Cannabis in je bankbiljet en andere duurzame superplanten

>Wist je dat er voor elk katoenen t-shirt van 250 gram 125 gram bestrijdingsmiddel nodig is? En dat katoen ook nog eens extreem veel water nodig heeft bij de teelt? De katoenteelt neemt zo’n twintig procent van het wereldwijde gebruik van pesticiden voor haar rekening. Koop dus liever een onderbroekje van hennep, vlas of bamboe; dat zijn pas echt duurzame superplanten, en niet alleen vanwege de geestverruimende effecten.


Hennep

We kennen cannabis (hennep) vooral voor een lekker blowtje, maar eigenlijk is hennep een superplant om tal van andere redenen. Hennep mag je in Nederland alleen verbouwen met een vergunning, want het verschil tussen de hallucinogene variant en de vezelachtige hennep is maar moeilijk te zien. Jammer, want hennep is een superplant die volgens www.hennep.nlwel 40.000 toepassingen kent. Zo werden de eerste spijkerbroeken van Strauss van de hennepvezel (canvas) gemaakt en zijn de vezels ook te gebruiken voor bankbiljetten of karton. De olie die uit de zaden te winnen is heeft de ideale vetzuurverhouding (omega 6 en 3: 3:1) en kan in onze dagelijkse behoefte aan vetzuren voorzien. Bovendien is hennep een stuk milieuvriendelijker dan katoen of wol. Hennep groeit makkelijk zonder kunstmest en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig tegen onkruid en schimmels vanwege het dichte bladerdek. Het diepgaande wortelsysteem verbetert ook nog de kwaliteit van de grond.

Vlas

Vlas is ook zo’n veelzijdige topper. De vlasvezel is ooit al gebruikt om een wegwerpluier te maken, maar die was een paar cent te duur om op de markt te komen. Vlas is vooral bekend als basis van linnen, maar ook te gebruiken als dakisolatie, verf of als vervanging van glasvezel of plastic. Alle onderdelen van het plantje met blauwe bloempjes zijn te gebruiken. De vlasteelt is grotendeels uit ons land verdwenen vanwege de opkomst van het veel goedkopere katoen en de ontwikkeling van synthetische vezels en stoffen. Maar vlas is een stuk duurzamer: bij het verbouwen van vlas is maar de helft minder water nodig dan bij katoen (Bron: Trouw).

Bamboe

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er bamboe voor gebruiken. Van vloeren en meubels tot computerbehuizingenen inline skates. Maar ook helekathedralen. Bamboe is als grondstof bijna onuitputtelijk. De jonge bamboeplanten zijn al na een paar jaar te oogsten zonder de moederplant onherstelbaar te beschadigen. Bamboetextiel is een vervanger van katoen, en vele malen schoner dan dit pesticidevretende textielproduct. De pulp die overblijft na het verwerken van bamboe wordt inmiddels ook gebruikt als Cradle to Cradle product om kunststof te vervangen. In combinatie met rijstafval worden er bijvoorbeeld bloempotten, dienbladen of bekertjes van gemaakt.

Bamboe is niet alleen een plant met allerlei industriele toepassingen, de scheuten zijn ook nog eens eetbaar en heel gezond. Jonge scheuten zijn caloriearm, rijk aan vezels, vetten en eiwitten en koolhydraten. Ze bevatten alle essentiele aminozuren en veel mineralen en vitamines waaronder A en E. Ze kunnen een rol spelen bij kankerpreventie, gewichtsverlies, verlaging van het cholesterolgehalte en een betere vertering (Bron: ortho, moleculair magazine Juni 2011).

Toch maar terug naar een bamboerokje. Of kijk hier waar je lekker schoon ondergoed koopt!

Lees ook:

Cannabisburger redt milieu

Bamboe fiets

3 tips voor een duurzame garderobe

4 gedachten over “Cannabis in je bankbiljet en andere duurzame superplanten

  1. >Hahaha! Het is me toch wat! Dat je eerst een broek en een computer van wiet moet maken voor mensen het een superplant vinden! Hahaha, ik zie me al een joint draaien van mijn linkerbroekspijp! Als ik weer een waterpijp rook dan zal ik hennepolie erin doen in plaats van water…

    • Hennep is geen wiet.
      Het mannelijke deel van de plant (= hennep) bevat vrijwel geen thc. Je kunt het dus niet roken (net zoiets als dronken worden van alcoholvrij bier)

      Het vrouwelijke deel van de plant (=marihuana) bevat wel thc en kun je wel roken.

      Jammer dat hier zoveel verwarring over is, want door wiet hennep te noemen weten veel mensen dit verschil niet. De media werkt er flink aan mee om dit onder een naam te scharen.

      • Hoi Linda, dat klopt inderdaad. Bovendien worden er andere rassen van de hennepfamilie voor de bruikbare vezels gekweekt dan voor de cannabisproductie. Dit was een beetje kort door de bocht om de aandacht te trekken!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.