Mijn eerste dag als tuinontwerper was een groot succes. Ik heb mijn eigen achtertuin aangelegd en ik vind het geweldig! Niet alleen dat het ontwerp precies bij mijn smaak past (surprise 😉 ), maar vooral dat het er in het echt net zo leuk uitziet als op de tekening. Dat was nog even spannend.
Maar met z’n drieën (twee Roos één Bas) was de kale tuin in één dag opeens veranderd in een speels geheel cq kattenspeelbaan. Dat je in één dag zo’n metamorfose kan bewerkstelligen! Da’s wel echt een groot pluspunt van het hoveniersvak. Zeker met een zonnetje erbij. En dan staan er nog geeneens plantjes in.
Lokale materialen
Ooit stond er een grote eik in de tuin. Die moest weg van de buurtbewoners. Pijnlijk, maar de gemeente had besloten. De beste manier om de eik te eren leek me om zoveel mogelijk gebruik te maken van z’n jarenlange productie. Dus:
Boomstronk wordt tafel (nog in de maak):
Stammetjes zijn nu zitjes in een muurtje:
En opstapje voor kater-in-wording Cêpe:
Zijtakken liggen op de pergola en langs de bedden (scheelde veel metselwerk):
Zaagsel gaat op de paadjes (in tegenstelling tot het zure eikenblad schijnt het eikenhout juist basisch te zijn, goed om de zure grond wat te neutraliseren). Verder heb ik GFT-compost bij een afvalverwerker van de Gemeente gehaald, wat ook basisch zou moeten zijn. Extra tuinaarde komt bij bio-kultura vandaan, biologisch en zonder afgegraven tuinturf uit Oost-Europa.
Dan waren er verder nogal wat tegels uit de tuin gekomen. Die hebben we verwerkt tot muurtje en aardbeientoren. Een aardbeientoren is een slimme manier om meer aardbeien op een klein oppervlak te telen omdat je de hoogte in gaat. Van bakstenen (of halve stoeptegels) bouw je een ronde toren met gaten tussen de stenen waar de plantjes in gaan. De toren vul je op met compost en tuinaarde. Hier vind je een handleiding om er zelf één te bouwen.
Minder-lokaal
Ik was nieuwsgierig of ik een vijvertje zou kunnen maken zonder plastic folie. Dus heb ik wat leem uit Frankrijk meegenomen. Dat ga ik zo in de vijver smeren in de hoop dat het water er niet doorheen zal lopen. Dat wordt wachten op de eerste regenbui. Hoe succesvol mijn volgende dagen als hovenier worden is dus nog even afwachten.
Wow Roos, echt heerlijk! Goed voor elkaar in je huis, maar wel erg verdrietig van de grote eik….die was echt supergroot en verder weinig bomen in de buurt…helaas dat hij niet meer mocht blijven.
Lieve Roosje, ziet er allemaal prachtig uit en wat leuk en intelligent gebruik gemaakt van alle mogelijkheden en de eik !
Ik ga zeker proberen om ook zo’n mooie aardbeientoren te bouwen.
En is het niet zo dat dank zij het (door jou weliswaar niet gewenste ) offer van de eik je nu het benodigde licht in je tuin hebt voor het fruit en de groenten wat je anders niet genoeg had gehad? Succes verder!
groetjes, Frank
He Roos,
Wat leuk die aarbeientoren; ga ik ook proberen. Was zelf gisteren al aan het sjouwen en experimenteren met stenenmuurtje en zie nu dat het meer open wordt als je bij het stapelen openruimten laat ontstaan.
Moet de tuin ook nodig ophogen, dus tip om aarde bij bio-kultura te halen komt ook van pas.
Zin in lente en zomer en eigenlijk alles.
Liefs uit Utrecht, Regula
Leuk! Spring is in the air…