Een heerlijk ontbijtrecept van Pol Grégoire met geweekte noten als basis. Combineren met een (gedroogde) fruitsoort, een smaakmaker erbij en smullen maar. Een concept waar je eindeloos op kunt variëren. Ik geef alvast wat suggesties onderaan ;-). Je hebt wel een goede blender nodig om de geweekte noten tot een smeuïge massa te krijgen.
Amandelcrême ontbijt met appel
Ingrediënten (voor 2-3p):
- 1 kopje /100 gr amandelen (12 uur geweekt en gepeld)
- 1 appel (met schil, biologisch uiteraard 😉 )
- 3 medjool dadels (geweekt) en het weekwater
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl oranjebloesemwater (en/of sinaasappelrasp)
- Eventueel wat cacao ter garnering
Bereiding:
– Doe de amandelen, de dadels, wat weekwater, het oranjebloesemwater en de appel in een blender en mix tot het een crêmige massa is. Voeg eventueel nog wat water toe als het te zwaar gaat. Pol Grégoire laat de pitten van de appel gewoon zitten, daar zitten ook goede stofjes in als je het maar met mate binnenkrijgt. Een goede blender is dan wel een voorwaarde…
– Garneer met sinaasappelrasp en eventueel wat cacao of wat vers fruit
Variaties:
- macademianoten met gedroogde mango, 2 el geweekt gebroken lijnzaad en een beetje citroensap
- paranoten met bananen en kaneel
Extra tip: volgens Pol Grégoire is het niet aan te raden om zacht zoet fruit (banaan, gedroogde vruchten, kaki etc) te combineren met zuur fruit (citrusvruchten, ananas, bessen, kiwis etc). Dat maakt samen alcohol in je maag en is dan moeilijk te verteren. Appels, peren, abrikozen, mango’s en perziken kunnen gelukkig wel mengen. En citroen ook, als uitzondering.
Is het beter om gepelde, blanke amandelen voor dit recept te gebruiken, of toch die met een velletje?
Het lekkerste is wel blanke amandelen. Idealiter pel je zelf bruine amandelen na het weken, maar dat past echt niet in de gemiddelde ochtendroutine ;-). Ik kies er dan voor om de bruine amandelen heel goed af te spoelen en met schil te blenden, maar je kunt ook prima voor blanke amandelen kiezen.
Ook een lekker tussendoortje, dadels stomen ongeveer 20 min.
(Wel goed van te voren afspoelen)
Dan in de keukenmachine met noten (geweekt) en kaneel
bollen van maken en even door de cacao rollen.
Ziet er dan uit als een truffel.
Ja, dat zijn inderdaad handige tussendoortjes. Mag ik vragen waarom je de dadels eerst stoomt? Of ligt dat aan de soort dadel die je gebruikt? Medjool dadels zijn zo ook al heel zacht.
Ik heb de versie met paranoten en banaan gemaakt: heerlijk!
Helaas een beetje uitgeschoten met het oranjebloesemwater, geen ramp hoor. Volgende keer doe ik wel 1 of 2 dadels minder in deze versie, de creme was wel heel zoet!
Dank voor het recept!
Daphne
Had je bij de paranoten en banaan ook nog dadels gedaan? Dat is inderdaad denk ik niet nodig. Sowieso geldt: hoe minder zoet hoe beter, ook fruit (zeker gedroogd) bevat veel fructose, dus hoe meer je kan weglaten hoe beter!
reactie vraag waarom dadels eerst stomen, dan krijg je een fijnere massa om ingredienten te mengen in de keukenmachine, Vooral de kleinkinderen hebben een hekel aan velletjes en stukjes. En ik probeer te zoeken naar snoepvervanging nadat ik al die enge informatie over suiker en ook fructose heb gelezen. Kijk op internet met de titel ” Fructose pas op “
De dadels die je in de toko koopt, in een kartonnen verpakking zijn nog zachter dan de medjool dadels. Ik gebruik ze bij het maken van chocola en dan wil ik het ook zo glad mogelijk hebben. Eigenlijk is het net dadelpasta met een velletje er omheen.