Het is weer tijd voor een goed ontbijt! Uiteraard is met de wintertijd ook het seizoen van de havermoutpap weer aangebroken. Ik heb het voor de variatie al met alle soorten noten/kokos/rijstmelk gemaakt die je kan bedenken. Maar toch blijf ik zweren bij echte afwisseling en streef ik naar minimaal 7 verschillende ontbijtjes om de week mee te vullen ;-).
Dit ontbijt is een variatie op een recept dat ik al eerder genoemd heb; maar op deze manier hoef je niet eerst apart amandelmelk te maken. Het is wel even wat werk om ’s avonds alles klaar te zetten, maar de volgende ochtend ben je zo klaar als je een blender in huis hebt!
Noten/vruchten ontbijt met kokosrasp
Ingrediënten (voor 2p):
- 1/4 cup (iets meer dan 50 ml) kokosrasp
- 1/4 cup zonnebloempitten/pompoenpitten
- 1/4 cup amandelen (of 200 ml amandelmelk)
- 1/4 cup rozijnen/gojiberries/moerbeien
- 2 el chia-zaad
- 1 dadel
- 1 tl kaneel (of als je in winterse stemming bent deels koekkruiden)
- als je hebt: 1/2 tl maca (goed voor je hormoonhuishouding)
- 1/2 tl vanillepoeder of extract
- als je hebt: 1/2 tl oranjebloesemwater
- 1/2 cup water of sinaasappelsap (niet als je amandelmelk gebruikt)
- sinaasappelrasp
Bereiding:
– Zet de amandelen en de pitten de avond van tevoren te weken (liefst in aparte bakjes). Laat de rozijnen/gojiberries ook de avond van tevoren al wellen in een klein beetje water (ongeveer 3 el). Als je de volgende ochtend weinig tijd hebt week de chiazaadjes dan mee met de rozijnen met 3 extra eetlepels water.
– Gooi ’s ochtends het weekwater van de amandelen en pitten weg en spoel ze even af. Doe de amandelen samen met de kokosrasp (met vocht) in een blender en voeg nog wat vocht toe (water of sinaasappelsap) totdat het goed kan blenden (maar niet te dun wordt). Mix dit even goed (een minuutje).
– Voeg dan de pitten, het chiazaad, de helft van de rozijnen/gojibessen en het weekwater, de dadel en de specerijen/smaakmakers toe. Blend kort totdat alles goed gemengd is, maar niet helemaal fijn. Roer er als laatste de andere helft hele rozijnen/gojibessen door.
Serveer als je hebt met wat vers fruit. Ik pluk nog steeds de vruchten van de herfstframbozen in m’n tuin, ideaal!
Hoi roos,
Ik raak helemaal geïnspireerd om je tips uit te gaan voeren. Ik vraag me alleen af hoe dit te betalen is. Ik ben een student en dus niet echt een overdadig budget ter beschikking voor boodschappen. Heb je misschien tips dat ik deze gezonde suggesties toch kan uitvoeren en gevarieerd kan eten met een kleiner budget?
ps. Het is eigenlijk een aanname dat bijvoorbeeld bovenstaande producten niet erg goedkoop zijn.
Hoi Eva, leuk dat je geïnspireerd bent! Inderdaad zijn dit soort recepten natuurlijk wel wat prijziger dan een simpele boterham. Maar met slim inkopen doen kan je toch wel een heel eind komen. Kokosrasp, zaden en rozijnen hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Amandelen meestal wel; maar bijv. bij de tuinen of G&W drogisten hebben ze ook een heel assortiment noten en superfoods zoals chiazaad. De blog eetgoedvoeljegoed.nl besteedt veel aandacht aan besparen op boodschappen. Succes!