Dit brood wordt aangeprezen als een ‘life-changing’ brood door de Amerikaanse food-blog’ster’ Sarah B. van my new roots (die trouwens meer dan een miljoen lezers heeft… My god. De post over dit brood heeft 927 comments; als je die allemaal zou moeten beantwoorden is dat op zich al een life-changing event 😉 ). Het brood bestaat hoofdzakelijk uit zaden en pitten met een klein beetje haver (glutenvrij). Dit brood is vooral zo bijzonder omdat het zonder gluten toch een consistent en ook nog eens super-smakelijk brood oplevert. En makkelijk te maken is!
Psyllium vezels
Het wonderingrediënt in dit brood zijn de psyllium-vezels. Ik heb het er al eerder over gehad in verband met schone darmen (zie blog van mond tot kont). Psyllium-vezels hebben de bijzondere eigenschap dat ze twee soorten vezels bevatten. De oplosbare vezels lossen op in water en vormen dan een slijmerig goedje dat uiterst helend is voor je darmwand. De onoplosbare vezels in psyllium werken juist als een soort bezem die allerlei opgehoopte rotzooi en gifstoffen in je darmen naar buiten veegt. Vandaar ook dat het vaak in detox-programma’s wordt gebruikt. Maar je kunt er prima ook gewoon dagelijks een dessert-lepel van nemen.
In dit brood nemen de psylliumvezels vocht in zich op en binden alle ingrediënten aan elkaar. In het originele recept gaan alle droge ingrediënten meteen in de broodvorm (zij gebruikt een siliconenvorm), daarna de natte ingrediënten erbij, even roeren en 2 uur laten staan. Daarna bakken en klaar is kees. Ideaal dus. Je kunt het echter ook langer laten staan (bijvoorbeeld één nacht) en dat is dan ook mijn advies. Op die manier worden de noten en zaden goed geweekt zodat het fytinezuur zo veel mogelijk geneutraliseerd wordt. Dat blokkeert anders de opname van de mineralen in ons lichaam. Het weken geeft de zaden en noten ook een aangenaam zachte, chewy structuur die ik zelf erg lekker vind.
Heerlijk noten-zadenbrood zonder gluten
Ingrediënten:
- 135 gr (1 cup) zonnebloempitten
- 75 gr (1/2 cup) pompoenpitten
- 65 gr (1/2 cup) hazelnoten
- 90 gr (1/2 cup) lijnzaad
- 100 gr (1 cup) havervlokken
- 2 el chiazaad
- 4 el psyllium vezels
- 45 gr (3 el) kokosvet
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl zout
- 250 ml water
Bereiding (doe dit liefst de avond van tevoren dan kan het brood ’s nachts ‘weken’):
– Laat de kokosolie smelten (au bain marie of in de oven)
– Maal het lijnzaad kort in een koffiemolen zodat het kapot is, maar niet helemaal tot poeder is vermalen.
– Maal de helft van de pitten en hazelnoten in een keukenmachine of blender kort tot een korrelige structuur.
– Meng dit samen met de rest van de pitten en noten in een grote kom (of meteen in de broodvorm) en voeg ook het lijnzaad, het chiazaad, het zout, de havervlokken en de psyllium vezels toe. Roer goed door elkaar.
– Meng in een maatbeker het water met de ahornsiroop en de kokosolie
– Giet dit door het notenmengsel en roer goed door
– Schep het mengsel in een ingevette broodvorm met bakpapier (of siliconenvorm, schijnt handig te zijn, maar een gewone werkt ook prima) en laat liefst een dag of nacht staan (dan kunnen de antrinutriënten neutraliseren), maar minimaal 2 uur zodat in ieder geval het chiazaad, het lijnzaad en de psyllium-vezels vocht kunnen opnemen en zacht worden.
– Verwarm dan de oven voor op 175 graden
– Zet het brood in het midden van de oven en bak 30 minuten. Haal het brood voorzichtig uit de vorm met het bakpapier, en leg het los terug op het rooster in de oven. Laat nog eens 30 minuten bakken of tot het goudbruin is. Het moet hol klinken als je erop klopt.
– Laat helemaal afkoelen op het rooster
– Heerlijk met een dikke laag boter en wat honing! Of met je favoriete hartige beleg.
Tip: je kunt het in de koelkast 5-7 dagen bewaren, of vries de helft in.
Hoi Roos, waar koop jij je psyllium vezels? Ik heb alleen zaden gevonden. Geloof dat het nou juist net om de vezels gaat.
Ik koop die bij een natuurwinkel, zag het gisteren ook bij de tuinen staan.
Volgens het recept moet de oven op 175 graden. Als ik hetelucht oven gebruik moet de temperatuur dan lager?
Kan het ook zonder het lijnzaad? Ik heb begrepen dat je gebroken lijnzaad beter niet kan verhitten vanwege de omega drie die erin zit. Er ontstaat dan het schadelijke transvet.
Ik heb hem gemaakt Roos en de smaak is echt erg goed. Het is op dezelfde manier lekker als jouw noten/zaden ontbijt met kokosrasp.
De structuur was nog niet zo gelukt. Het brood is te korrelig en dreigt uiteen te vallen. Ik had geen psyllium en vind dat ook wel erg duur, dus gebruikte ik Fibrex, ook een vezeltje dat lekker is voor je darmen.
Volgende keer misschien toch psyllium ( want dat bindt, zeg jij). Of wat dacht je van een eitje erdoor ?
Dank voor het recept. Lekker en gezond!
Bij pit en pit kost potje 2,25 voor 65 gr dus dat valt wel mee
Deze lijkt me heerlijk….snel eens maken. Ik eet koolhydraatarm en maak vaker brood zonder gluten etc. Ik koop bij Kruidtvat altijd de darmreiniger (eigen merk), kost 2,99 voor een potje en je doet er erg lang mee. Dit staat bij de vitaminen/mineralen/pillen van eigen merk en zit in een bruine pot met groen etiket! Stuk goedkoper dan de originele psyllium vezels.
Ik vond het deeg nogal los van structuur, daarom heb ik er een geprakte banaan doorheen geroerd. Toen ging alles opeens aan elkaar plakken.
Goeie tip! Al gaat het brood dan waarschijnlijk wel de zoete kant op.
havervlokken zijn toch echt niet glutenvrij, zou je dit dan ook niet onder glutenvrij willen zetten? straks zijn er mensen op zoek naar glutenvrij eten maken dit en worden als nog ziek. Denk niet dat, dat helemaal de bedoeling is.
zie link hierover:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten.aspx
Ik heb glutenvrije havermoutvlokken van Lieke is vrij! Havermout is van origine glutenvrij vrij maar door kruisbesmetting bevat het helaas vaak gluten.
Haver is ook echt een graan!- http://www.roosgoesgreen.nl/recepten/heerlijk-zadenbrood-zonder-granen/
(op zich is haver trouwens wel glutenvrij, maar het is vaak ‘besmet’ met andere granen, dus niet goed voor mensen die erg gevoelig reageren. Sommige merken hebben wel gegarandeerd glutenvrije haver)
Bij verhitting van lijnzaad ontstaan er volgens An transvetten. Klopt dit? En bij welke temperatuur vormen zich transvetten? Het lijnzaad dat ik met de pap mee kook wordt verhit tot 100 graden, vormt dat ook transvetten? Of kun je lijnzaad beter helemaal niet verwarmen? Hoe zit het met de oliën in zonne – en pompoenpitten en noten, worden daar dan bij verhitting niet ook transvetten in gevormd?
Ik heb dezelfde bedenking over de invloed van hitte op de noten/pitten/zaden. Ik las bij de Groene Vrouw dat je dit best vermijdt. Notenolie mag je immers ook niet verhitten, omdat het dan gaat oxideren, wat erg ongezond is.
Ik vraag me af of je dit broodje dan ook zou kunnen maken op veel lagere temperatuur? Dat zal onvermijdelijk veel langer duren. Ik weet ook niet zeker of het echt zou lukken.
Graag jouw idee hier rond.
Hoi Roos, brood is erg lekker maar valt wat uit elkaar. Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben? Heb het recept en de baktijden exact aangehouden
In het recept van Sarah staat dat je 350 ml moet toevoegen. Wat is de reden dat jij voor 250 ml hebt gekozen?
Water bedoel ik 😉
Dag Roos, hierboven lees ik diverse bedenkingen over het verhitten van zaden en noten. Ik lees nergens een reactie van jou hierover. Kont het omdat je het niet weet of ondat je een persoonlijk antwoord hebt gestuurd. Ik ben zelf benieuwd wat jouw idee hierover is. Groet!
Hallo allemaal, ik heb zojuist een zonnebloempittenbrood gemaakt. Ook heb ik bakpoeder van wijnsteen, scheutje rijstolie, grote flinke eetlepel psyllium en 5 eieren gebruikt om het broodmengsel te maken. 40/50 min in de oven op 180 graden. Er komt een fantastisch mooi brood uit de oven, alleen….. er is een groene verkleuring ontstaan aan de buitenkant van het brood. Is dit normaal? Waar komt de verkleuring vandaan? ik heb verder geen vocht gebruikt.