Een lekkere zachte cake met frisse citroensmaak. Gelukkig maar dat er citroenen zijn zo lang we nog op het verse zomerfruit moeten wachten. Verder is deze cake een ideale manier om wat extra kokosolie binnen te krijgen. Zeker als je zoals ik op elke plak nog wat extra kokosolie (of grasboter) smeert ;-). Dan zit je zo aan je dagelijkse dosis van 1 eetlepel. Grote kans dat je dan beter presteert op je werk. Want kokosolie stimuleert de hersenen en onze cognitieve functies (Bron: Just one dose of coconut oil can tremendously boost brain function and cognitive performance, Natural News).
Neem dus vooral zo’n plak voor ontbijt!
(Recept bewerkt uit Paleo Indulgences, Tammy Credicott)
Citroen-maanzaad cake
Ingrediënten (voor een medium cakeblik):
- 150 gram kokosmeel
- 2 el arrowroot
- 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder (of baksoda)
- 1/2 tl zout
- 5 eieren
- 100 gr (geiten)kwark
- 50 gr honing
- 50 gr stevia kristal
- 3 tl vanille extract of 1/2 tl vanille poeder
- 2 tl citroenrasp (ongeveer 2 citroenen)
- 4 el citroensap (ongeveer 2 citroenen)
- 75Â gr kokosvet
- 75 gr boter
- 2 el maanzaad
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180°C, zet de kokosolie en boter er vast in om te smelten, en eventueel ook de honing als die hard is
– Vet het cakeblik in met kokosvet en bestuif met kokosmeel
– Meng alle droge ingrediënten in een grote kom: kokosmeel, arrowroot, bakpoeder, stevia kristal, vanillepoeder en zout en het maanzaad
– Klop in een andere (grote) kom de eieren los met een mixer. Voeg de kwark, citroensap en citroenrasp toe en meng goed
– Voeg de gesmolten kokosolie en honing toe en meng goed
– Strooi dan langzaam het droge meelmengsel erbij terwijl je goed blijft roeren (het kan zijn dat het kokosvet gaat stollen en het mengsel wat korrelig wordt, dit is geen probleem)
– Giet (of schep) het mengsel in de cakevorm en druk lichtjes aan
– Bak 20-25 min in het midden van de oven (tot het net lichtbruin begint te worden)
Laat goed afkoelen alvorens te eten. Extra lekker met een icing erop.
Dat ziet er uit als een heerlijke recept! Enig idee met hoeveel Yacon of palm suiker ik de stevia zou kunnen vervangen? Stevia vind ik altijd zo moeilijk om in te schatten qua zoetheid. Ik heb wel stevia druppels, maar daar kan ik dus ook niet mee omgaan. lol!
groetjes, francine
Hoi Francine, in het originele recept staat 1/2 cup (120 ml) ahornsiroop als zoetstof; dus dat zou je kunnen vervangen door de yacon. Omdat ik yacon liever in rauwe bereidingen gebruik en er zuinig op ben, zou ik het dan deels met palmsuiker aanvullen; bijv. de helft (1/4 cup). Succes!
Ze zijn echt heerlijk, de citroen maakt het lekker fris en de maanzaad geeft een goede bite :-). Zeker voor herhaling vatbaar.
Mooi zo, leuk om te horen!
Heerlijke cake! Voor het eerst is het me gelukt om met kokosmeel een baksel te produceren dat NIET droog is geworden, hoezee!
Had geen zin in kokossmaak, en had geen ontgeurde olie, dus ben voor grasboter gegaan. En agavesiroop 50 ml plus drie eetlepels palmsuiker, dat was zoet genoeg.
Ik heb het in een cakevorm gebakken, het moest daardoor wat langer in de oven, maar zoals ik al zei: heerlijk!
He Marlies, leuk om te horen, en was de cake niet brokkelig? Dat herinner ik me dat soms wel eens gebeurde. Ik heb m nu al een tijd niet meer gemaakt, maar ga het weer eens proberen!
Hoi,
In het recept staat 75 gr boter, maar in de bereiding is deze niet terug te vinden dus ik het het niet toegevoegd. Hij staat nu in de oven dus ben benieuwd!
Oe die hoort er wel in! Ik ga het aanpassen, dank!