Voorlopig is dit ‘m: het ideale brownierecept dat niet kan mislukken en heerlijk smeuïge brownies oplevert. Soms kan het gewoon erg urgent zijn dat er binnen een half uur brownies zijn, nietwaar? Als het goed is behoren al deze ingrediënten tot je standaard uitrusting, dus niks wat je tegenhoudt!
Ingrediënten (voor 6 grote of 12 kleine muffins)
- 100 gram amandelmeel
- 30 gram cacao poeder
- 1/2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
- 3 eieren
- Snufje zout
- 100 gram gesmolten kokosolie
- 75 gram ahornsiroop
- 2 eetlepels stevia kristal (of 50 gr dadels in stukjes)
- 1 tl vanille-essence (facultatief)
- Facultatief: handje gehakte noten (bv. pecan of hazelnoot)
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een muffintray in van 12 kleine of 6 grote muffinvormpjes
– Meng de droge ingrediënten door elkaar: amandelmeel, cacaopoeder, snufje zout, bakpoeder en steviakristal
– Klop in een tweede schaal de eieren los. Voeg kokosolie en de ahornsiroop en evt. vanille toe en meng het geheel goed door elkaar
– Voeg de droge ingrediënten aan het eimengsel toe en roer alles tot een egale massa, voeg eventueel de gehakte noten toe
– Vul de vormpjes voor ongeveer 3/4 en bak de cakejes in ongeveer 20 minuten gaar. Goed laten afkoelen alvorens je het in je mond stopt!
De credits van dit recept gaan trouwens naar oerkracht voedingsadvies (waar ik trouwens ook weer terecht kwam door een tuinklant; zal wel iets met die eetbare tuinen te maken hebben ;-). Blijft trouwens wel jammer dat  de cacaoboom niet in de tuin kan hier…). Ik heb het recept uiteraard weer iets aangepast: minder ahornsiroop want dat blijft toch wel een beetje een ‘guilty pleasure’, om die term er maar even in te gooien. En minder kokosolie want dat doet zo’n pijn in de portemonnee. Aan de smaak doet het niks af!
kun je het bakpoeder altijd, dus ook in dit recept, vervangen door baking soda?
Hoi, nee dat kan niet altijd, want baksoda heeft nog iets zuurs nodig om te werken (bij bakpoeder zit dat in het bakpoeder). In dit recept kan het wel, want de cacao werkt als een zuur, zie voor meer details mijn blog bakpoeder: van luchtig tot giftig.
Wat kun je gebruiken in plaats van amandelmeel? Ik ben allergisch voor amandelen 🙁
Ik heb ze gister gemaakt,wat ontzettend lekker!
Thanx voor dit heerlijke recept. Ik heb ze met vulling gemaakt,theelepel suikervrije jam erin en in een paar lepeltje zelfgemaakte chocopasta,echt hemels!
Leuk om te horen en goeie toevoeging! Hoe krijg je die jam of pasta dan goed in het midden; eerst wat beslag, dan vulling en daarna weer beslag?
Ja klopt eerst beslag dan lepeltje jam en dan weer beslag, echt een aanrader!
Ik heb meer gemaakt van je recepten zoals de citroen maanzaad cake,die heb ik zovaak gemaakt dat ik het nu even niet meer kan zien haha!
Die link naar de frosting doet het trouwens niet meer,de frosting van die maanzaad cake bedoel ik dan.
Hi! Please, put it in English 😀
(just a suggestion)