Lap je eigen laptop op

>

Repareren is niet meer in de mode. Met je fiets wil je nog wel eens langs de fietsenmaker gaan, maar over de wasmachinemaker of de i-pod reparateur hoor je nooit iemand. Het is immers veel makkelijker, en vaak zelfs ook goedkoper, om een nieuwe versie te kopen waar ook meteen de laatste foefjes en technische verbeteringen in zitten. Maar in Amsterdam wordt sinds kort hard gewerkt om het imago van repareren op te vijzelen. Tijdens de Repair cafes in de Pijp kun je onder het genot van een biertje al je kapotte spullen komen repareren. Gereedschap wordt geregeld door stichting Gered Gereedschap en een lokale electricien, naaister of meubelmaker helpen je graag op weg. Het eerstvolgende Repair Cafe is op 11 april in het Ostadetheater.

Het initiatief komt van Martine Postma naar de filosofie van Cradle to cradle (www.wiegtotwieg.nl). Volgens de filosofie van Cradle to cradle van Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough is afval eigenlijk voedsel. In hun visie is consuminderen en besparen helemaal niet nodig als we maar leren om onze spullen zo slim te ontwerpen dat er na gebruik geen afval achterblijft. Dit kan door ofwel alleen maar organische materialen te gebruiken die na afloop composteerbaar zijn (dit is zelfs al mogelijk met kleding zie deze webshop) of door te zorgen dat niet-organische materialen na gebruik te scheiden zijn zodat ze weer hergebruikt kunnen worden.

Op dit moment worden er ontzettend veel spullen weggegooid die na een kleine reparatie nog prima bruikbaar zouden zijn. Door ze te repareren wordt de afvalberg beperkt en hoeft er niet een nieuw product gefabriceerd te worden. Dat het bedenken van remarkable repairs ook lucratief kan zijn is te zien in Rotterdam bij de studio hergebruik waar ontwerpers producten tot nieuwe gebruiksvoorwerpen omtoveren. Zo zijn er de bekende Freitag tassen gemaakt van vrachtwagenzeil, maar ook kastjes gemaakt van oude broodtrommels of laptophoezen van gebruikte colberts.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.