Er kan weer buiten ontbeten worden in het zonnetje! En dat is dan ook meteen het startschot voor het smoothieseizoen ;-). Het is nog even wachten op het verse fruit, maar met noten en gedroogd fruit maak je ook heerlijke, voedzame drankjes, zoals deze notensmoothie met amandelmelk.
Zelf amandelmelk maken
Amandelmelk kan je vrij eenvoudig zelf maken als je een goede blender hebt. Voor 1/2 cup amandelen (ongeveer 75 gram) neem je 400 ml water; heel goed blenden en dan door een kaasdoek of fijne theedoek gieten. Met de pulp die je overhoudt kan je bijvoorbeeld deze lekkere amandelkaas maken.
Week de amandelen wel een nacht van te voren, want amandelen bevatten veel fytinezuur (zie deze blog voor een overzichtslijst). Fytinezuur combineert in de darmen met goede mineralen als calcium, ijzer en zink en verhindert hun opname. Door het weken wordt het fytinezuur deels afgebroken.
Met de amandelmelk maak je bijvoorbeeld een heerlijk ontbijt van chiapudding met blauwe bessen of deze lekkere notensmoothie:
Ingrediënten (voor 1 glas):
- 1/2 cup (125 ml) amandelmelk
- 1 el zonnebloempitten, liefst een nacht geweekt
- 1 el hazelnoten, liefst een nacht geweekt
- 1 el hennepzaad
- 1/2 banaan
- sap van 1/2 sinaasappel
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl maca-poeder (of 1 tl mesquite of lucuma)
- 1 vijg, dadel of abrikoos, liefst geweekt
- 1 el moerbeien, geweekt en wat weeksap
Bereiding:
– Week de avond vantevoren de noten en de gedroogde vruchten, en eventueel de amandelen voor de amandelmelk
– Maak de amandelmelk indien nodig, en doe die met alle andere ingrediënten terug in de blender, goed mixen en voila!
Voor het echte zomer-komt-er-aan-gevoel een rietje en een parasolletje erbij, maar die had ik (nog) niet in huis 😉
Een gedachte over “Notensmoothie met homemade amandelmelk”