Een lekker wintersoepje om je op sneeuw-dagen als deze aan op te warmen. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met welke knollen je er in doet. Ook de hoeveelheden komen niet zo nauw; ik gok dat je met onderstaande recept wel voor 3p genoeg hebt. Serveer het met een flinke dot zure room of crème fraîche, dat helpt de vertering een handje!
Ingrediënten:
- 1 ui of stuk prei
- 3 pastinaken
- 1/2 knolselderij (of andere knollen, hoeveelheid komt niet zo nauw)
- Als je hebt: 1 cup gekookte kastanjes
- 1/2 liter (kippen)bouillon (liefst homemade natuurlijk, of bijvoorbeeld van de kleine soepfabriek)
- Zout en peper, eventueel een laurierblad
- Crème fraîche of zure room naar smaak
- Verse peterselie voor garnering, of als je hebt notenkruid (shiso), dat combineert hier heel lekker mee
Bereiding
– Fruit de ui aan in wat ghee of ontgeurd kokosvet tot ze glazig zijn
– Voeg de in stukken gesneden pastinaak en andere knollen toe
– Giet de bouillon eroverheen en eventueel nog wat extra water tot alles bijna onder staat
– Draai er wat versgemalen peper in, en eventueel het laurierblad en de kastanjes
– Laat het koken tot de knollen zacht en gaar zijn
– Verwijder dan het laurierblad (niet vergeten!) en pureer de massa tot helemaal glad met een staafmixer. Voeg water of room toe om de gewenste dikte te bereiken.
– Serveer met een flinke lepel crème fraîche erin en versgehakte peterselie of notenkruid
Wat een verrassend goede site met nuttige en lekkere info!
Dank!