Vorige winter werd ik al getipt dat de Starbucks zo’n lekkere pumpkin spice latte heeft. Ik heb de originele daar nog steeds niet geproefd (blijkbaar toch een kleine weerstand om bij de Starbucks naar binnen te gaan…), maar het sprak genoeg tot de verbeelding om er een eigen versie van te maken. Bij de Starbucks zit er vast geen echte pompoen in, maar bij mij lekker wel. Het is een heerlijk winters drankje met veel verwarmende specerijen; ideaal om van een koude winterdag een feestje te maken!Je kunt uiteraard volop variëren op dit thema. Maak bijvoorbeeld chai-thee door een (plantaardige) melk naar keuze te verwarmen met de specerijen en een thee naar keuze. Ik vindt rooibos lekker, maar de gewone zwarte thee doet het ook goed. Of gebruik de gekruide melk op een theelepel matcha groene thee-poeder voor een matcha latte (origineel te proeven bij Bagels & Beans, maar dan met heel veel suiker).
Spicy pompoenlatte met kokosrijstmelk
Ingrediënten:
- 50 gr pompoenpuree (liefst gestoomd)
- 200 ml koffie
- 500 ml rijstkokosmelk
- 2 tl ahornsiroop
- 2-3 cm gemberwortel
- 1 kaneelstokje, 1 anijsster,
- 3 kruidnagels
- 5 kardamompeulen
- 1/4 tl vanillepoeder of extract
- Topping: 2 el kokosroom
Bereiding:
– Stoom eerst je pompoen in ongeveer 15 minuten gaar. Doe de pompoen in een blender met de kokosrijstmelk en blendt tot een glad mengsel.
– Doe daarna alle specerijen in de pompoenmelk en laat op laag vuur in een pannetje opwarmen, zodat de specerijen tijd hebben om hun smaak af te geven. Je kan plakjes verse gemberwortel gebruiken, maar ik gebruik het liefst een fijne rasp en knijp de rasp dan uit voor het sap. Dat geeft extra veel smaak. Je kunt uiteraard ook voor de makkelijke weg kiezen en kant en klare koekkruiden en kaneel toevoegen.
– Giet het mengsel eventueel door een zeefje als je verse specerijen gebruikt hebt. Dit mengsel is zo al lekker om te drinken (ook zonder koffie) en je kunt het zeker wel een week in de koelkast bewaren. Dan hoef je het alleen nog op te warmen en er je shotje koffie bij te doen.
Tip: maak een (4-)dubbele hoeveelheid van de gekruide pompoenmelk en vries de rest in batches in, zodat je het de volgende keer direct voorhanden hebt als de nood hoog is!
– Voor je pompoenlatte verwarm je de gewenste hoeveelheid pompoenmelk en zet je een espresso.
– Klop als je de decadente versie met room wilt kokosroom los met eventueel een beetje steviakristal. Als je een blikje kokosmelk bij de biowinkel koopt zit bovenop meestal dikke room. Je kan via websites ook blikjes bestellen waar alleen kokosroom in zit die iets vloeibaarder is en meer op slagroom lijkt, van het merk Aroy D (bijvoorbeeld bij Puur Mieke).
– Giet de pompoenmelk in glazen, giet de koffie erbij en schep er een lepel losgeklopte kokosroom op. Roer dit eventueel een beetje door en strooi er nog wat kaneel overheen. Enjoy!
Wat bedoel je met rijstkokosmelk?