Deze tulband is mijn favoriete traktatie tijdens een kerst- of paasontbijt bij ons thuis. Vooral met een extra laag boter er op. Alsof er niet al genoeg boter in zit, maar de liefde voor boter zit nou eenmaal in onze familie. En met goeie biologische grasboter is niks mis! Dik worden we vooral van te veel suiker. Dit jaar heb ik m’n kans gegrepen om het recept van m’n moeder glutenvrij en suikervrij te maken. Gelukt!
Ingrediënten:
(Voor een kleine tulband vorm van 17 cm diameter of een gewone cakevorm)
- 150 gr amandelmeel
- 80 gr rijstbloem
- 5 gr guargom (of een ander bindmiddel zoals johannesbroodpitmeel of arrowroot)
- 5 gr wijnsteenzuur bakpoeder
- 125 gr boter
- 3 eieren
- 15 gr stevia kristal
- 50 gr dadelpasta
- 50 gr rozijnen
- 50 gr moerbeien
- 50 gr cranberries
- 25 gr incabessen (of iets anders)
- 50 gr witte amandelen
- 50 gr hazelnoten
- geraspte citroenschil van 1/2 citroen
- sinaasappelschilletjes (met een zester) van 1 sinaasappel
- 1/2 tl vanillepoeder
- 50 ml melk (of een plantaardige melk zoals kokosrijstmelk)
- snufje zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de boter in de oven zacht worden met de in stukken gesneden dadelpasta er in. Vet je bakvorm in met boter en bestuif met rijstebloem.
– Week de rozijnen en moerbeien in lauw water. Hak de noten en cranberry’s/incabessen in kleine stukjes, maak sliertjes sinaasappelschil met de zester en snij in kleine stukjes.
– Meng het meel met bakpoeder, guargom en een snufje zout
– Splits de eieren. Doe de eiwitten in een glazen mengkom of maatbeker waar je ze in kan opkloppen. Voeg de eidooiers bij de zachte boter evenals de vanille en mix dit met een staafmixer tot een gladde massa
– Voeg het meel toe aan de botermengsel en roer goed door
– Roer ook de citroen en sinaasappelzest, de noten en afgegoten rozijnen/moerbeien erdoor en de melk
– Voeg de stevia kristal bij de eiwitten en klop dit stijf en spatel dit voorzichtig door het mengsel heen. Schep het dan in de bakvorm.
– Bak 45 minuten met bakpapier er boven op, haal dan het bakpapier weg en bak de tulband daarna nog 15 minuten. Eventueel laat je de tulband nog 10 minuten in de hete oven staan als je de oven hebt uitgedaan.
– Laat de tulband helemaal afkoelen. Bestrooi met wat ‘poedersuiker’ (kokosmeel met steviapoeder) en besmeer naar believen met boter of kokosolie. Jammie, een goed begin van de (kerst)dag!