Dat moet ik vaker doen. Workshops geven. Leuk om de dingen die ik weet door te geven, m’n bloglezers eens in levende lijve te ontmoeten, om samen lekkere dingen te maken en je ongans te eten aan zoete dingen zonder suiker. En dan ook nog restjes over te houden. Wat kan leiden tot een heerlijk fris ontbijt als je ze op deze manier bij elkaar gooit ;-).
Kokosmelk is de koningin van dit ontbijtje. Onlangs las ik in een kookboek van Pol Grégoire dat je zelf vrij makkelijk kokosmelk kunt maken uit kokosrasp. Dat zijn dan weer de dingen waar ik blij van word! Ik ben nogal fan van kokos, en zeker van de lekkere crème die bij lage temperaturen boven op de melk zit. Zelf maken scheelt heel wat blikjes kopen die toch wel wat duurder zijn dan de kokosrasp. Je moet overigens wel een goede blender in huis hebben om dit te doen:
Zelf kokosmelk maken
1. Laat de gewenste hoeveelheid kokosrasp bij voorkeur een nacht weken (dit hoeft niet persé vanwege antinutriënten, maar maakt de rasp makkelijker te blenden). Voor ongeveer een halve liter kokosmelk neem je 250 ml kokosrasp.
2. Gebruik het dubbele volume water (dus op 250 ml kokosrasp gebruik je 500 ml water) om de rasp mee te blenden. Heb je een hele sterke blender zoals een vitamix dan kan je door op hoge snelheid te blenden tot een temperatuur van ongeveer 40 graden komen. Makkelijker is om warm water toe te voegen. Maar dan liever niet warmer dan 45 graden om rauwe kwaliteit te behouden en geen enzymen te doden. Even goed blenden, zeker een paar minuten, zodat de rasp helemaal kapot is.
3. Giet de melk daarna door een kaasdoek en knijp goed uit. De melk kan je meteen gebruiken. Als je de kokosmelk in de koelkast zet zal de crème naar de bovenkant komen en kan je dat er afscheppen. In de koelkast kan je de melk zo’n 5 dagen bewaren.
De pulp die over blijft zou je als kokosmeel kunnen gebruiken. Dat heb ik nog niet geprobeerd maar eerlijk gezegd ziet dat er wel heel droog uit. Daar kom ik nog op terug!
Fris ontbijt met zelfgemaakte kokosmelk en sinaasappel
Ingrediënten (voor 2p):
- 200 ml kokosmelk (t liefst uit de koelkast zodat je vooral de dikke crème te pakken hebt)
- 1/4 cup (35 gram) geweekte witte amandelen
- 2 el tot poeder gemalen lijnzaad
- 1 sinaasappel
- 1/2 appel
- 1 dadel
- 1 el mesquitepoeder
- 1/2 tl kardamonpoeder
- mespuntje vanillepoeder
Bereiding:
– Doe de kokosmelk in een blender met de geschilde sinaasappel (even controleren op pitten), de halve appel (met schil), het gemalen lijnzaad, de mesquitepoeder, kardamon en vanille. Â Even kort mixen (als je het net als ik lekker vindt als je nog losse stukjes sinaasappel ziet)
– Voeg daarna de amandelen en de dadel toe en mix weer even kort. Ook die mogen nog herkenbaar zijn als kleine stukjes voor de lekkere bite
– Schenk het in twee kommetjes en maak het af met wat vers fruit (abrikozen doen het goed), wat sinaasappelrasp en een vleugje kaneel, jammie jammie!
lekker! heb gister van santen geprobeerd melk te maken, maar dat was minder eenvoudig dan gewoon water erbij gooien en santen oplossen…smaak was toch wat minder vol en meer waterig.
Dat ga ik ook eens proberen. De pulp zou je kunnen gebruiken om een cake te maken. Kokosmeel is altijd droog en er moet dan ook extra vocht bij recepten ermee en ik week het ook altijd.
Wat een heerlijk idee, ga ik morgen of zondag uitproberen!
Hoe lang kun je geweekte noten goed houden en hoe bewaar je ze het beste?
De natte geweekte noten gebruik ik altijd meteen; ik kan me voorstellen dat je dat in de koelkast nog wel een paar dagen kunt bewaren. Maar om ze langer te bewaren zou je ze eigenlijk weer moeten drogen (bijv. in de oven op 50 graden); dan behouden ze wel de goede eigenschappen en zijn ze weer langer houdbaar.
De kokos die je overhoud na het maken van de melk is geen kokosmeel. Als ik me niet vergis zit er namelijk nog vet in en dat zit niet in kokosmeel. Dus kennelijk wordt er nog iets aan kokosmeel bewerkt. Volgens mij heb ik dat ooit gelezen op Eet goed, voel je goed 🙂
in kokosmeel zit 10% vet
in het kokos vruchtvlees zit er ongeveer een 35 tot 40% vet