Lemon curd. Dat stond al heel lang op m’n verlanglijstje. Terwijl ik het eigenlijk nog nooit gegeten had. Maar citroenen en zoet in een crème-achtige substantie; daar mag je me voor wakker maken. Met oud & nieuw had ik m’n eerste lemon curd-ervaring en die smaakte naar meer! Maar daar ging dus wel een flinke hoeveelheid (gelei)suiker in. Dat moet vast ook anders kunnen.
Prompt kwam ik in het kookboek van het GAPS-dieet een recept tegen waar de suiker door honing is vervangen. GAPS staat voor Gut And Psychology Syndrome en legt een link tussen psychische aandoeningen en een verstoorde darmflora, super interessant. Daar ga ik binnenkort zeker een blog aan wijden (zie Ziek zijn begint vaak in je darmen). Maar terug naar de citroenen en de honing. Meteen de keuken ingedoken en het resultaat was eigenlijk best wel heel goed! Enige kleine minpuntje zou kunnen zijn dat ik de smaak van de ghee een klein beetje proefde. De volgende keer dus toch maar met gewone boter proberen, ook al kan dat iets minder goed tegen verhitten als ghee.
Ingrediënten:
- 3 el (50 gr) boter (of ghee) op kamertemperatuur
- 1/4 cup honing (50 ml) (ook op kamertemperatuur) of 3 el en 3 el steviakristal
- 2 eigeel
- 1 ei
- 1/3 cup citroensap (= 80 ml)
- 1-2 tl citroenrasp
Bereiding:
– Roer de boter/ghee en honing door elkaar tot een crèmige massa. Klopt de eigelen er één voor één door. Roer dan het hele ei erdoorheen en vervolgens de citroensap en -rasp.
– Giet het mengsel in een pan met dikke bodem of doe het au bain marie. Verwarm het op laag vuur onder constant roeren tot het mengsel dik wordt. Hoe lang? Dit recept zegt: ‘until it coats the back of a spoon’. Minke kookt zegt: ‘De curd is goed als je een beetje met je garde optilt en het zijn vorm blijft houden als het terugvalt in de pan.’ Het roeren kan wel even duren…
– Giet het in een schoon potje en laat het een paar uur in de koelkast afkoelen. Daarna een paar dagen in de koelkast houdbaar. Je kunt het ook prima invriezen.
Het smaakte heerlijk op de carrotcake die ik nog had en maakt van een gewone bak kwark een feesttoetje. Verder kan je het  vast ook heerlijk in allerlei taarten verwerken. Daar ga ik nog mee experimenteren. Jullie hebben wellicht ook leuke suggesties?
Met de eiwitten die je overhoudt kan je bijvoorbeeld eigen kokosmakronen maken (recept volgt nog) of deze lekkere courgetteflans.
Hmmmm dat wil ik proberen! Ik at lemoncurd trouwens gewoon lekker op brood 🙂
Het lijkt me heerlijk, ik ben zowiezo dol op de engelse keuken, waar dit denk ik vandaan komt.
Heb je het wel eens geprobeerd met ontgeurde kokosolie? als die net iets warmer is dan kamertemperatuur is het vloeibaar, smaakloos en heel gezond! Hij werkt ook anti-septisch, dus wellicht iets langer houdbaar. Ik gebruik het voor van alles, tot op mijn gezicht en handen aan toe. Wel héél dun smeren!
Groetjes Marjolijn.
Ja goed idee, dat werkt misschien ook wel, al mis je dan misschien wel die lekkere botersmaak? Verder gebruik ik kokosvet (zowel ontgeurd als met geur) ook voor vanalles; handig dat je na het invetten van je bakblik gewoon je vingers kunt aflikken of je handen insmeren 😉
Dit is echt super lekkere recept ik wil binnenkort ook aan GAPS dieet doen niet om af te vallen vanwege me onverklarebare allergieen en lijk me wel leuk om keer iets anders te doen kwa eten.
in gaps dieet maken se volgens mij ook veel gebruik van gefemeteerde sappen wat ook goed is voor de darm flora en ik heb een paar van de sappen gemaakt ik vind se wel lekker.
Zou ik die lemon curd ook kunnen gebruiken om een zalm te marineren en die dan in de oven te doen? Of kan ik het beter niet opwarmen?
Hoi, hij is ook lekker met agavesiroop en geklaarde boter!