Onze eetbare tuinen zijn lekker en hot! We staan deze maand in het tijdschrift stadstuinieren en kregen dit voorjaar de ene ontwerp aanvraag na de andere binnen. Misschien komt het door de AH mini-moestuintjes, of door het warme voorjaar, maar in elk geval zijn wij blij met elke tuin waar we tegels mogen verruilen voor eetbare planten, stapelmuurtjes en mooie pergola’s. En als we dan ook nog een ontwerp mogen maken voor een terrein van 0,25 hectare met mogelijkheden voor voedselbosplanten en hottubs raken we helemaal opgewonden!
Grotere eetbare tuinen!
Want een terrein van 2000 m2 is wel even wat anders dan de gemiddelde 70 m2 achtertuin die we meestal doen… Extra leuk is dat het onderdeel is van een inspirerend project in Almere: Oosterwold, waar particulieren een eigen stuk grond kunnen kopen en daar zelf een huis op mogen bouwen en het terrein inrichten. Het totale gebied is 4300 hectare en het uitgangspunt is dat dit een groen gebied blijft met veel ruimte voor natuur en stadslandbouw.
De precieze invulling wordt overgelaten aan de bewoners. Maar uiteraard zijn er wel een aantal spelregels. Onder andere dat elke kavel zelfvoorzienend is qua water- en energievoorziening en dat 50% van de grond gebruikt wordt voor (stads)landbouw. Yes, daar kunnen wij wel wat mee! Permacultuur is bij uitstek bedoeld voor inrichting van een terrein van 1 of 2 hectare met eetbare, vaste planten. En wij combineren dat graag ook met aandacht voor de sierwaarde van de planten. Smullen dus voor ons! Al is het ook best een uitdaging om zo’n groot terrein in te richten, we worden vooral ook heel blij dat we helemaal los kunnen met zoveel mogelijkheden. Hier kunnen we eindelijk wat grotere eetbare bomen en struiken kwijt zoals moerbeien, tamme kastanjes en sechuanpeper.
Ontwerp voorbeelden en ideeën voor je eigen eetbare tuin
Maar ook op kleinere schaal in een stadsachtertuin kan je met wat kleine ingrepen je tuin een stuk spannender en eetbaarder maken. Leuk om jullie wat van onze ontwerpen en favoriete tuinelementen te laten zien ter inspiratie voor je eigen tuin. Er valt altijd wel wat te pimpen en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Elke keer als we een tuin aanleggen ben ik weer verbaasd hoe leuk het in het echt is geworden. Logisch, we hebben het zelf bedacht. Maar het blijft toch een verrassing hoe zo’n plat plaatje dat we getekend hebben er in het echt uit ziet:
Onze tuinontwerpen:
En zo is het geworden:
Favoriete permacultuur elementen voor een eetbare tuin
Dit zijn onze favoriete elementen die we veel toepassen in onze tuinen. Wie weet inspireert het om zelf ook aan de slag te gaan in je tuin; en mocht je er liever wat hulp bij gebruiken dan weet je dat wij het graag komen doen!
Stapelmuurtjes
Combineer verschillende materialen voor een speels effect. Oude stoeptegels, bakstenen en klinkers kun je prima afwisselen met boomstammetjes of kastanjepaaltjes. Leuk ook om vetplantjes of zelfs aardbeienplantjes tussen de steentjes te planten. Zorg dan wel dat je de wortels goed met grond omringt en aandrukt zodat ze niet uitdrogen.
Kruidenspiraal
De kruidenspiraal is zo’n typisch permacultuur element dat hij soms al een beetje afgedaan wordt, maar eerlijk gezegd vind ik het elke keer weer een eyecatcher. En je kan je creativiteit er helemaal in kwijt door alle ‘rommel’ uit je tuin er in te verwerken (oude stoeptegels. dakpannen, boomstronken) of er misschien juist mooie edelstenen of schelpen in te verwerken. Bovenop plant je de mediterrane kruiden die goed tegen droogte kunnen, onderaan kruiden uit ons klimaat zoals peterselie en bieslook.
Pergola’s
Met een pergola creëer je extra plek voor planten omdat je de hoogte in gaat. Juist in een kleine stadstuin de ideale oplossing om meer planten kwijt te kunnen. Bovendien zijn er veel leuke eetbare klimplanten, denk aan kiwi’s, bramen of een druif. Een pergola geeft ook meteen diepte aan je tuin en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Behalve van houten palen kan je ook werken met steigerbuizen of dun gebogen staal. Als klimplanten combineren we graag klimfruit met (groenblijvende) bloeiers zoals de schijnaugurk of een mooie clematis.