Deze zoete pompoentaart is een heerlijke comfort food taart om de herfst te vieren. En een leuke manier om de overvloed aan pompoenen ook in iets zoets te verwerken. De vulling is heerlijk smeuïg door de agar agar. Als je voor een raw food bodem kiest van noten en dadels heb je geen oven nodig. Maar ik vind persoonlijk deze zandtaartbodem van amandelmeel er wel heel lekker bij…
Ingrediënten voor 10p (een ronde vorm van 26cm):
Voor de bodem:
- 125 gr amandelmeel
- 100 gr havermeel of rijstebloem
- 20 gr  tapioca (of maiszetmeel)
- snufje zout
- 40 gr kokosolie gesmolten
- 20 gr kokosbloesemsiroop of honing
- 30 gr  stevia kristal
- 80 ml (80 gr) plantaardige melk of water
- 1 tl citroenrasp
Voor de vulling:
- 1 kleine pompoen (geschild zo’n 300 gram)
- 300 ml amandelmelk (of andere melk)
- 1 cm gemberwortel geraspt (of 2 el gembersiroop)
- 2 tl speculaaskruiden
- 1 kaneelstokje of 1 tl kaneel
- 1 steranijs
- 3 el ahornsiroop (of honing)
- 10 druppels stevia
- Het sap en de rasp van 1 biologische sinaasappel
- 1 gr agar agar ( 1 theelepel)
- 1 tl vanille-essence
- Snufje zout
- Facultatief: 200 ml kokosyoghurt
Eventueel extra roomkaas (vegan )laag:
- soyananda roomkaas naturel
- kokoscreme
- honing of stevia kristal
- vanille
- sinaasappelsap met klein beetje agar agar (max 1/2 tl)
Bereiding
Maak eerst de bodem
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Zet de kokosolie voor de bodem in een bakje in de oven om te smelten
- Vet de taartvorm in met wat kokosolie en leg bakpapier op de bodem
- Meng in een kom het amandelmeel met de havermeel en de tapiocameel, een snufje zout en de stevia kristal
- Meng dan de siroop en de melk en de gesmolten kokosolie er door heen en kneed het met je handen tot een plakkerig kruimeldeeg.
- Verdeel het deeg over de taartvorm en langs de randen. Prik er met een vork wat gaatjes in.
- Bak de taartbodem in ongeveer 15 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin. Let op, het kan snel gaan! Laat afkoelen (zet ‘m bijvoorbeeld even buiten).
Maak ondertussen de vulling
- Snij de pompoen in stukken (als de schil mooi is kan die gewoon mee) en zet dit samen met de amandelmelk, de gember, de kaneel en de steranijs op het vuur om zacht te laten koken.
- Roer de agar agar door de sinaasappelsap in een klein pannetje
- Haal als de pompoen zacht is de steranijs en het kaneelstokje eruit en giet het in een blender. Doe alle andere ingrediënten erbij behalve de agar agar en de sinaasappelsap en pureer dit tot een smeuïge massa.
- Verwarm de sinaasappelsap met de agar agar en blijf goed roeren, laat het 2 minuten doorkoken.
- Giet dit dan bij het mengsel in de blender, mix nog even en proef of het op smaak is.
- Schenk het mengsel dan op de bodem en laat even uitdampen voordat je de taart in de koelkast zet om op te stijven.
Icing
- 2 el kokosolie laten smelten en mengen met 1 tl sinaasappelrasp en 2 tl stevia kristal, of 1 el honing. Of, mijn laatste ontdekking, 1 el kokosbloesempasta, zo hé dát is lekker!
- Kort even terugzetten in de koelkast zodat het een beetje stolt en dan op de taart aanbrengen en in de koelkast verder hard laten worden.
Afmaken met schilletjes sinaasappelrasp of andere versiering.
nf24s5
izvm71
8saakp
gy3b8k
ctazvz
oygbmd
9v96dz
roqnlf
n0vjgv