Er is maar één beste manier om iets goed te maken. Chocoladetaart dus. En dan het liefst eentje waar je tanden in wegzakken en zonder dat het knarst van de suiker. Maar die je mond vult met een volle romige pure sensatie. Opeens ontstond hij vorige week onder m’n handen, in the flow of the moment. De aanleiding was een rimpelige halve rode kool die al een hele tijd genegeerd in de groentela zielig lag te wezen. Lees hier hoe je rode kool kunt transformeren tot een uiterst waardige afsluiting van je kerstdiner!
Je kan je afvragen waarom je groenten in je chocoladetaart zou moeten doen. Good point. Misschien is het mijn afwijking dat ik blij word van dat idee. Misschien omdat paars zo mooi staat bij bruin. Maar ook omdat rode kool eigenlijk een superfood is die best wat meer waardering verdient. Behalve dat we rode kool kennen in het hoofdgerecht heb ik al eens een leuk recept gepost voor een salade van rode kool. Dat er dan nu ook nog een optie is om de rode kool in je toetje te verwerken schept mogelijkheden voor een kerstdiner met als rode draad: rode kool.
Waarom rode kool zo gezond is
Net als andere kolen zit rode kool vol met kankerremmende stofjes, waaronder isothiocyanaten (ITC) en indolen. Indolen worden gevormd uit glucosinolaten in kolen wanneer deze worden fijngesneden of gekauwd (goed kauwen dus, op die kool!). De indolen hebben een positief effect op het oestrogeen metabolisme en verkleinen daarmee het risico op kanker. Daarnaast bevat rode kool ook nog eens een grote verzameling van de sterkste antioxidanten: anthocyaninen. Dat zijn de pigment moleculen die ook (blauwe) bessen en druiven hun blauw/rode kleur geven (Bron: Natural news). De antioxidant werking van anthocyaninen beschermt tegen hart en vaatziekten, is ontstekingsremmend en kan allergische reacties verminderen (Bron: 150 healthiest foods). Dat samen met rauwe cacao wat de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld bevat maakt deze taart wat mij betreft tot een magische superfood combinatie.
Avocado’s on top
De credits voor het gewaagde idee van rode kool in je chocoladetaart gaan trouwens naar Anna Zeven, vriendin en gezondheidscoach die onlangs haar prachtige kookcoachboek ‘Het nieuwe eten‘ heeft uitgebracht. Ook een aanrader voor kerstmis trouwens. Het recept van de chocoladetaart met rode kool liet me niet meer los. Maar zoals dat meestal gaat ben ik ergens tijdens het proces afgedwaald omdat ik nog avocado’s tegenkwam die ook op moesten. En toen ontstond er opeens iets heel nieuws. Want die avocado’s waren ideaal om die zachte roomlaag te creëren waar ik zo naar verlangde. Bovendien kon ik op die manier ook rauwe cacao in het recept verwerken zonder dat de gezonde stofjes in de oven verdampten.
Ik hoop dat ik jullie kan inspireren om dit experiment een kans te geven. Ondanks dat de taart uit drie lagen bestaat is het niet ingewikkeld. Bovendien kan ik beloven dat zodra je het eerste hapje in je mond stopt je de moeite snel bent vergeten. En hopelijk zijn jullie dan ook snel vergeten dat ik twee maanden lang niks heb laten horen. Ik had wat tijd nodig om te wennen aan mijn nieuwe woonplek Venwoude. Maar ik heb zin om in het nieuwe jaar heel veel nieuwe inspiratie met jullie te delen! 23 januari ga ik weer een kookworkshop geven bij Boerin en de kok in Amstelveen vol frisse ideeën voor een gezonde start van het nieuwe jaar. De aankondiging volgt binnenkort. Voor nu wens ik jullie fijne feestdagen!
Chocolade taart met rode kool
Ingrediënten (voor een medium springvorm)
Bodem:
- 100 gram walnoten
- 100 gram cashewnoten
- 20 gram cacaonibs
- 5 zachte dadels
- 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- snufje vanillepoeder
- snufje himalaya zout
Cakelaag:
- 100 gram speltbloem (kies voor een glutenvrije versie bijv. rijstbloem maar voeg dan bij voorkeur wel een extra theelepel bindmiddel toe zoals johannesbroodpitmeel, xanthaamgom of guargom toe)
- 3 eieren
- 200 gram rauwe rode kool
- 3 el ahornsiroop of honing of kokosbloesemsiroop
- 2 el stevia kristal
- 100 gram kokosolie (of roomboter)
- 20 gram cacaopoeder
- 1 el kaneel
- 1/2 tl vanille
- snufje zout
- 1 tl baksoda
Crême laag:
- 2 rijpe avocado’s
- 1/2 banaan
- 3 el ahornsiroop of honing
- 5 stevia druppels
- 1/2 tl vanille of 1 tl vanille-extract
- 2 el water
- 25 gram kokosolie, gesmolten
- 25 gram cacaoboter, gesmolten
- 20 gram cacaopoeder
- 10 gram macapoeder
- snufje himalaya zout
- 1 tl sinaasappelrasp
Bereiding:
Maak eerst de cake laag:
-Laat de kokosolie smelten en verwarm de oven voor op 180 graden
-Klop de eieren los in een blender, meng daar de zoetstoffen en specerijen door en de cacao
-Voeg de rode kool toe en blendt tot het fijngemalen is
-Voeg de gesmolten kokosolie of boter toe en het bakpoeder
-Roer er als laatste het meel doorheen en giet het in een ingevette ronde boterkoekvorm
-Bak 20 – 25 minuten tot een vork er schoon uit komt
Maak ondertussen de bodem:
-Doe de walnoten en cacaonibs in een keukenmachine samen met het zout, de vanille en de eetlepel sinaasappelsap. Maal tot de cacaonibs fijngemalen zijn.
-Voeg dan de dadels en cashewnoten en de gesmolten kokosolie toe en maal tot de gewenste structuur (er mogen best nog stukjes noot te zien zijn) en je het met je handen tot een bal kan kneden.
-Druk het mengsel in een ingevette springvorm en laat in de koelkast hard worden.
Maak als de cakelaag is afgekoeld de crêmelaag:
-Doe de avocado’s in een blender samen met de banaan, het water, de zoetstoffen en de vanille en het snufje zout. Blend net zo lang tot het helemaal een gladde egale massa is geworden.
-Voeg dan de cacaopoeder en macapoeder en sinaasappelrasp toe en blendt dit erdoorheen.
-Voeg als laatste de smolten kokosolie en cacaoboter toe en vermeng dit met de rest. Proef nog even of het zoet genoeg is..
Zet de taart in elkaar:
-Smeer een dun laagje van het avocadomengsel op de bodem.
-Haal de afgekoelde cakelaag uit de vorm (bijvoorbeeld op een bord) en leg deze voorzichtig op de notenbodem.
– Besmeer de cakelaag met de rest van het avocadomengsel en laat dit minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Serveer met slagroom of probeer mijn favoriete ingrediënt: kokosyoghurt!
Leuk dat je deze taart niet hoeft te maken.
Als je je ogen sluit en de tong door je mond laat spelen komt het water je in de mond en blijf je genieten
Met de ogen dicht en je gemoed vol van vreugde!