Chia-zaden worden als superfood aangeprijsd vanwege de uitzonderlijk grote hoeveelheid omega-3 vetzuren, zelfs de hoogst mogelijke concentratie in plantaardige voeding. Verder bestaan chiazaden voor 23 % uit volwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren. Door de vezels bevorderen chiazaadjes een gezonde spijsvertering. En dan zitten er ook nog flink wat vitaminen mineralen en anioxidanten in de zaadjes! Chiazaad kan veel vocht opnemen en vormt dan een soort gelei. Een handige manier om  raw food recepten te ‘binden’. Zo kan je desgewenst van een smoothie door toevoeging van chia-zaad een soort pudding maken.
Ingrediënten (voor 2p):
- 300 ml amandelmelk of kokosmelk
- 1 banaan (of zoeten met 5 druppels stevia)
- 1 medjool dadel
- 1/3 cup blauwe bessen (30 gr bevroren)
- Wat extra fruit om te garneren (aardbeien of perziken zijn lekker…)
- 50 gr (2 el) amandelpasta of kokosyoghurt (hoeft niet, maar maakt het extra romig)
- 1 el mesquite
- 1 el lucuma poeder
- 1/4 tl kaneel
- 1/2 tl vanillepoeder
- 50 gr (4 el) chiazaadjes
- eventueel hennepzaad om te garneren
Bereiding:
– Als je tijd hebt is het handig om de chiazaadjes al een paar uur van tevoren in de helft van de melk te laten wellen.
– Doe de melk in de blender. Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve het fruit om te garneren. Blend tot je de gewenste gladheid hebt (ik heb er graag nog stukjes in zitten).
–  Laat het nog minimaal 10 minuten staan om de chia zaadjes te laten wellen zodat het een pudding wordt. Garneer met wat vers fruit en hennepzaad  en smullen maar!
Zelf amandelmelk maken
Als je een goede blender hebt kan je ook zelf verse amandelmelk maken: laat 60 g amandelen 8 uur weken en doe die met 300 ml water  in de blender. Een paar minuten flink blenden op hoge snelheid. Daarna door een zeef of kaasdoek gieten (voor nog gladdere melk). (van de pulp kan je bijvoorbeeld deze amandelkaas maken)
leuk recept!
het is volgens trouwens aangeprezen.
Geen chiazaadjes gebruiken als je bloedverdunnende middelen gebruikt of prostaatkanker hebt.