Als je deze rauwe crackers eenmaal hebt geproefd wil je namelijk niks anders meer ;-). Je kan er echt van door blijven eten; zo lekker knapperig en vol van smaak. Het staat dan ook bekend als het ‘famous onion bread’ van het Amerikaanse raw food restaurant RAWvolution.
Het makkelijkste maak je ze in een dehydrator (een voedseldroger uit de raw-food keuken), maar het lukt ook in een gewone oven op de laagste stand. Het is een heel simpel recept. Je moet alleen wat geduld hebben, 36 uur om precies te zijn…Maar het kan ook korter ;-). Â Alleen zijn ze dan minder knapperig en dat maakt ze juist wel erg lekker!
Ik voeg ook nog een eigen recept toe voor rauwe crackers, waarbij ik de pulp hergebruik die van m’n sapmachine komt. Een leuke manier om die vezels toch nog te gebruiken. Maar het kan denk ik ook prima met hele wortels als je geen sapmachine gebruikt.
Ingrediënten uiencrackers (voor ongeveer 1 bakplaat):
- 2 grote gele uien
- 75 gram (1/2 cup) lijnzaad, fijngemalen in een koffiemaler
- 75 gram (1/2 cup) zonnebloempitten
- 35 gr (3 grote el) tamari
- 40 gr (4 el) olijfolie
Bereiding:
– Laat de zonnebloempitten het liefst een nacht weken (het originele recept doet dit niet, maar door te weken verhoog je de voedingswaarde en het is een kleine moeite als je er aan denkt).
– Spoel de zonnebloempitten de volgende dag af en laat ze uitlekken. Maal ze dan in een keukenmachine tot grove stukjes en doe ze in een grote kom.
– Pel de uien en halveer ze. Vermaal de uien in de keukenmachine tot flinters; het moet in ieder geval geen pap worden dus pas op als je een blender gebruikt!
– Doe de uien bij de zonnebloempitten en meng alle andere ingrediënten erdoor (het gemalen lijnzaad, de olijfolie en de tamari). Het wordt een dik plakkerig mengsel.
Dehydrator:
Spreid het mengsel zo dun mogelijk (maar zonder dat er gaten vallen) uit op de bladen van je dehydrator met een teflex sheet eronder. Dit gaat het makkelijkst tussen twee vellen bakpapier en dan met een deegroller uitrollen. Laat het 12 uur drogen op 45°C. Haal dan de teflex sheet weg door het geheel voorzichtig op een werkblad om te keren. Zet terug in de dehydrator voor nog eens minimaal 12 uur. De crackers zijn dan al prima te eten; hoe langer je ze er dan nog inlaat hoe knapperiger ze worden. Het originele recept ging voor 36 uur.
Oven:
Spreid het mengsel uit op een bakplaat met bakpapier. Probeer het zo dun mogelijk te verspreiden zonder dat er gaten in vallen. Dit gaat het makkelijkst tussen twee vellen bakpapier en dan met een deegroller uitrollen. Zet in de oven op de laagste stand van 40-50 graden (in ieder geval niet warmer dan 50°C) met een wasknijper tussen de deur zodat het vocht door de kier kan ontsnappen. Na ongeveer 12 uur kan je de bakplaat er tussenuit halen en het mengsel op het bakpapier alleen op het rooster laten liggen zodat het beter droogt. Na 24 uur kan je het al gebruiken; maar na 36 uur zijn ze knapperiger en nog lekkerder!
Alternatief recept voor rauwe crackers met wortel:
- 1 cup (125 gr) wortel/appelpulp van je sapmachine (of geraspte wortel)
- 1 cup (150 gr) sesamzaad
- 1/2 cup (100 gr) lijnzaad
- 100 gr zonnebloempitten
- 40 gr rozijnen
- 1 tl zout
- 200 ml water
Bereiding:
– Week de zonnebloempitten en het sesamzaad een nacht in water
– Spoel ze de volgende dag af en laat uitlekken. Maal ze daarna in een keukenmachine even kort tot grove stukjes.
– Maal het lijnzaad fijn in een koffiemaler en meng met 200 ml water in een grote kom
– Voeg de andere ingrediënten toe (de gemalen zonnebloempitten en sesamzaad, de wortel(pulp), rozijnen en zout) en roer goed door elkaar tot het een dikke plakkerige massa wordt.
– Spreid dit uit op dehydratorbladen of een bakblik, zoals hierboven uitgelegd. Laat het minimaal 8 uur in de oven/dehydrator drogen op 45 graden, en langer als je het knapperiger wilt.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren op dit thema en steeds weer andere zaden/pitten/noten/vruchten toevoegen of kruiden. Met komijn bijvoorbeeld is het ook heerlijk.
Â
ga ik ook proberen Roos,
bij deze nog een recept van crackers:
Recept OERcracker
Je hebt nodig voor 8 stuks:
– 50 gr amandelmeel (kan ook zonder)
– 60 gr sesamzaad
– 50 gr pompoenpitten
– 30 gr. zonnebloempitten
– 1 el olijfolie
– 1 ei
– keltisch zeezout (of gomasio heb ik gebruikt is gemalen sasamzaad met zeezout)
– peper (vers gemalen)
– kruiden naar smaak, bijv italiaanse kruiden (ik doe er verse tijm en rozemarijn door)
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Doe de zaden in een hoge mengkom, samen met het amandelmeel, de olijfolie, de kruiden en het ei.
– Meng alles goed door elkaar tot een soort deegbal.
– Leg een stuk bakpapier op het aanrecht.
– Leg de deegbal erop en druk het deels uit tot het plat is.
– Pak een ander vel bakpapier en leg dit op de deegbal.
– Rol dit uit tot 3-4 mm dik met een deegroller, houten ronde stok of fles.
– Verwijder het bovenste stuk bakpapier.
– Snijd de deeglap in rechthoekjes of vierkantjes zonder het onderliggende bakpapier te beschadigen.
– Plaats nu het geheel van backpapier met de toekomstige crackers op een bakplaat
Zet de bakplaat in het midden van de oven
– Bak het ongeveer 15 tot 20 min. De crackers zijn klaar als ze lichtbruin zijn. (controleer ze regelmatig ze kunnen snel te bruin worden).
Ik maak regelmatig krakkers in mijn dehydrator.
Als je voor zoet gaat, kun je dadels erdoor heen doen.
In plaats van lijnzaad kun je ook chiazaad gebruiken.
Plakt ook lekker.
Verder zelf veel fantasie gebruiken, super lekker.