Deze pannenkoeken ga ik vanavond maken bij radioprogramma Winfrieds woonkamer op radio 6 tussen 19 en 20 uur! Wie kookt er mee?! Buiten is het nu toch niet goed toeven, dus beter met een soul/jazz muziekje de keuken in ;-). Wie weet hou je er nog een leuke cd aan over als je je aanmeldt op de facebookpagina. Ik maak er ook nog een lekkere bietensalade bij van vers geoogste bladgroenten en (chioggia)bietjes uit de tuin.
De boekweitpannenkoeken zijn bij de meesten wel bekend; zo makkelijk met alleen maar een eitje en water, maar toch zo lekker. Snijbiet is misschien minder bekend, maar onmiskenbaar bezig met z’n comeback. Van de ouderwetse warmoes is het een hippe verschijning aan het worden in menig eetbare (moes)tuin en bij bio-winkels. Vooral de decoratieve regenboogsnijbiet met rode en gele bladeren is een aanwinst. En niet alleen qua esthetiek. Snijbiet is ook nog eens een ‘powerhouse’ wat betreft nutriënten:Â
Met 1 cup snijbiet zit je al aan 10 mg calcium, 961 mg (da’s veel) kalium en 30 mg vitamine C. Maar ook vitamine A, betacaroteen, luteïne en zeaxanthine zijn goed vertegenwoordigd. Die laatste twee stofjes beschermen je ogen tegen allerlei zichtproblemen. Snijbiet bevat net als spinazie en rabarber oxaalzuur, wat voor de meeste mensen niet een probleem is. Behalve voor mensen die last hebben van bepaalde nierstenen. Bovendien zit er in snijbiet veel calcium en vitamine C, die het oxaalzuur neutraliseren.
Boekweitpannenkoeken met snijbiet en geitenkaas
Ingrediënten (voor 4 pannenkoeken):
- 100 gram boekweitmeel
- 2,5 dl water
- 1 ei
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1/ tl zout
- 4 plakken harde geitenkaas
- ontgeurd kokosvet of ghee om in te bakken
Bereiding:
– Meng het boekweitmeel met het zout.
– Voeg de helft van het water toe en roer door het meel.
– Voeg het ei toe en roer goed door. Zorg dat er geen klontjes meer in het beslag zitten voordat je de rest van het water toevoegt. Het beslag moet ongeveer de dikte van vloeibare room hebben.
– Roer er het geperste knoflookteentje door.
Als je tijd hebt zet het beslag dan nog even een halfuurtje in de koelkast, of nog beter, maak het een dag van te voren, dan worden alle droge ingrediënten goed opgenomen en bakt het makkelijker.
– Verwarm een koekenpan, smelt een likje kokosvet of ghee in de pan en giet dan een scheut beslag erin, verdeel meteen goed en bak op middelhoog vuur tot de bovenkant gestold is en de onderkant lichtbruin.
– Keer ‘m dan om en leg de geitenkaasplakken op de bovenkant om te laten smelten terwijl de onderkant gaar wordt.
– Schep een lepel snijbietvulling (zie recept hieronder) op de pannekoek, verdeel over de pannenkoek, en rol de pannenkoek dan op. Doormidden snijden en lekker met je handen opeten!
Ingrediënten vulling:
- 400 gr snijbiet (regenboog snijbiet heeft leuk verschillende kleurtjes! of neem spinazie als je geen snijbiet kunt vinden)
- 1 ui
- scheut tamari (sojasaus zonder tarwe)
- ontgeurd kokosvet of ghee om in te bakken
- verse peper en zout
Bereiding:
– Was de snijbiet en snij de stelen in dunne plakjes van 0.5 cm. Hou deze apart van het blad. Snij het blad ook in dunne reepjes.
– Snipper de ui en fruit in een koekenpan of braadpan tot glazig. Voeg dan de stelen van de snijbiet toe en fruit even mee.
– Doe het snijbietloof erbij samen met de scheut tamari en laat kort stoven (zonder deksel zodat het vocht kan verdampen) tot het loof geslonken is.
– Maak op smaak met verse peper en evt. nog wat zout.
moet dit niet voorweken ivm fyinezuur??