Eigenlijk hebben we natuurlijk geen zin meer in die kolen die we de hele winter al gegeten hebben, maar het is toch nog even wachten op de eerste verse groenten uit de tuin. Met deze salade wordt die rode kool een feest om te eten. Gemengd met flink veel verse kruiden en de eerste groene blaadjes uit de tuin (of uit het wild)  maak je zo een smaak- en nutriëntenexplosie!
Voor wie gedisciplineerd genoeg is geweest om in februari al te zaaien staat er wellicht nu spinazie, raapstelen, winterpostelein of peterselie klaar. Anders moet je even de natuur in op zoek naar wilde blaadjes: paardenbloemen (jong blad en bloemen), (veld)zuring, daslook, pinksterbloemen, look zonder look. Dit soort vaste planten zijn trouwens echte nutriëntenbommetjes. Ze hebben veel meer tijd om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen en bevatten weer hele andere nutriënten dan de eenjarige bladgroenten die wij meestal eten. Bovendien hebben ze als vaste planten een voorsprong op de eenjarige bladgroenten in het vroege voorjaar.
Nu te vinden: Brandnetel, jonge blaadjes van paardenbloemen en de bloemen, zevenblad (beste manier om er vanaf te komen is opeten!), witte dovenetel, jonge blaadjes van lindeboom, berk of meidoorn, pinksterbloemen. Kijk voor meer informatie en pluktips op www.plukdestad.nl.
De smaken zijn over het algemeen wel een stuk sterker, dus verpest het niet meteen voor jezelf door te veel toe te voegen. Pluk sowieso altijd zo jong mogelijke blaadjes, die zijn zacht van smaak en hebben nog niet zulke harde vezels.
Rode kool salade
Ingrediënten (voor 3p)
- 250 fijngesneden rode kool (in reepjes of in blokjes)
- 1 (winter)wortel
- 1 venkelwortel (of deels koolrabi)
- 1 sinaasappel
- 1/2 peer
- handje rozijnen of krenten
- 4 takjes verse munt
- half bosje verse koriander
- bosje (wilde) groene blaadjes: nu in de tuin bijv. paardebloemblad, zuring, eerste pluksla, spinazie of winterpostelein. Of waterkers, rucola of bietenblad.
- handje amandelen of andere noten
Dressing:
- 4 el olijfolie
- 4 el geroosterde sesamolie of arganolie
- sap en rasp van 1/2 citroen
- 1 el gembersap (verse gember raspen en uitknijpen)
- 1 el tamari + als je hebt 1 tl kelppoeder
- 1 el yaconsiroop (of ahornsiroop)
Als je er meer een maaltijdsalade van wilt maken kun je eventueel nog gekookte linzen en wat feta of avocado toevoegen.
Bereiding:
– Hak de amandelen of andere nootjes grof en rooster ze even kort in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren en laat afkoelen.
– Meng alle ingrediënten voor de dressing
– Snij de rode kool in dunne reepjes of blokjes
– Rasp de wortel, venkel en/of koolrabi grof
– Snij de peer en sinaasappel in stukjes
– Hak de verse kruiden en groene tuinblaadjes fijn tot stukjes van 1 cm
– Meng alle ingrediënten behalve de nootjes door de dressing. Garneer met de nootjes en nog wat verse korianderblaadjes. Eet smakelijk!
Recept geïnspireerd op smakenkoning Ottolenghi
A heerlijk!
Had geen munt, sinaasappel, rozijnen en peer in huis maar zonder is ook prima. Die tamari en verse gember geven het een mooie oosterse smaak.