Het is een geweldig pruimenjaar. Althans, bij mij in de achtertuin. Hoe blij kan je zijn met 30 pruimen als ze aan je eigen boom hangen die pas 1,5 jaar in de grond staat. Zo blij dat ik ze allemaal rechtstreeks van de boom in m’n mond heb gestopt. Zou trouwens ook zonde zijn geweest om ze in een warme oven te stoppen. Maar het kan zomaar zijn dat je méér dan 30 pruimen te verwerken hebt dit jaar; en dan is een makkelijk en lekker recept de uitkomst: clafoutis.
M’n eerste clafoutis at ik nietsvermoedend een paar jaar geleden in Frankrijk. Nog nooit van clafoutis gehoord, maar origineler kon het niet. Het was tijdens m’n eerste permacultuurcursus bedenk ik nu. Dankzij die cursus heb ik nu die pruimenboom in m’n achtertuin ;-). Maar daar in Frankrijk bij de buurboerin lag de clafoutis vol met kersen, met pit, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was heerlijk!
Het originele recept is natuurlijk met melk en bloem; ja dat is gewoon lekker. Maar met een notenmelk en glutenvrij meel komt het een heel eind in de richting!
Pruimen clafoutis
Ingrediënten:
- 300 gram pruimen (stuk of 10-15), meer kan ook
- 250 ml kokosrijstmelk (of een andere notenmelk, bijv. amandelmelk)
- 30 gram amandelmeel
- 30 gram kokosmeel (of een ander meel)
- 4 eieren
- 1 rijpe banaan
- 2 el stevia kristal
- 2 tl vanille extract (of 1/2 tl vanillepoeder)
- snufje zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Doe de kokosrijstmelk en de banaan in een blender en mix tot het een gladde massa is (of doe dit met een staafmixer)
– Voeg daarna één voor één de eieren toe onder goed roeren/mixen, en ook de stevia, de vanille, het snufje zout en het meel
– Vet een ovenschaal in met kokosvet (of boter). Ik gebruikte een schaal van  30 x 18 cm, maar een ronde vorm met diameter 25 kan ook, liever geen springvorm want dan kan het erdoor heen druppen (of bekleed met bakpapier)
– Giet een bodempje van het beslag in de schaal (ongeveer de helft) en zet dit ongeveer 10 minuten in de oven totdat het net begint te stollen
– Ontpit intussen je pruimen en snij in helften of stukjes
– Leg de pruimen op de gestolde bodem en giet de rest van het beslag er over heen. Zet dit nog 50-60 minuten in de oven, tot de randen net een beetje bruin beginnen te kleuren.
Lekker met een bolletje ijs erbij (wat niet…)
Oeps, wat ziet dit er heeeeerlijk uit! Maar wat apart, een vriendin van mij had vorig jaar kilo’s pruimen van haar boom (al wat ouder dan die van jou hoor:), maar dit jaar helemaal NIETS. Heb jij enig idee hoe dit kan dan?
Ik denk dus dat wij de clafoutis met ander fruit moeten maken…
Hoi Petra, ja ik geloof dat dat een ‘beurtjaar’ heet en dat dat vooral gebeurt als een boom te vol zit met fruit; als je vroeg in het seizoen wat uitdunt (ongeveer een vuist ruimte per pruim) voorkom je dat ie een jaar overslaat.
Hij staat in de oven…
Morgen vieren we de verjaardag van L. en nu heb ik even snel deze erbij gebakken, de andere taarten die ik bak zijnnvast ook lekker, maar zeker niet “zonder suiker, zuivel en gluten”… Heb ik ook wat én kan ik laten proeven hoe lekker “zonder suiker, zuivel en gluten” is! Ik ben zo benieuwd?,
Ik hoop dat ie in de smaak valt! Wat voor ‘melk’ heb je gebruikt?
Zelfgemaakte amandelmelk. Hij is heerlijk! Beetje zure room of slagroom is wel lekker, maar niet zuivelvrij… 🙂
Beste Roos, vanavond heb ik deze taart gemaakt en de smaak was absoluut heerlijk. Wel vond ik ‘m te vochtig, ik denk dat ik de volgende keer daarom iets minder melk zal gebruiken. De onderkant was bij de randen iets donkerbruin. (Iets té donker naar mijn smaak). En, o ja, ik heb geen toegevoegd zoet gebruikt, de banaan en de kokosrijstmelk zijn voor mij echt al zoet genoeg. En wat te denken van de pruimen. (Ik heb Reine Claude’s gebruikt, heerlijk). Wel heb ik zowel vanille-poeder als -extract toegevoegd.
Groet, Trudy.
Leuk om te horen; minder melk, of iets meer meel!
Wat een heerlijk recept! Dit ga ik vanavond of morgen eens uitproberen. Een vraagje: is deze clafoutis geschikt om in te vriezen?
Oeh, dat weet ik niet. Ik kan me voorstellen van niet omdat het vrij vochtig is… ik zou sowieso iets meer amandelmeel gebruiken (40 of 50 gram) succes!
Hij is heerlijk geworden. Bedankt voor het recept.
Fijn! Dus de pruimentijd is alweer aangebroken. Mijn boom heeft dit jaar ook een extreem beurtjaar 🙁 helemaal geen pruimen, terwijl hij vorig jaar helemaal vol hing!