Op speciaal verzoek van de mensen die bij de workshop waren afgelopen zondag dit recept nu online! We zijn ons lekker te buiten gegaan aan alle sinterklaaszoetigheden, maar op een gegeven moment is al dat zoet bij elkaar toch wel wat veel ;-). Deze walnootcarobe fudge zit meer in de categorie gezonde tussendoortjes. Rauw, dus met alle nutriënten en voedingsenzymen er nog in. En tegelijkertijd is het uiteraard ook gewoon lekker. Een ideale snack voor het winterseizoen, vol met immuunversterkende ingrediënten!
Superfoods
Want er zitten naast de omega-3 rijke walnoten ook paranoten in. En paranoten zijn één van de beste bronnen van selenium. Selenium speelt onder andere een belangrijke rol bij het aanmaken van antilichamen (zie blog Top 5 ingrediënten om je weerstand te verbeteren). Moerbeien zijn rijk aan vitamine C en ijzer, ideaal dus voor een oppepper van je energie. Maar er zit nog veel meer in zoals de belangrijke anti-oxidant resveratrol, en leuke hoeveelheden kalium, magnesium en vitamine K (Bron: Natural News, Three reasons to eat raw mulberries).  Papaya is een van de beste bronnen van verteringsenzymen. Die helpen o.a. goed om eiwit te verteren (en helpt ook goed bij verstopping, weet ik uit Afrikaanse ervaring waar papaya soms je redding kan zijn na allerlei witmeelproducten). Daarnaast bevat papaya veel kalium. Eén medium papaya bevat al snel 781 mg en daarmee zit je dan al bijna op 1/3e van je dagelijkse behoefte van 3000 mg.
Met de warme chocolademelk is ook de carobe weer terug in de picture; een heerlijke smaakmaker en zoetstof tegelijk, en natuurlijk ook weer vol met gezonde stofjes, zie blog Crunchy kokoscacao-bites. Verder zitten er behoorlijk wat (minder bekende) ingrediënten in, maar die kun je allemaal prima vervangen door andere dingen, of zelfs weglaten. Maar als je een zoete workshop bij mij hebt gevolgd weet je daar allemaal wel raad mee ;-).
Walnoot carobe fudge
Ingrediënten:
- 100 gr (1 cup) walnoten
- 50 gr (1/4 cup) paranoten (of andere noten)
- 50 gr (1/2 cup) kokosrasp
- 3 el geroosterde boekweitkorrels (geeft extra crunch, kan je ook weglaten)
- 30 gr kokosolie
- 100 gr santen (kokoscrême)
- 50 gr (1/4 cup) yaconsiroop (of ahorn, maar dan zou ik wat minder doen)
- 25 gram gedroogde papaya (of een andere vrucht, bijv. mango)
- 20 gram gedroogde moerbeien (of rozijnen, of weglaten)
- 10 gr carobepoeder
- 1/2 el maca
- 1 tl kardamonpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-essence
- 1/2 el sinaasappelrasp
- snufje zout
Bereiding:
– Laat de kokosolie en santen samen in een schaaltje au bain marie smelten
– Maal de walnoten en paranoten in een blender of keukenmachine fijn tot een bijna boterachtige consistentie
– Meng in een grote kom de kokosrasp met de carobepoeder en de maca, kardemon, kaneel en een snufje zout
– Knip de gedroogde papaya in kleine stukjes van ongeveer 1 x 1 cm
– Doe de vanille-essence, de sinaasappelrasp (en evt. oranjebloesemwater) en de yaconsiroop bij de kokosolie
– Giet dit als de kokosolie en santen zacht zijn bij de walnoten in de blender en blendt tot een gladde massa (wellicht af en toe even met een lepel de gemalen noten uit de hoekjes van de blender schrapen)
– Schep deze massa dan bij de kokosrasp met de specerijen en roer door elkaar. Voeg ook de papaya-stukjes en moerbeien toe.
– Schep het mengsel in een platte glazen schaal (ik gebruikte er één van ong. 26 x 16 cm) met een stuk bakpapier op de bodem. Druk het mengsel plat tot ongeveer 1 cm hoog. Dit kan met een lepel, maar gaat het allermakkelijkste met je handen. Wat olie op je handen kan trouwens helemaal geen kwaad in dit seizoen ;-). Of gebruik een ijsblokjes vorm (van siliconen is heel handig).
– Zet in de koelkast om hard te worden en snijdt dan in porties van de gewenste grootte.
Prima recept dit. Ik was ernstig uitgeschoten met de kardemom en dat vindt niet iedereen lekker, maar het is eenvoudig te maken en errug lekker.
Dank voor de feedback!