Paksoi is in een handomdraai te bereiden, lekker knapperig, en ja, ook nog gezond. Als familielid van de kruisbloemigenfamilie (die van de gezonde kolen) bevat het ook indolen; die goeie stofjes die de kans op kanker verkleinen. Verder is paksoi rijk aan chlorofyl, carotenoïden, vitamine C, kalium en foliumzuur. En bevat weinig calorieën (Bron: Fit met voeding, nr. 3-2012). Paksoi bevat wel veel water en wordt snel papperig als je het te lang kookt. Het heeft maar een paar minuten nodig. Dan is stomen ideaal! Of je kan het ook rauw eten met een lekker dipsausje.
Ingrediënten:
- 1 paksoi
- evt 1 ui
Marinade:
- 2 el geroosterde sesamolie
- 2 el sesamolie (of een andere milde olie naar keus)
- 1 el tamari
- 2 el limoensap
- 1/2 rode chilipeper, fijngesnipperd
- 1 schijfje gember van 1/2 cm, heel fijn (bijv. door de knoflookpers)
- 3 tenen geperste knoflook
- 1/2 bosje koriander, fijngesneden
- evt. wat korianderzaadjes, fijngevijzeld
Bereiding:
– Meng alle ingrediënten van de marinade door elkaar
– Snij de paksoi in grove stukken van 2 bij 2 cm
– Doe de stelen in de stomer en stoom 4 minuten. Voeg daarna het groen toe en stoom nog 2 minuten.
– Doe de paksoi op de borden en giet de marinade erover heen; snel op-eten anders koelt het af!
Tip 1: Het stoomvocht kan je met een beetje tamari aanmaken als bouillon en bij de maaltijd opdrinken
Tip: Lekker in combinatie met witvis, ook prima te stomen!
Klinkt lekker. Bedoel je met bovenste ingrediënt sesamzaadjes? Komt er veel vocht van dit gerecht? Het lijkt me namelijk ook lekker als vulling in een springroll. Denk dat ik het gewoon ga proberen!
Nee, olie van geroosterde sesamzaadjes; die heeft extra veel smaak (al is het roosteren van de zaadjes ook niet optimaal voor de oliën die er in zitten). Kun je krijgen bij natuurvoedingswinkels of toko’s, maar ook vast wel bij AH. Is het gelukt met die springroll?! Het is inderdaad best nat.
Prima gerecht dit, lekker fris.
Ik had behoefte aan een zetmeelcomponent en heb wat gekookte ronde rijst er door gedaan. Erg lekker.