candida darmen

Natuurlijk candida dieet: het beste voor je darmen

candida darmenHet candida-dieet? Blij dat ik dat niet hoef! Dacht ik tot een half jaar geleden. Maar de afgelopen maanden moest ik er toch aan geloven na een slippertje in mijn anti-anti-biotica beleid. En met mij zijn er steeds meer mensen bij wie de candida-schimmel veel te veel plek inneemt in de darmen. Dat verpest het milieu in je darmen, en daarmee je hele afweersysteem. Wil jij je weer fit en stromend voelen? Dan is het anti-candida dieet een belangrijke stap naar gezonde darmen.

In deze blog zet ik de belangrijkste basisregels van een natuurlijk candida-dieet op een rijtje. In feite zijn dit de basisregels die voor iedereen gelden om te zorgen dat je darmen optimaal functioneren en jij je energie weer terug krijgt. Het mooie is: als je er voor kiest om jezelf echt te voeden in plaats van op te vullen, dan honger je candida vanzelf uit en maak je je darmen weer gezond. Naast de richtlijnen voor wat te eten geef ik ook vier belangrijke leefstijl tips om het ontgiftingsproces te ondersteunen.En zet ik de vijf belangrijkste natuurlijke schimmelwerende middelen en ontstekingsremmers op een rijtje.

In deze blog lees je:

  1. Wat is candida en waarom is het een probleem?
  2. Hoe het komt dat ons darmmilieu vaak uit balans is
  3. Hoe weet je of je candida hebt?
  4. Zo maak je je darmen weer gezond in 5 stappen
  5. Ontstress

1. Wat is candida en waarom is het een probleem?

Candida is een gistachtige schimmel (gisten zijn 1-cellige schimmels) die een natuurlijk onderdeel van je darmflora vormt. Iedereen draagt candida dus bij zich. Candida heeft zelfs een functie bij de vertering van het voedsel dat binnenkomt. Het probleem begint pas als er een overgroei van candida ontstaat in de darmen. De candida schimmel maakt dan een soort draden met steeds meer uitlopers die schade aanrichten in je darmen. De uitlopers geven giftige stoffen af en kunnen gaatjes in je darmwand maken. Dit kan zelfs leiden tot een lekkende darm.

Een lekkende darm is de oorzaak van veel allergieën en chronische ontstekingen in het lichaam doordat er stoffen in de bloedbaan komen die daar niet thuishoren. Dat leidt weer tot allergieen en ontstekingsreacties in het lichaam die veel energie vragen. Een overgroei van candida is een teken dat je darmflora uit balans is. Je eten wordt dan minder goed verteerd, waardoor je tekorten aan voedingsstoffen kunt krijgen. Daarnaast is een gezonde darmflora ook heel belangrijk voor je immuunsysteem (80 % van je weerstand zit in je darmen!). Veel gezondheidsklachten kan je dus terugvoeren naar een verstoorde darmflora.

2. Hoe het komt dan ons darmmilieu vaak uit balans is

Candida groeit het best in een zure omgeving (PH tussen de 3,5 en 5), vandaar dat het ook makkelijk in de vagina woekert; daar is de zuurgraad laag. Idealiter tussen de 5 en 5,5, maar als je veel verzurende factoren in je leefstijl hebt, dan kan het lager zijn, ideaal voor candida. Verzurende factoren zijn vooral junkfood (suiker en gerafinneerde producten), drank (alcohol en koolzuurhoudende dranken), stress, medicatie en roken. Bij het afbreken van deze producten produceert je lichaam veel zure afvalstoffen. Het lichaam moet deze kwijt en voert ze af via de o.a. de urine, de ontlasting en de huid en dat beïnvloedt de zuurgraad daar.

Als je darmflora in balans is wordt candida in toom gehouden door de gezonde bacterie-stammen die in je darmen huizen (de residente flora). Candida behoort tot de transiente flora: dat wil zeggen bacteriën die alleen tijdelijk op doorreis zijn in onze darmen. Het is niet de bedoeling dat ze sterke kolonies vormen.Maar als het milieu in je darmen verstoord is kan candida z’n kans grijpen. Dit gebeurt behalve door je voeding ook vaak in periodes van stress, door medicatie, het gebruik van de anti-conceptie pil en vooral als je antibiotica inneemt. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede in je darmflora! Daardoor ontstaat er een vacuüm in je darmflora waarin candida z’n kans kan grijpen als je dan niet heel zorgvuldig op je voeding let.

Hoe mijn darmen ontregeld werden door een teek

Dat is precies wat er bij mij gebeurd is. Ik had afgelopen zomer een teek. Niet gewoon ergens op m’n benen, maar in m’n schaamlip! Het lekkerste zachtste plekje van m’n lichaam had die bastard gevonden. Hij heeft daar een nacht gezeten en nadat ik ‘m had verwijderd werd die plek heel dik. Daardoor schoot ik in de stress over de kans op de ziekte van lyme. Op advies van de huisarts heb ik toen 1 anti-biotica pil genomen. Als je dat binnen 72 uur doet na het verwijderen van de teek, kan dat infectie door de borrelia bacterie (die lyme veroorzaakt) voorkomen.

Daarna ging ik een week op vakantie naar Frankrijk. Precies: croissantjes, Franse kaasjes, rode wijn en even niet zo streng met eten zijn… Bad timing. Want daarna merkte ik dat ik vaak pijn in m’n buik had na het eten en veranderingen in m’n ontlasting. Ik heb me toen bij een mesoloog laten doormeten en die concludeerde inderdaad een overgroei aan candida.

3. Hoe weet je of je candida hebt?

 Er viel toen vanalles op z’n plek voor mij. Ik had al een tijdje regelmatig krampen in m’n darmen na het eten die ik niet gewend was. Daarnaast was mijn ontlasting veel luchtiger dan normaal en bleef drijven. Dat duidt op een slechte vertering en malabsorptie van voedingsstoffen. Je ontlasting is dus een goede graadmeter om te weten hoe het met je darmen gesteld is. Ik heb daar al een keer een uitgebreide blog aan besteed. De basisregel is dat je ontlasting stevig moet zijn en je nauwelijks wc-papier nodig hebt. Zo niet, dan werkt er iets niet optimaal in je darmen.

Als je een verminderde weerstand hebt, allergieën, verteringsproblemen, vermoeidheid (met name na het eten) of huidproblemen, is de kans groot dat een verstoorde darmflora daar een rol in speelt. Dat hoeft nog niet persé te betekenen dat je een candida infectie hebt, maar de kans is wel groot. Vooral als je ook extreme zin in zoet hebt. Candida voedt zich namelijk met suikers en dat vertaalt zich in die onbedwingbare cravings. Ook als je elders op je lichaam schimmelinfecties hebt (bijvoorbeeld in je mond of bij je geslachtsdelen) is dat een aanwijzing voor candida overgroei.

Candida is pas in een vergevorderd stadium echt in je bloed te meten. Een mesoloog kan het wel al eerder meten doordat ze de acupunctuurpunten op je meridianen checken op afwijkingen met behulp van Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). De reguliere medicijnen die worden voorgeschreven (zoals Nystatine, Diflucan, Sporanox en Lamisil) lossen alleen tijdelijk de symptomen op, terwijl het darmmilieu verstoord blijft. Als je er echt vanaf wilt komen zul je ook iets aan je voeding en leefstijl moeten veranderen.

Terwijl ik het opschrijf denk ik, ja ik kan wel mooi zeggen tegen jullie, ‘onstress’! maar ik weet zelf net zo goed hoe lastig dat is. Ik ben zelf het boek aan het lezen ‘Nooit meer te druk’ en dat is inspirerend om me te realiseren dat ik echt keuzes moet maken. We denken vaak dat het aan ons ligt dat we te weinig tijd hebben en dat we door alles nog efficiënter te doen en beter te plannen minder stress gaan hebben. Maar dat is een illusie. We kunnen niet alles doen. Het gaat er om te zorgen dat wát je doet je met aandacht doet, daar zit ‘m de crux…

Dat raakt ook aan de psychologische betekenis die Christiane Beerlandt geeft aan gisting in de darmen: zij ziet het als symptoom van gistende emoties; dat je jezelf inhoudt en een masker van controle naar de buitenwereld ophoudt, terwijl je je van binnen onmachtig voelt en dingen oppot. De uitdaging is om je spontane emoties en energieën weer vrij te laten… Ook dat herken ik goed als introvert type dat secundair reageert…

candida stressKortom, ik zou nog een hele blog op zich kunnen schrijven over ontstressen en dat ga ik ook doen binnenkort! Maar voor nu wil ik jullie vooral meegeven hoe nauw verbonden stress is met een candida-overgroei, en ziekte überhaupt. Als je stress ervaart (of het nou gegrond is of niet) bevindt  je lichaam zich in overlevingsstand en zal het minimale energie naar basale lichaamsprocessen sturen zoals je vertering. Niet erg ondersteunend dus voor gezonde darmen en een goede opname van voedingsstoffen.

Het is een lange blog geworden, omdat ik er steeds meer op uit kom dat alles met elkaar te maken heeft. Je kunt blokkades dus ook niet op één vlak oplossen. Alle gebieden, fysiek, emotioneel en energetisch werken samen! Maar laat je daar niet door opfokken, no stress! Kijk wat er bij jou resoneert en trust your own process :-).

16 gedachten over “Natuurlijk candida dieet: het beste voor je darmen

  1. Dag Roos, mooi artikel!!!! Ik snap het deel over het gefermenteerde voedsel alleen niet helemaal. Ik eet het vaak maar heb ook vaak Candida. Is het nu wel of niet goed? Groetjes

  2. Dieet is belangrijk super bedanmt! En dingen veranderen aan je huis ook want waarom denk je dat je immuunsysteem niet goed werkt? Het candida boek van Kaj Alexander van herstartjegezondheid moet maar eens lezen download het op doktercandida.nl gaat veel verder dan dieet, lees het hoofdstuk over tips je mond valt open. Dieet heeft voor mij de helft opgelost maar candida kwam steeds terug na een paar maanden. Door zijn tips ben ik nu al 1 jaar candida vrij en fitter dan ooit

  3. Chlorella en spirulina , verplaatsen giftige stoffen ipv verwijderen maar in combinatie met koriander die de giftige stoffen naar de dikke brengt .en dan via de ontlasting je lichaam verlaat

  4. Hoi roos, wat een fijne site. Ik ben vorige “gestart” met het candida dieet maar ook nog op onderzoek uit. Verschillende sites, verschillende meningen over wat er wel en niet gegeten mag worden. Er wordt gezegd de eerste maand geen fruit te mogen eten. Is dat zo?

  5. Hoi, dank voor je heldere uitleg! Ik ben inmiddels 3 weken bezig met het dieet. Op andere sites zag ik dat je wel citroen/grapefruit/frambozen/bessen mocht en juist weer geen havermout. Ik lees zoveel verschillende dingen. Snap er niks meer van. Kun je me nog wat uitleg geven? Alvast dank, Marjolein

  6. Zie oa de site trouwens ‘ntvg’ en Healthy life, waarin staat dat limoen, citroen , bessen weer wel mag in kleine hoeveelheden. Maar is het dan beter van niet? Citroen draagt toch ook bij aan een mooie gezonde huis en een gezond lichaam? Ik dronk afgelopen halfjaar elke dag een halve citroensap 🙁

  7. En nog even over zuivel: bij de 1 zie ik staan dat yoghurt mer rechtsdraaiend melkzuur mag, bij de ander griekse yoghurt of karnemelk… ik heb niet of nauwelijks vet en wil niet afvallen, wat al wel gebeurt na 3 weken. En voel me daardoor ook slap en weinig energie. Ik raak de kluts geheel kwijt….

  8. Ik worstel een beetje met de logica van voedingsmiddelen als Kefir? Dit wordt gemaakt van een gist, wat juist een voedingsbodem voor candida is, en is gefermenteerd, waar juist van gezegd wordt dat het slecht is. Daarnaast is de tip om geen melkproducten te gebruiken maar kefir is met melk gemaakt? Hoe is dit goed voor de candida dan?

    • Hoe ik het begrepen heb mbt kefir is dat de stofjes die je lichaam lastig vindt te verwerken, verwerkt worden door de bacterie- en schimmelcultuur in kefir. Zoals lactose, waarom melk dan wel weer kan. In (goede) kefir zit geen of nauwelijks lactose meer.

  9. Ik heb 2 maanden een (anti) candida dieet gedaan maar geen resultaat helaas.
    Ik mag niks afvallen en als ik alleen maar groente mag eten en water en biologische vlees dan ga ik zeker weer afvallen.
    En helemaal geen fruit?
    Geitenkaas mag wel?

  10. Heel goed en uitgebreid artikel! Ik heb nog een kleine aanvulling ik heb regelmatig last van terugkerende Candida en wat mij heel goed helft naast een aangepast dieet zijn de twee voedingssupplementen Symbion Forte en Candiplex Strong om de goede bacteriën in je darmen bij te staan.

  11. Dag Roos,
    Ik raad je aan Anthony Williams Medical Medium te lezen, zoals eerder ook al is gesuggereerd op deze pagina. Hij weet feilloos de misverstanden over de oorzaak van Lyme, het bestaan van een lekkende darmsyndroom, dat gefermenteerde voeding heilzaam zou zijn, dat drijvende ontlasting niet goed zou zijn en over het reduceren van zoet fruit als zou dit zuurvormend zijn, recht te zetten. Succes met je artikelen!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.