BD-landbouw: betere grond, vitalere groenten

Wil je echt verse groenten en ook nog weten waar ze vandaan komen? Ga dan op zoek naar jouw eigen lokale bioboer! Dit weekend is je kans, want 12 en 13 juni openen veel biologische boeren hun deuren voor het publiek. Lekker naar de boer! wordt georganiseerd door Biologica, de organisatie voor biologische landbouw en voeding. Er doen ongeveer 200 bedrijven mee.  Kijk voor boeren in jouw regio op: www.lekkernaardeboer.nl.

Wij maken alvast kennis met Michel Smits, bioboer van BD tuinderij Amelis’Hof , net buiten Utrecht op landgoed Amelisweerd. Een idyllische tuin van 1HA gelegen tussen de bossen. Het is zeker geen straf om hier op zaterdagochtend je groenten te halen in de tuinwinkel. Zelf kom ik hier elke week om mee te werken in de tuin en een graantje mee te pikken van de rust en de smaak van levenslustige groenten.

Met de groenten die hier verbouwd worden kunnen ca 150 mensen uit Utrecht gevoed worden, niet slecht voor zo’n bescheiden stukje land, en bijna net zo goed als de gewone landbouw. Kwaliteit wint het immers van kwantiteit, zo zegt Michel: Ik denk, dat gangbare tuinbouw iets meer kilo’s krijgt, maar onze groenten hebben meer voedingswaarde.

Want ja, de groenten die Michel verbouwt, dat zijn geen zielige kasplantjes of opgepompte waterbommen. In deze tuin krijgt elk plantje de kans om in z’n eigen tempo, vrijuit te groeien. Michel ziet zijn groenten als veeleisende en eigenwijze wezens, die gevoelig zijn voor allerlei externe invloeden. Hij zal alles doen om zijn planten te beschermen. Maar indringers worden zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden: bloemen tussen de groenten zorgen voor de nodige insecten om luizen en andere ongewenste beestjes te verorberen.

 

De groenten zijn immers biologisch, wat wil zeggen dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast tuiniert Michel ook volgens de dynamische principes waarbij er meer aandacht voor de grond is om te zorgen voor een grond vol met bodemleven, o.a. door compostering en het gebruik van groenbemesters.

En hoe beter de grond, hoe vitaler de groenten. Die halen hun voedingsstoffen immers uit de grond. In de reguliere landbouw is er van het bodemleven weinig over door het regelmatig omploegen van de grond en het telen van monoculturen. Met kunstmest moeten de voedingsstoffen dan alsnog toegevoegd worden aan de grond. Na een aantal jaar raakt de grond uitgeput.

Zoniet op Amelis’Hof, waar de grond juist steeds rijker wordt. Michel vertelt met passie:Waarschijnlijk is onze tuin al sinds de late middeleeuwen in gebruik als moestuin; dat is pak weg 500 jaar. In al die eeuwen is er heel veel organisch materiaal aangevoerd en is de grond, met uitzondering van een periode in de vorige eeuw, steeds levendiger en vruchtbaarder geworden. De grond is van origine rivierklei en bevat daardoor een enorme voorraad aan mineralen.

 

En dat proef je! De aangrenzende horeca-gelegenheden maken dan ook graag gebruik van de smaakvolle groenten van Michel. Maar de meeste klanten van Amelis’Hof hebben een groenteabonnement en krijgen elke week een tas vol verse groenten, op te halen bij een afhaalpunt in de buurt. Soms wil er wel eens iets onbekends tussen zitten, zoals een aardpeer of rettich, maar dan vind je ook altijd een recept erbij in de tas. Zo eet je voor 9,50 per week elke dag verse groenten en fruit, voor t geld hoef je het dus niet te laten.

Mocht je daar toch nog je twijfels over hebben, dan zegt Michel: Veel voedingsmiddelen zijn afgelopen 50 jaar nauwelijks duurder geworden. Relatief geven we nog maar heel weinig uit aan voeding. De mensen zouden meer onderscheid kunnen maken tussen voeding en vulling. Van goede voeding heb je niet zoveel nodig. Goede voeding vraagt een goede prijs.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.