmaker die de umami-smaak van vlees kan vervangen en ook nog eens best wel belangrijke en unieke voedingsstoffen levert. Natuurlijk staat er sushi op het menu met nori vellen, maar ook het onbekendere arame en hiziki komen langs. En we maken een heerlijk toetje met agar agar.

Wanneer: zondag 18 juni, 9.30-12.30 uur

Locatie: vegetarisch restaurant Symbiose (Den Haag)

Kosten: €50,-

Aanmelden:  info@roosgoesgreen.nl

Wat zeewier zo gezond maakt

Zeewier werkt als een soort spons: het neemt actief mineralen en sporenelementen op uit het zeewater. Daardoor is het een enorm goeie mineralenbron, aangezien ons lichaam mineralen het beste opneemt via het eten van groenten. Beter dan mineralen in water (of via supplementen). Zeewier kan voor tot wel 55 % uit mineralen bestaan (in gedroogde vorm). Dat is een stuk meer dan de meeste landgroenten. Zo is zeewier een nog veel betere bron voor ijzer dan spinazie. En verder bevat het ook veel jodium, natrium, kalium, fosfor, magnesium, calcium.

zeewier
Jelly van zeewier

Zeewier is natuurlijk vooral bekend als goede bron van jodium, wat verder in weinig landgroenten zit. Het werd daarom toegevoegd aan zout en brood, maar tegenwoordig is ons dieet zo divers dat niet iedereen het op die manier meer binnen krijgt. Jodium is een belangrijk spoorelement voor de regulatie van de schildklier(hormonen). Die zijn belangrijk voor een goed metabolisme en zenuwstelsel. Vooral bruinwieren zijn rijk aan jodium. Met een halve gram wakame per dag zit je al aan je ADH (150 microgram).

Smaakmaker

Zeewier wordt ook wel aangeprezen als eiwitbron. Inderdaad zit er eiwit in, maar aangezien je over het algemeen niet zo veel zeewier eet, zet dat qua eiwitbron niet echt zoden aan de dijk. Maar wat zeewier wel doet is je gerechten die lekkere hartige umami-smaak geven waar we zo van houden. Zeewier bevat van nature glutaminezuur. Dat is het stofje dat de voedingsindustrie heeft nagemaakt om als smaakversterker (MSG) te gebruiken in snacks en kant en klaar gerechten. In die onnatuurlijke vorm en in de hoeveelheden die mensen binnenkrijgen die veel kant en klaar eten geen goeie zet voor je gezondheid.

Maak je zelf bouillon zonder vlees, dan kan het toevoegen van zeewier toch die hartige smaak en een hele hoop mineralen aan je bouillon toevoegen. En daarnaast helpt zeewier ook om peulvruchten beter verteerbaar te maken. En kan ook heel handig zijn om toetjes te maken. Nou, voor ik alles verklap stop ik nu, maar zeewier is echt heel leuk!

 

 

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.