Koffie een superfood? Wel in deze romige choco-ijskoffie (zuivelvrij)!

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Sinds ik een vintage-koffiemolen in m’n keuken geïnstalleerd heb, zit mijn koffieconsumptie behoorlijk in de lift. Een goed moment (of eigenlijk te laat?!) om eens te onderzoeken of koffie in een gezonde levensstijl past. Als jullie vermoeden dat ik wel eens bevooroordeeld zou kunnen zijn en een nieuwe gewoonte goedpraat, geef ik jullie helemaal gelijk. Ik was namelijk blij te lezen dat koffie tegenwoordig eerder als een superfood wordt gezien dan als een grote boosdoener. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat er zo veel tegenstrijdige berichten te vinden waren dat ik nu vooral toe ben aan een kopje koffie ;-). En met dit zonnige weer dan het liefst in de vorm van deze heerlijke ijskoffie!

Anti-oxidanten en feel good

Het goede nieuws is dat koffiebonen vol zitten met goede anti-oxidanten. Voor Amerikanen is koffie zelfs de grootste bron van anti-oxidanten. Nou kan je je anti-oxidanten natuurlijk ook prima uit (rood) fruit halen en heb je koffie niet persé nodig. Maar het is wel leuk als extraatje. Bovendien kan koffie helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren (als je er geen suiker ingooit uiteraard) en kan het zelfs sugarcravings tegen gaan! En helpt koffie het lichaam om van die fijne feel-goed stofjes (neurotransmitters) aan te maken zoals serotonine (Bron: natural news). Wellicht een reden dat je zo uit kunt kijken naar dat kopje koffie.

Daarnaast zouden koffiedrinkers een lager risico hebben op diabetes en hartziekten en zou het een beschermend effect tegen Alzheimer hebben (Bron: natural news). Ook het risico op parkinson en prostaatkanker lijkt bij koffiedrinkers lager te liggen. We hebben het dan wel over een matig gebruik van koffie. Al is dat natuurlijk een wat vaag begrip. Bij het onderzoek naar prostaatkanker bleken 6 koppen koffie een groter effect te hebben dan 3.  Ori Hofmekler (een fitness expert en auteur van o.a. The warrior diet) heeft zich helemaal in het koffie-gebeuren verdiept en adviseert maar één kopje per dag, liefst in de ochtend (Bron: Dr. Mercola). Behoorlijk matig dus. Maar voor mij precies goed!

Een ander nadeel dat bekend is van koffie is dat het verzurend werkt. Aangezien het moderne westerse dieet over het algemeen te ‘zuur’ is, kan dat een reden zijn om koffie te laten staan. Maar als je zorgt dat je voldoende groenten, fruit en noten binnenkrijgt die over het algemeen alkaliserend zijn, kan het geen kwaad om ook af en toe verzurende producten te gebruiken. Het gaat allemaal om balans. Ik realiseer me dat deze open deur zeker klinkt als een ‘goedpratertje’. Maar ik laat ‘m toch staan ;-).

Cafeïne heeft over het algemeen natuurlijk niet zo’n heel goed imago en kan bij overmatig gebruik ook zeker tot gezondheidsklachten leiden. Maar alle andere goede stofjes in koffie zoals de anti-oxidanten, bioflavonoiden, vitaminen en mineralen neutraliseren de ergste effecten van de cafeïne juist weer (Bron: Dr. Mercola). Het belangrijkste is dus dat je ook koffie als een ‘whole food‘ benadert.  Die je zo puur mogelijk tot je moet nemen. Biologische, verse, zwarte koffie is dus het devies. Niet die verleidelijke latte vol met zoete siroop en zuivel, helaas… (tenzij je ‘m maakt met superfoods zoals in het recept hieronder!).

Hier een paar tips om van je koffie-treat ook een gezondheidstreat te maken:

1. Kies biologisch

Koffiebonen schijnen één van de ergst bespoten gewassen te zijn, dus het loont de moeite om iets meer te betalen voor biologische koffie. Anders gaan de voordelen van de goede stofjes ten onder in de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wil je ook nog het liefst ‘shade-grown’ zodat je weet dat er geen regenwoud gekapt is voor de productie van je koffie. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit op een pak zien staan, maar zal er eens op letten (Bron: Dr. Mercola).

2. To burn or not to burn

Dit is een lastig onderwerp. Aan de ene kant wordt beweerd dat het branden van koffie een groot deel van de goede stofjes kapot maakt. Vandaar dat er tegenwoordig in gezondheidskringen ‘groene koffie’ wordt gepromoot die op lage temperatuur gebrand is waardoor de voedingswaarde beter behouden blijft (check ‘healthy roast’). Andere bronnen vermelden juist dat de ‘dark roast’ koffies meer gezondheidsbevorderende stoffen bevatten (Bron: Dr. Mercola). Bij het branden van de bonen zouden namelijk weer nieuwe anti-oxidanten ontstaan die ook gezondheidsbeschermende effecten zouden hebben (Bron: ortho institute). Een ander voordeel van ‘dark roast’ is dat deze bonen minder cafeïne bevatten door het langdurige verhittingsproces.

3. Maal je eigen koffiebonen 

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Gebrand of niet, vers gemalen is in ieder geval belangrijk. Gemalen koffie wordt namelijk heel snel ranzig. Dit gebeurt eigenlijk al na een week. De kwaliteit van de vetten gaat dan snel achteruit en daarmee ook de voedingswaarde. Bovendien is zo’n ouderwetse handmolen in de keuken zeker een aanwinst en de geur van versgemalen koffie is ongeëvenaard!

4. First thing in the morning

Nog een leuke meevaller is dat je die craving naar koffie in de ochtend mag handhaven. Omdat koffie een positief effect heeft op je metabolisme is het prima om ’s ochtends koffie te drinken op een nuchtere maag, aldus Ori Hofmekler. En als je ’s ochtends gaat sporten is het zelfs beter om je koffie te drinken voordat je gaat sporten dan erna. Dit kan spierpijn met 50 % verminderen! (Bron: Dr. Mercola).

5. Decaf of niet

Dit is er ook weer eentje met haken en ogen. Sommige onderzoeken stellen dat bij het proces van het verwijderen van de cafeïne meestal ook de goede stofjes verloren gaan. Uit onderzoek blijkt dat positieve effecten van koffie zoals bijvoorbeeld een lager risico op diabetes, hartziekten en Alzheimer, alleen gelden voor koffie met cafeïne (Bron: Natural News). Maar er zijn ook stemmen (en onderzoeken) die juist beweren dat decaf een prima manier is om niet de cafeïne binnen te krijgen maar wel van de voordelen van koffie te profiteren (Bron:natural news). De manier waarop de cafeïne eruit is gehaald maakt in ieder geval veel uit. Vaak gebeurt dat met allerlei chemicaliën, maar het kan ook met stoom of water gedaan worden. Belangrijk om te checken! Maar als je je houdt aan het ochtendadvies kan je die cafeïne er gerust in laten zitten ;-).

En dan nu de ijskoffie! Niet koffie op z’n puurst, maar wel gecombineerd met andere superfoods zoals kokos en rauwe cacao die zeker geen kwaad kunnen en van je koffiemoment een dubbele treat maken!

Ingrediënten voor 1 groot glas ijskoffie

  • 100 ml espresso
  • 200 ml rijstkokosmelk
  • voor extra romigheid: 1 el kokosroom (harde deel van een blikje kokosmelk) en/of 2 el zuivelvrij vanille-ijs
  • 1 el rauwe cacao-poeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 ijsklontjes
  • 2 tl kokosbloesemnectar (of ahornsiroop)

 Bereiding:

– Zet eerst je espresso en laat zo veel mogelijk afkoelen

– Giet de koffie samen met de rest van de ingrediënten in een blender, even goed mixen tot alles gemengd is (de kokosroom kan er een beetje raar uitzien maar dit doet niks af aan de smaak!). Dan snel in een glas met een rietje, decoreren met wat extra siroop en genieten maar!

8 gedachten over “Koffie een superfood? Wel in deze romige choco-ijskoffie (zuivelvrij)!

  1. Hoi, ik drink koffie wel cafeïne vrij, omdat ik erg last van hartkloppingen en andere ongemakken krijg, als met cafeïne drink. Kies voor biologisch idd, want bij de gewone decaf worden er idd chemicaliën gebruikt.

    • Veel decafé wordt gemaakt met methodes die schadelijk zijn voor milieu en/of mens. Kies voor koffie die door middel van CO2 is gedecaffeineerd!

  2. Ergens gelezen dat het papierfilter juist de cholesterol(bevorderende?)-stoffen tegenhoudt. Nu prop ik coffeepads in mijn espresso-apparaat en dat werkt prima.
    Maar cafeïne heeft geen effect op de vermindering van spierpijn als je koffie voor het sporten drinkt. Dus het is niet de cafeïne die dat voordeel biedt.

    • Ja goede toevoeging; en zeker liever geen witte koffiefilters gebruiken want die zijn gebleekt met minder lekkere stofjes. Ik gebruik zelf een perculator of cafetiere om koffie mee te zetten.

  3. Healthy roast? Green bean? Ik kan niets vinden hierover op internet behalve dan de extracten van groene koffie om mee af te vallen. Kun je me een link sturen want ik heb niet nog nooit van gehoord.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.