Om de herfst te vieren heb ik vanochtend gehuld in wollen trui zitten genieten van dit decadente herfstige ontbijt. Op regenachtige dagen eet ik graag iets warms ’s ochtends, maar elke dag havermoutpap wil ik ook niet. Met het supergraan quinoa als ontbijt geef je jezelf een perfecte start van de dag.Â
Quinoa superfood
Quinoa zit namelijk vol met goede bouwstenen voor je lijf. Essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en vitaminen A, B2, E en foliumzuur. En het bevat bijna volwaardig eiwit. Het is dan ook de enige plantaardige eiwitbron waarvan de kwaliteit vergelijkbaar is met die van dierlijke eiwitten. Bovendien bevat het géén gluten. Ideaal dus. Alleen jammer dat de quinoa-hype bij ons betekent dat de lokale bevolking in Zuid-Amerika nu aan de pasta zit.
Quinoa lokaal product?
Quinoa was het basisvoedsel voor de inheemse bevolking van o.a. Bolivia en Peru. Quinoa-ontbijt, quinoa-lunch, quinoa-diner. Maar nu quinoa bij ons opeens een ‘superfood’ is geworden zijn de vraag én de prijs zo gestegen dat de arme mensen daar het niet meer kunnen betalen. Die kopen nu de goedkope pasta, rijst of noodles. Uiteraard zijn er ook boeren die enorm profiteren van de toegenomen vraag naar quinoa. Voor de arme grond is de grootschalige teelt echter minder voordelig. Die raakt langzaamaan uitgeput en er worden steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt. 90 % van de quinoa uit Bolivia is niet biologisch (Bron: Trouw, 30 mei 2014).
Ik was dus eigenlijk geneigd om quinoa maar weer links te laten liggen en te kiezen voor lokale producten. Totdat ik een klein artikeltje in de Trouw (14 april 2014) las dat weer hoop gaf: quinoa wordt een lokaal product! Er zijn een aantal telers die quinoa gaan verbouwen op Nederlandse bodem. Wageningen Universiteit heeft een aantal rassen gekruist en daar zijn soorten uit gekomen die het hier zouden moeten doen. Niet zo gek want quinoa is namelijk familie van de melde, een lokaal (eetbaar!) onkruid. Dan is de enige uitdaging nog om er achter te komen waar de quinoa die je koopt vandaan komt. Of om het zelf te gaan telen in je achtertuin ;-). Maar, eerst ontbijten!
Decadent quinoa-chocolade ontbijt
Ingrediënten (voor 2p):
- 100 ml quinoa
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 5 peulen kardamom
- 1/2 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 1/2 tl vanille
- 6 gedroogde pruimen en / of abrikozen
- handje moerbeien
- handje paranoten en/of zonnebloempitten
- 1 el kokosolie
- 3 tl rauwe cacao (en als je hebt 2Â tl carobe poeder)
- 1 tl macapoeder
- 1 peer
- sinaasappelrasp
Bereiding
– Zet de avond van tevoren de quinoa onder water om te weken. Dat verhoogt de voedingswaarde en neemt de bittere smaak weg. Laat in een ander kommetje de paranoten en zonnebloempitten weken, en in een derde kommetje met een klein laagje water de gedroogde vruchten en moerbeien.
– Spoel ’s ochtends de quinoa af en breng dan aan de kook in een pannetje samen met 200ml kokosmelk (het vloeibare vocht uit het blikje). Doe het kaneelstokje, de steranijs, vanille en de kardamompeulen (even pletten voordat je ze er in doet) er bij. Het is handig om dit in een thee-ei of theezakje te doen zodat je ze er straks makkelijk weer uit kunt halen. Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.
– Laat als je tijd hebt de quinoa daarna nog even nagaren en een beetje afkoelen. Haal de specerijen er uit. Roer dan 2-4 eetlepels van de dikke kokosroom uit het blikje en eventueel nog 1 el kokosolie door de quinoa. Giet de noten af en roer door de quinoa. Snij de zuidvruchten in stukjes en voeg die samen met het weekwater toe. Voeg dan ook de cacao, carobe en maca toe en roer goed door. Bedek met stukjes peer en garneer met wat sinaasappelrasp. Dit is echt smullen!
Hallo,
Kan je mij wat meer info geven over de saponine in quinoa? had gelezen dat dit niet goed is en zelfs een leaky gut kan veroorzaken. Is dat echt zo?
Groetjes,
Inderdaad zitten er veel saponinen in quinoa die schade aan de darmwand kunnen geven; Loren Cordain van het paleo-dieet raadt quinoa daarom inderdaad af, zeker voor mensen met een auto-immuunziekte. Maar als je gezond bent en geen darmklachten hebt denk ik dat af en toe quinoa in een verder gevarieerd dieet niet veel kwaad kan. Zeker niet als je het een nacht vantevoren weekt; dat neutraliseert al een groot deel van de anti-nutriënten.