Meestal besteed je waarschijnlijk geen aandacht aan wilgenknottende medeburgers. Maar dat kan dit jaar anders! Heb je het geluk dat ze binnenkort bij jou in de buurt wilgen knotten, zorg dan dat je wat mooie lange tenen scoort. Het is namelijk ideaal materiaal om je tuin van wat creatieve (en praktische) elementen te voorzien: levende schuttingen, leuke hekwerken, poortjes, bankjes of speelhutten. Rozen in je tuin kan je hiermee helpen!
Als je wilgentenen 60 cm diep in de grond zet gaan ze weer groeien (mits er voldoende water is). Je krijgt dan een prachtig groen bouwwerk. Op den duur vergroeien de kruispunten en krijgt het bouwwerk één sapstroom. De eerste twee jaar moet je nog wel wat bijsnoeien en bijvlechten. Maar dat is zo’n groen duurzaam kunstwerk wel waard. Al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om ‘dode’ wilgentenen te gebruiken. Net iets minder duurzaam omdat het minder lang meegaat. Maar wat je ook kiest, het vroege voorjaar is een ideale tijd om de gesnoeide wilgentenen een nieuw leven te gunnen.
Wij (Roos & Roos) volgden onlangs een workshop levend bouwen bij de nieuwe permacultuurtuin Pluk! in groengebied Madestein@Den Haag. De workshop werd begeleid door The Greenman project. Die heeft al heel wat creatieve bouwwerken in elkaar gevlochten, inclusief zijn eigen trouwkapel. Wij zijn wat prozaïscher begonnen met hekjes en hutjes; ook al heel leuk! Lijkt het je wel wat, van die tovertenen in je tuin, we komen graag vlechten!
Hekwerk en toegangspoort bij permacultuurtuin Pluk! op Madestein:
Bankje, geïntegreerd met het hek:
Kruipdoorsluipdoorbouwwerk voor kinderen, nog in aanbouw:
Een hut gemaakt op een andere workshop van de Greenman
En zo groen gaat het dan worden, mooi toch?!
Wauw, dat is mooi. Dat bankje is mijn favoriet. Duurzaam ook om die tenen te gebruiken. Ze staan door heel het land.
Ben wel benieuwd waar je die wilgentenen mee aan elkaar bind. Welk materiaal is daar gebruikt?
Groeten,
Martijn
Gewoon met tie wraps; niet natuurlijk materiaal, maar wel zeer doelmatig! En met als voordeel dat ze er op een gegeven moment vanzelf afknappen (in plaats van dat ze insnijden zoals touw).
Je kan idd prachtige dingen maken met wilgentenen, zelf heb ik ook een huisje gemaakt, maar dat ziet er iets minder ingewikkeld uit dan hier op de foto’s 😉
Wat leuk, dat gaan wij bij Bogata Suma ook doen. Wij bouwen veel met hout uit het bos. Dat gaat vanzelf terug naar de natuur. Als het leeft, blijft het. Leuk en leerzaam. En als wij wilgen gebruiken groeien ze snel. Dan kunnen we wellicht manden maken.
Ik ben op zoek naar mogelijkheden (foto’s) voor speel”toestellen” op een schoolplein. Duurzaam, kindvriendelijk en hufterproof. Zijn daar ook subsisiepotjes voor? Meer groen op de speelplaats? Ik verneem graag wat mogelijk is.
Wanneer kan je de wilgentenen het best in de grond planten? Bij mij gaan de meesten steeds dood (drogen uit, zitten te los in de grond)….
Hi roos, hier hetzelde probleem. De wilgenhaag aangepland maar nu zijn ca 20 wilgen dood en krijg ik te weinig uitschieters. Doe ik dan iets verkeerd met planten? Dank! Groeten marielle