Ingrediënten  (4  personen) Â
- 3  ingevroren bananen  (tip: invriezen zonder schil en in stukjes)
- Handje  geweekte  witte amandelen
- 2 Â el gesmolten kokosolie
- 1  el  rauwe  cacaopoeder
- paar stukjes (rauwe) chocola of 4  rauwe  cacaobonen
- 2  tl  kaneel
- 1 tl vanille-essence
Facultatief:
- scheutje espresso of 1 tl oploskoffie
Dadelcaramelsaus:
- 50 gr (2) medjool dadels
- 20 gr (1 el) hazelnootpasta met rozijnen
- 75 ml water
- Snufje zout
Eventueel wat nootjes roosteren als topping of hagelslag of cacaobibs gebruiken
Bereiding Â
– Zet de kommen waar je straks het ijs in wilt serveren in de vriezer. Dan smelt je ijs straks minder snel
– Haal  de  bananen  uit  de  vriezer  en  laat zo’n 10 minuten ontdooien (belangrijk, anders komt de blender er niet door en stolt je kokosvet, zoals ik laatst had, en moet je dat weer vloeibaar maken met een scheutje espresso, best lekker erdoor trouwens!).
– Blendt alle sausingrediënten met een staafmier of in de blender tot een glad geheel en schep in een bakje dat je nog even in de koelkast zet.
– Doe de bananen in de blender samen met de kaneel en vanille en blendt tot een gladde massa (dit gaat makkelijker met dat scheutje espresso erbij). Voeg dan de gesmolten kokosolie toe en de amandelen en blendt nog even kort zodat er nog stukjes noot te zien zijn.
– Schep de helft van het ijs in een bevroren kom. Doe bij de rest van het ijs in de blender nu het cacaopoeder en de chocola of nibs en blendt nog even kort.
– Schep dit bovenop het witte ijs, giet er de karamelsaus over en roer het witte ijs kort door het donkere voor een leuke swirl.
Smullen maar! Dit komt gevaarlijk dicht in de buurt van Ben & Jerry’s chunky monky ijs… (waar tegenwoordig helaas ook al glucose-fructose-siroop in zit).
Ziet er goed uit
Nu hopelijk nog beter, met foto! Net gemaakt en het is echt lekker… (ongezouten) macademianoten erdoor doen het ook goed!