Goed. Herfst dus. Dan toch maar de verwarming aan, nog bescheiden op 17 graden, dus het blijft koud in een huis met enkel glas. Dan is deze heerlijke stoofschotel met vlees dat bijna smelt op je tong het beste wat je jezelf kunt voorzetten. Ik heb het in een slowcooker gemaakt. Een moderne variant van het ‘sudderpannetje op het vuur’. Je hebt niet persé zo’n slowcooker nodig, maar heeft wel zo z’n voordelen. Je gooit ’s ochtends of ’s middags al je ingredienten erin; stelt m in op temperatuur en uren en verder heb je er geen omkijken meer naar. Voor mij heeft het iets van luxe om te weten dat het tegen etenstijd alleen nog maar een kwestie van opscheppen is. Bijna alsof je in je eigen huis uit eten gaat ;-). Bovendien kun je het ding ook prima alleen thuis laten; dus jij gaat lekker naar je werk, terwijl de slowcooker voor je kookt .
Genoeg gezegd om jullie warm te laten lopen voor zo’n slowcooker? Al is het maar om mee te doen aan de slowfoodbeweging! Qua elektriciteitsverbruik hoef je je ook geen zorgen te maken; collega-blogger van eetgoedvoeljegoed heeft haar man laten uitrekenen dat als ze de slowcooker dagelijks 8 uur aan zou hebben, 365 dagen per jaar, dat EUR 52,- per jaar zou kosten. Niet echt om van wakker te liggen dus.
Je kunt dit recept natuurlijk ook gewoon in de braadpan op het vuur laten staan pruttelen; of nog beter; op een warme (hout)kachel!
Riblappen met knolselderij/pastinaak puree
Ingrediënten (voor 2p):
- 300 gr riblappen (ik had van St. Hendrick bij de Ekoplaza gekocht, heerlijk zacht)
- 1 flinke ui
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- Als je hebt: 2 handjes gesneden boerenkool (extra gezond!)
- 1 teen knoflook
- 1/4 liter rode wijn
- 1/4 liter bouillon
- 5 tomaten (die kwamen nog uit eigen tuin!)
- bosje tijm, rits de blaadjes eraf
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurierbladen
- paar peperkorrels
- 3 kruidnagels
- 1 tl kaneel
- peper en zout
- 1 el kuzu (of arrowroot) om te binden (kuzu is een japans bindmiddel dat supergoed is voor je darmen. Het is zetmeel uit de wortel van de pueraria lobata)
- Voor de puree: 1/2 knolselderij en 2 pastinaken, klontje boter, nootmuskaat, peper en zout en bieslook
Bereiding:
– Haal het vlees een uur voordat je begint uit de koelkast en uit te verpakking
– Wrijf het vlees voor je het gaat bakken in met olijfolie en zout
– Fruit de ui in een braadpan en bak dan het vlees aan twee kanten mooi bruin
– Voeg de knoflook, selderij en de wortel toe, bak even mee, en blus dan af met de rode wijn en de bouillon
– Giet alles in de slowcooker en voeg de tomaten, evt. de boerenkool, de laurierblaadjes, de kruidnagels en de peperkorrels toe evenals de tijm en het takje rozemarijn
– Zet op hoog voor 3-4 uur , of 7-8 uur op de lage stand (langer is lekkerder) (of 3-5 uur op laag vuur)
– Maak een half uur voor je gaat eten de puree: stoom de knolselderij en pastinaak in 10-15 minuten gaar. Meng tot een puree in een blender of met de staafmixer, samen met een flinke klont boter, wat nootmuskaat, peper en zout en knip er als laatste de bieslook door.
– Bind het vocht in de slowcooker desgewenst met de kuzu of een ander bindmiddel (even oplossen in koud water en dan door de saus roeren)
Jammie, smullen maar!
hi roos, how about the good old romertopf ed, die in de oven hetzelfde doen? of niet hetzelfde? en vegetarische variant? groetjes!
is dit voor 2 personen? 300g vlees lijkt mij zo weinig..
Ja voor 2 personen inderdaad. Maar het staat je natuurlijk vrij om meer vlees toe te voegen!
Hi hi,
Zou je ook boerenkool maken in de slowcooker?
Ja hoor, dat lijkt me wel, het duurt alleen iets langer.