Zijn jullie alweer courgettes aan het oogsten? Ik helaas niet. Er is geloof ik iets misgegaan bij het opkweken; het blijken allemaal pompoenen te zijn ;-). Wel hele levenslustige die zelfs tot over de schutting naar de buren klimmen. Qua wintervoorraad zeg ik: hoe meer pompoenen hoe beter. Maar wel jammer van die courgettes. Ik had vorig jaar een hele stapel courgette-recepten verzameld, waar nog mee geëxperimenteerd moest worden. Voelt toch een beetje als een vernedering om courgettes te moeten gaan kopen als je een moestuin hebt. Maargoed, daar zal ik overheen stappen. Hier alvast een recept dat vorig jaar al volop getest en geproefd is!
Wil je een keer verfijnd uit de hoek/keuken komen, dan is dit een goeie. Het recept komt dan ook uit het chique vegetarische kookboek ‘Vegeterranean’, culinair en Italiaans. En, ook altijd meegenomen, handig om in lunchbox of picknickmand mee te nemen (behalve die tuiles dan).
Ingrediënten (voor 12 muffins):
- 2 el olijfolie
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 2 courgettes, grofgeraspt
- 1 el gedroogde majoraan (oregano) en evt. wat verse oregano
- Versgemalen witte peper en zout naar smaak
- 100 gr ricotta of hüttenkase
- 2 el geraspte parmezaanse kaas
- 2 eieren
Voor de tuiles:
- Boter om de pan in te vetten
- 12 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Verhit de olie en sjalot in een pan
– Knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgetterasp en voeg het toe in de pan samen met de majoraan en peper
– Bak de courgettes tot ze zacht en droog zijn, schep af en toe om (ongeveer 15 min)
– Haal de pan van het vuur en koel af
– Prak in een kom de ricotta en parmezaanse kaas met een vork tot heel romig
– Klop de eieren op en meng met de ricotta tot een gladde massa
– Meng met de gebakken courgettes en breng op smaak met zout
– Giet het mengsel in beboterde muffinvormpjes. Bij siliconen vormpjes krijg je ze er straks het makkelijkste uit. Anders is het makkelijk om wat bakpapier in de vormpjes te leggen
– Bak ze 20 minuten
De knapperige tuiles maken het gerecht echt af, dus doe een poging, het valt mee:
– Vet een koekenpan licht in met boter en zet hem op middelhoog vuur
– Strooi 2 eetlepels Parmezaanse kaas in een cirkel van 13 cm.
– Zodra de kaas is gesmolten, met een spatel voorzicht overdoen op een bord. Je kunt ‘m dan eventueel nog een beetje rond buigen (maar er is een risico dat ze dan breken…)
Leg een flan op een tuile, eventueel garneren met truffelsaus, of wat verse tijm en eetbare rucola of boragebloemetjes, eet smakelijk!
Haha herkenbaar, zaadjes lijken op elkaar en ook plantjes zijn hetzelfde. Lijkt me trouwens ook wel relaxed een jaar geen courgettes. Altijd weer die vraag wat doe ik met die grote hoeveelheid lekkere courgettes, ik ga ze steeds kleiner oogsten. En weggeven natuurlijk, heel veel.
Ga je courgetteflan zeker ook eens proberen. Bedankt voor het delen.
Wij zijn ook creatief in het verwerken van courgetten, een soortgelijke flan heb ik dus al gemaakt 😉