Geweldig toch, dat je met geweekte cashewnoten een heerlijk smeuïge vulling voor een taart kan maken zonder dat je zuivel nodig hebt? Ik vind echte kwarktaart heerlijk, daar niet van, maar een vegan alternatief  dat zo lekker is daar word ik dan ook weer heel blij van! Vaak vond ik de recepten van internet een beetje weeïg, maar met de kick van bosbessen en sinaasappel komt het helemaal goed. Ook de crunchy bodem door de geroosterde boekweitkorrels geeft het net die pit die het nodig heeft. Try it out!
Ingrediënten bosbessen sinaasappel cheesecake (vegan en raw)
(voor middelmaat springvorm van 21cm doorsnee)
Bodem:
- 150 gr walnoten en amandelen of andere noten
- 6 medjool dadels
- 35 gr kokosrasp
- 4 el boekweitkorrels
- 2 el gesmolten kokosolie
- 1 el ahornsiroop
- 1 el stevia kristal
- Citroenrasp
- snufje zout
Vulling:
- 200 gr cashewnoten (een nacht geweekt of minstens 4 uur)
- 150 gr bosbessen (het liefst echte bosbessen, bij AH ingevroren biologisch, die geven die donkerpaarse kleur, blauwe bessen iets minder)
- Sap van 1 sinaasappel (6 el)
- 2 tl (2 gr) agar agar
- 5 el (85 gr) gesmolten kokosolie
- 25 gr stevia kristal (of vervang dit met honing of kokosbloesemsuiker, minstens de dubbele hoeveelheid)
- 1 tl vanille
- 160 ml (200 gr) kokosroom of kokosyoghurt
Bereiding:
– Laat de cashewnoten een nacht of minimaal 4 uur weken.
– Laat de bosbessen ontdooien (het is belangrijk dat ze niet meer heel koud zijn, anders stolt je kokosvet bij het mengen) en leg een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm.
– Rooster de boekweitkorrels in een droge koekenpan tot ze net een beetje bruin kleuren. Doe er op het laatst ook de kokosrasp bij (die heeft iets minder lang nodig om bruin te kleuren) en laat beide even afkoelen op een bord.
– Smelt de kokosolie voor de bodem au bain marie en doe hier de ahornsiroop bij.
– Doe ondertussen alle andere ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of goeie blender en maal dit tot de noten kleine stukjes zijn geworden. Giet hier de kokosolie en ahorn bij en meng nogmaals. Doe dit mengsel in een springvorm (middelmaat) met bakpapier en duw goed aan met je handen om met een lepel. Zet in de koelkast.
Voor de vulling:
– Laat de kokosolie au bain-marie smelten
– Pers de sinaasappel uit en roer de agar agar erdoor. Warm dit op in een pannetje en laat 2 minuten zachtjes doorkoken terwijl je roert
– Doe dan alle ingredienten behalve de kokosolie en de sinaasappelsap in een blender of keukenmachine en laat goed malen totdat de cashewnoten helemaal fijn zijn. Voeg dan de kokosolie en sinaasappelsap met agar agar toe en meng dit er goed door heen. Als het helemaal een smeuige massa is giet je het op de bodem en laat opstijven in de koelkast.
Beste Roos, geweldig recept, bedankt.
I.p.v. boekweitkorrels, had ik niet voorradig, havermout gebruikt met prima resultaat.
Taart smaakt verrukkelijk.
orah7u
c5ud5q
ge7c58
z8j0qs
8ry5vd
gl7xdz