Heb ik het dit jaar al over courgettes gehad?! Nee, ik heb het überhaupt over weinig gehad de laatste tijd! Die lang aangekondigde nieuwe website had even alle aandacht nodig om het geboortekanaal door geperst te worden… Dit is waarschijnlijk dan ook de laatste blog die jullie van deze website ontvangen; de volgende komt uit een vernieuwd digitaal jasje, dus hou je email de komende weken in de gaten! Om de laatste paar mooie zomerdagen nog wel optimaal te benutten bij deze nog een lekker recept om de nazomerse overvloed aan courgettes op een originele manier rauw te verwerken.
Rauw? Ja, en dan heb ik het niet over het respectloos vermorzelen van courgettes in een groene smoothie. Nee, dit gaat over de courgette in volle glorie als de perfecte al dente spaghetti. En daarvoor wil ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe vriend: spirelli de spiraalsnijder. In raw food kringen ook wel enigszins denigrerend de puntenslijper genoemd, maar ik vind het een geweldig ding! Het is simpel, klein en handmatig. Je tovert er in een handomdraai (letterlijk) allerlei alledaagse groenten mee om tot indrukwekkende slierten die ideaal zijn in salades, maar ook als vervanging van pasta. Je kunt ‘m bij kookwinkels of zelfs bol.com eenvoudig bestellen.
Je hoeft dus eigenlijk alleen maar een lekker sausje te maken en op het laatste moment draai je je pasta er bij. Deze romige doperwtensaus met een frisse touch van de munt combineert er perfect mee!
Courgettepasta met doperwten-munt saus
Benodigdheden:
Spirelli of andere groentenslicer
Ingrediënten voor 2p:
- 1 medium courgette
- 250 gram (ingevroren) doperwten
- 1/2 broccoli
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 100 ml creme fraiche of room (hele verse geitenkaas doet het ook prima)
- 25 gram geraspte harde geitenkaas
- 1 tl kerriepoeder
- 3 takjes munt
- 2 el limoen of citroensap
- Vers gemalen zwarte peper en zout
- Amandelsnippers als garnering
Bereiding:
– Stoom de broccoli en de doperwten beetgaar in een stoompan
– Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen op een bord
– Draai de courgette door de spirelli tot spaghetti-slierten en verdeel over twee borden
– Fruit de ui aan in de koekenpan in een beetje ontgeurd kokosvet of ghee. Voeg heel kort de knoflook toe.
– Doe de ui en knoflook in een blender (of pureer met een staafmixer) samen met 3/4 van de broccoli en doperwten, de blaadjes munt, het limoen- of citroensap, de room en de geraspte geitenkaas. Blend tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout. Roer er de overgebleven doperwtjes en broccoli doorheen.
– Bedek de courgettepasta met de saus, garneer met wat blaadjes munt, de amandelsnippers en naar wens nog wat geraspte geitenkaas.
Tip: lekkere combi met deze in yoghurt en limoen gemarineerde kippenpoten!