Het candida-dieet? Blij dat ik dat niet hoef! Dacht ik tot een half jaar geleden. Maar de afgelopen maanden moest ik er toch aan geloven na een slippertje in mijn anti-anti-biotica beleid. En met mij zijn er steeds meer mensen bij wie de candida-schimmel veel te veel plek inneemt in de darmen. Dat verpest het milieu in je darmen, en daarmee je hele afweersysteem. Wil jij je weer fit en stromend voelen? Dan is het anti-candida dieet een belangrijke stap naar gezonde darmen.
In deze blog zet ik de belangrijkste basisregels van een natuurlijk candida-dieet op een rijtje. In feite zijn dit de basisregels die voor iedereen gelden om te zorgen dat je darmen optimaal functioneren en jij je energie weer terug krijgt. Het mooie is: als je er voor kiest om jezelf echt te voeden in plaats van op te vullen, dan honger je candida vanzelf uit en maak je je darmen weer gezond. Naast de richtlijnen voor wat te eten geef ik ook vier belangrijke leefstijl tips om het ontgiftingsproces te ondersteunen.En zet ik de vijf belangrijkste natuurlijke schimmelwerende middelen en ontstekingsremmers op een rijtje.
In deze blog lees je:
- Wat is candida en waarom is het een probleem?
- Hoe het komt dat ons darmmilieu vaak uit balans is
- Hoe weet je of je candida hebt?
- Zo maak je je darmen weer gezond in 5 stappen
- Ontstress
1. Wat is candida en waarom is het een probleem?
Candida is een gistachtige schimmel (gisten zijn 1-cellige schimmels) die een natuurlijk onderdeel van je darmflora vormt. Iedereen draagt candida dus bij zich. Candida heeft zelfs een functie bij de vertering van het voedsel dat binnenkomt. Het probleem begint pas als er een overgroei van candida ontstaat in de darmen. De candida schimmel maakt dan een soort draden met steeds meer uitlopers die schade aanrichten in je darmen. De uitlopers geven giftige stoffen af en kunnen gaatjes in je darmwand maken. Dit kan zelfs leiden tot een lekkende darm.
Een lekkende darm is de oorzaak van veel allergieën en chronische ontstekingen in het lichaam doordat er stoffen in de bloedbaan komen die daar niet thuishoren. Dat leidt weer tot allergieen en ontstekingsreacties in het lichaam die veel energie vragen. Een overgroei van candida is een teken dat je darmflora uit balans is. Je eten wordt dan minder goed verteerd, waardoor je tekorten aan voedingsstoffen kunt krijgen. Daarnaast is een gezonde darmflora ook heel belangrijk voor je immuunsysteem (80 % van je weerstand zit in je darmen!). Veel gezondheidsklachten kan je dus terugvoeren naar een verstoorde darmflora.
2. Hoe het komt dan ons darmmilieu vaak uit balans is
Candida groeit het best in een zure omgeving (PH tussen de 3,5 en 5), vandaar dat het ook makkelijk in de vagina woekert; daar is de zuurgraad laag. Idealiter tussen de 5 en 5,5, maar als je veel verzurende factoren in je leefstijl hebt, dan kan het lager zijn, ideaal voor candida. Verzurende factoren zijn vooral junkfood (suiker en gerafinneerde producten), drank (alcohol en koolzuurhoudende dranken), stress, medicatie en roken. Bij het afbreken van deze producten produceert je lichaam veel zure afvalstoffen. Het lichaam moet deze kwijt en voert ze af via de o.a. de urine, de ontlasting en de huid en dat beïnvloedt de zuurgraad daar.
Als je darmflora in balans is wordt candida in toom gehouden door de gezonde bacterie-stammen die in je darmen huizen (de residente flora). Candida behoort tot de transiente flora: dat wil zeggen bacteriën die alleen tijdelijk op doorreis zijn in onze darmen. Het is niet de bedoeling dat ze sterke kolonies vormen.Maar als het milieu in je darmen verstoord is kan candida z’n kans grijpen. Dit gebeurt behalve door je voeding ook vaak in periodes van stress, door medicatie, het gebruik van de anti-conceptie pil en vooral als je antibiotica inneemt. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede in je darmflora! Daardoor ontstaat er een vacuüm in je darmflora waarin candida z’n kans kan grijpen als je dan niet heel zorgvuldig op je voeding let.
Hoe mijn darmen ontregeld werden door een teek
Dat is precies wat er bij mij gebeurd is. Ik had afgelopen zomer een teek. Niet gewoon ergens op m’n benen, maar in m’n schaamlip! Het lekkerste zachtste plekje van m’n lichaam had die bastard gevonden. Hij heeft daar een nacht gezeten en nadat ik ‘m had verwijderd werd die plek heel dik. Daardoor schoot ik in de stress over de kans op de ziekte van lyme. Op advies van de huisarts heb ik toen 1 anti-biotica pil genomen. Als je dat binnen 72 uur doet na het verwijderen van de teek, kan dat infectie door de borrelia bacterie (die lyme veroorzaakt) voorkomen.
Daarna ging ik een week op vakantie naar Frankrijk. Precies: croissantjes, Franse kaasjes, rode wijn en even niet zo streng met eten zijn… Bad timing. Want daarna merkte ik dat ik vaak pijn in m’n buik had na het eten en veranderingen in m’n ontlasting. Ik heb me toen bij een mesoloog laten doormeten en die concludeerde inderdaad een overgroei aan candida.
3. Hoe weet je of je candida hebt?
 Er viel toen vanalles op z’n plek voor mij. Ik had al een tijdje regelmatig krampen in m’n darmen na het eten die ik niet gewend was. Daarnaast was mijn ontlasting veel luchtiger dan normaal en bleef drijven. Dat duidt op een slechte vertering en malabsorptie van voedingsstoffen. Je ontlasting is dus een goede graadmeter om te weten hoe het met je darmen gesteld is. Ik heb daar al een keer een uitgebreide blog aan besteed. De basisregel is dat je ontlasting stevig moet zijn en je nauwelijks wc-papier nodig hebt. Zo niet, dan werkt er iets niet optimaal in je darmen.
Als je een verminderde weerstand hebt, allergieën, verteringsproblemen, vermoeidheid (met name na het eten) of huidproblemen, is de kans groot dat een verstoorde darmflora daar een rol in speelt. Dat hoeft nog niet persé te betekenen dat je een candida infectie hebt, maar de kans is wel groot. Vooral als je ook extreme zin in zoet hebt. Candida voedt zich namelijk met suikers en dat vertaalt zich in die onbedwingbare cravings. Ook als je elders op je lichaam schimmelinfecties hebt (bijvoorbeeld in je mond of bij je geslachtsdelen) is dat een aanwijzing voor candida overgroei.
Candida is pas in een vergevorderd stadium echt in je bloed te meten. Een mesoloog kan het wel al eerder meten doordat ze de acupunctuurpunten op je meridianen checken op afwijkingen met behulp van Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). De reguliere medicijnen die worden voorgeschreven (zoals Nystatine, Diflucan, Sporanox en Lamisil) lossen alleen tijdelijk de symptomen op, terwijl het darmmilieu verstoord blijft. Als je er echt vanaf wilt komen zul je ook iets aan je voeding en leefstijl moeten veranderen.
Candida dieet: zo maak je je darmmilieu weer gezond in 5 stappen
Behalve het terugdringen van candida, is het dus minstens zo belangrijk om te zorgen voor een goed milieu in je darmen. Dit om te voorkomen dat candida zo weer terugkomt als je weerstand even minder is. Een gezond darmmilieu betekent: waar de goede darmbacteriën het naar hun zin hebben en genoeg te eten krijgen, en de slechte, waaronder candida, niet. En dat heeft alles te maken met je voedingspatroon.
Veel geraffineerde voedingsmiddelen worden meteen geheel door ons lichaam verteerd en in de vorm van glucose in ons bloed opgenomen. Bij dat soort koolhydraten blijft er weinig over voor de bacteriën. Die hebben meer aan vezels die ons lichaam niet verteert (dit worden ook wel prebiotica genoemd). Over het algemeen houden de bacteriën vooral van voedingsstoffen met veel vezels en anti-oxidanten zoals groenten, bessen en volkoren producten. Andere milieuverbeteraars zijn gezonde vetten en antioxidanten. Meer voedingstips vind je hieronder, maar first things first:
Stap 1: vermijd antibiotica en medicijnen zo veel mogelijk
De grootste boosdoeners voor het verstoren van je darmflora zijn antibiotica en andere medicatie zoals ontstekingsremmers en hormonen:
- Antibiotica doden niet alleen de schadelijke bacteriën bij een infectie, maar ook de goede. Daardoor ontstaat er een soort vacuüm waarin de slechte bacteriën de kans krijgen om de overhand te nemen als je op zo’n moment niet goed op je voeding let.
- Maagzuurremmers veranderen de zuurtegraad in je maag, waardoor ziekteverwekkende microben meer kans krijgen.
- Ook hormonen, bijvoorbeeld in de anticonceptiepil, kunnen een negatieve invloed hebben doordat ze de hoeveelheid oestrogeen verhogen. Daar gedijen schimmels goed op.
- Ontstekingsremmers en corticosteroïden vernietigen de goede bacteriën waardoor schimmels de overhand krijgen.
Stap 2: vier weken candida-dieet
Belangrijk is het uithongeren van de candida schimmel. Daarvoor moet je minimaal 4 weken het candida dieet volgen. Het candida-dieet lijkt in eerste instantie het einde van alles wat het leven leuk maakt. Althans, wat betreft voeding dan. Je mag werkelijk niks meer eten wat lekker is: geen suikers, ook niet in de vorm van koolhydraten zoals in granen of aardappels, geen zuivel vanwege de melksuikers, geen fruit vanwege de fruitsuikers (zelfs geen citrus!), geen champignons vanwege de schimmels. Geen gist(brood) en geen alcohol vanwege de suikers. Geen koffie. Nouja, wat blijft er dan nog over?!
Zo extreem, daar hou ik niet van. Maar half werk werkt nou eenmaal niet bij candida. Dat heb ik uitgebreid uitgetest ;-). Ik dacht steeds na een week: nu kan ik wel weer één kopje koffie. Maar dan voelde ik meteen m’n buik weer opspelen en moest ik weer opnieuw beginnen. Dus na 4 maanden rommelen heb ik de goede-voornemens-energie van januari gebruikt om het een maand vol te houden. En dat is gelukt. Lees ook mijn blog  ‘Goede voornemens – een pleidooi om glorieus te falen‘.
En geloof me, het is het waard! Je doet je darmen er een enorm cadeau mee om even geen troep meer naar binnen te werken en te eten wat de goede darmbacteriën ondersteunt. Na een maand kan je langzaam weer dingen gaan toevoegen terwijl je goed oplet hoe je lichaam er op reageert.
Wat laat je staan?
Suiker:Â Alle schimmels zijn gek op suikers en koolhydraten. De schimmels vergisten de koolhydraten tot alcohol en acetaldehyden, die in de bloedbaan terechtkomen. Vandaar dat het belangrijk is, zeker in het begin, om geen suikers en weinig koolhydraten te eten. Het gaat dan dus niet alleen over rietsuiker, maar ook natuurlijke suikers die in fruit en zuivelproducten zitten (fructose en lactose). Dus vermijd:
- Suiker en zoetstoffen zoals siropen en honing
- Gedroogde zuidvruchten zoals dadels en vijgen (ook suikerbommetjes!)
- Fruit, zeker de zoete tropische vruchten zoals mango en banaan, maar ook peren en zoete appels (bessen en citrusvruchten zijn het minst zoet)
- Melkproducten vanwege de lactose (oude kaas bevat het minste lactose). Gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir bevatten minder lactose, maar zijn er niet helemaal vrij zijn. Als je echt die-hard wil doen kan je dus beter plantaardige alternatieven kiezen zoals kokosyoghurt.
- Geraffineerde granen / bloem / witte rijst / aardappels (die bevatten veel zetmeel, zoete aardappels kunnen wel)
Gluten: Gluten zijn lastig te verteren voor je darmen, zeker als die uit balans zijn. Vermijd die dus in ieder geval tot je darmen weer op orde zijn. Dat betekent dus alle producten met tarwe, rogge en gerst vermijden en ook de oervormen van tarwe zoals spelt, kamut en eenkoorn. Daar zitten ook gluten in, alhoewel minder dan in tarwe. ‘Granen’ zonder gluten zijn haver, boekweit, quinoa, gierst en amaranth.
Gistende producten en schimmels: Champignons, oude kaas, azijn (behalve appelazijn), pinda’s, cashewnoten en maïs (bevatten vaak schimmels)
Alcohol: alcohol is ook een lekkernij voor candida vanwege de gegiste suikers.
Wat eet je wel
Veel groenten! Streef naar 60 % van wat je eet. Niks nieuws onder de zon dat alle groenten gezond zijn en je daar niet genoeg van kunt eten. Groene smoothies en groentensappen zijn een goede manier om een extra portie groenten binnen te krijgen. Maak lekkere gevulde salades voor je lunch. Denk ook aan donkergroene blaadjes zoals waterkers, spinazie of rucola. Of doe wat gestoomde broccoli door je salade. Broccoli ondersteunt ook je lever bij het ontgiften.
Voldoende gezonde vetten en eiwitten. Omdat je minder koolhydraten gaat eten, is het belangrijk je energie te halen uit gezonde vetten en eiwitten. Bovendien ondersteunen deze ook het elimineren van Candida. Ze verbeteren het natuurlijke immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is Candida te lijf te gaan. Vul je salades dus lekker aan met:
- avocado
- gekookte eieren
- noten, zaden
- vette vis (liefst wilde) zoals zalm, makreel of sardientjes
- biologisch (kippen)vlees met mate
Maak je dressings van plantaardige oliën die ook omega-3 en omega-9 vetzuren bevatten zoals olijfolie, hennepzaadolie, pompoenpitolie, sesamolie. Kokosolie is ook een super goed vet, maar niet zo handig in je salade;-).
Complexe koolhydraten: Die worden minder snel afgebroken tot suikers en leveren vezels die belangrijk zijn als voer voor de goede bacteriën. Deze haal je uit groenten (knollen), havermout, bruine rijst, quinoa en gierst.
Vezelrijk: Daarmee ondersteun je de goede bacterien. Goeie bronnen zijn:
- noten
- peulvruchten
- chia- en lijnzaad, psyllium vezels
Linzen en groene bananen bevatten specifiek veel resistent zetmeel (een onverteerbaar soort zetmeel). Dit wordt gefermenteerd door darmbacteriën, wat zorgt voor korteketenvetzuren, die een primaire energiebron zijn voor dikkedarmcellen. Deze producten vergroten daardoor de hoeveelheid heilzame Lactobacillus–bacteriën die de schimmels verdringen.
Prebiotica: dit zijn voedingsmiddelen die de goede bacteriën in je darmen van voedsel voorzien. Inuline (een onverteerbare vezel) is bijvoorbeeld een goed prebioticum waar de bacteriën op floreren. Deze stof zit in aardperen, uien, knoflook, prei, asperges en artisjokken.
Gefermenteerde groenten en/of probiotica:
- zuurkool en kimchi
- komboecha en waterkefir
- natto
- (rauwe) melkkefir
Deze voedingsmiddelen bevatten door de fermentatie melkzuurbacterien en dat zijn de goeie jongens die je in je darmen wilt hebben! In gefermenteerde groenten zitten over het algemeen veel meer verschillende stammen dan wat je in supplementen krijgt, dus dat is de eerste keus. Je moet deze producten overigens wel rauw eten om van de goede bacteriën te profiteren! Hier vind je een recept voor een lekkere salade met zuurkool.
Belangrijk! Zuurkool moet je uit het vat kopen, niet in een afgesloten pakje want dan is het verhit geweest om te pasteuriseren.
Als je niet gewend bent gefermenteerde groenten te eten kan het best even wat gerommel in je darmen geven. Begin daarom met 1 eetlepel zuurkool of kimchi en kijk hoe je maag daar op reageert. Je kan het dan langzaam aan verhogen. Heb je ernstige darmproblemen en hele sterke candida-overgroei dan kan je soms beter wachten met deze voedingsmiddelen totdat de ergste overgroei van candida onder controle is.
Stap 3: Help je lichaam detoxen
Het kan goed zijn dat je je de eerste weken niet meteen beter gaat voelen. Misschien zelfs slechter. Dat is een goed teken! Als candida afsterft geeft het giftige bijproducten aan de bloedbaan af. Je lichaam moet dan flink detoxen wat tot misselijkheid en vermoeidheid kan zorgen. Hieronder geef ik tips wat je kan doen om je lichaam te ondersteunen bij het ontgiften:
- Drink veel water! En dan bedoel ik echt veel. Minimaal 2 liter water per dag maar er is zelfs een vuistregel van een liter vocht per dag per 30 kg lichaamsgewicht. Hiermee help je je lichaam toxische stoffen en schimmelovergroei af te voeren.
- Gebruik ontgiftende superfoods zoals chlorella en spirulina. De poeders zijn prima te drinken als je ze met kokoswater mengt. Je kunt ze ook in pilvorm innemen. Zorg wel dat je goede (biologische) kwaliteit koopt.
- Ga regelmatig naar de sauna om je lichaam te helpen afvalstoffen af te voeren. De huid scrubben is ook een goed idee. Dat activeert het lymfesysteem. Dit kan je natuurlijk ook gewoon thuis doen met een borstel, bij voorkeur voor het douchen (dry brushing).
- Douche koud af. 3 minuten warm en 3 minuten koud douchen is een echte immuunsysteem booster.
Stap 4: Vijf natuurlijke schimmelwerende middelen
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die bijzonder goed zijn om schimmels te weren. Verwerk ze overvloedig in je eten!
- Knoflook: de schimmelwerende eigenschappen van knoflook zijn algemeen bekend. Het is een eenvoudige aanvulling op het anti-candida-dieet. Maak bijvoorbeeld deze pre-biotische aardpeersoep met heel veel tenen knoflook!
- Kurkuma: een wondermiddel dat voor heel veel dingen in je lichaam goed is, maar ook een grote schimmelbestrijdende werking heeft. Eet kurkuma het liefst in combinatie met zwarte peper en een vet (bijv. kokosolie), dan wordt het beter opgenomen.
- Kokosolie is rijk aan laurinezuur, wat een zeer hoge schimmelremmende werking heeft. 1 eetlepel kokosolie per dag is een gezonde aanvulling op je dieet. Je hoeft niet bang te zijn voor de calorieen; kokosolie wordt door je lichaam makkelijker gebruikt voor verbranding dan vetopslag.
- Ook rauwe appelazijn staat al jaren bekend als een effectief middel tegen gistinfecties. Het heeft een basisch effect op de zuurgraad van het lichaam waarin candida minder goed gedijt.
- Oregano-olie: wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt. Studies hebben aangetoond dat de olie zeer effectief is tegen resistente candida-soorten. Gebruik dit als medicijn. Oregano-olie mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen en kinderen of door iemand die bloedverdunners gebruikt.
Extra tip: Caprylzuur (supplement): een vetzuur waarvan de anti-schimmelwerking via studies is aangetoond. Het bleek vooral werkzaam tegen Candida albicans.
Stap 5: Ontstress
Stress verhoogt de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in ons lijf waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit is koren op de molen van candida. Eigenlijk ook niet verbazingwekkend dat steeds meer mensen last hebben van ontregelde darmen en candida als je kijkt naar onze stressvolle leefstijl met alles wat op ons afkomt. Zorg dus voor voldoende slaap, beweging, rust momenten met bijvorobeeld meditatie, neem de tijd voor familie en vrienden en laat ruimte voor creatieve momenten.
Terwijl ik het opschrijf denk ik, ja ik kan wel mooi zeggen tegen jullie, ‘onstress’! maar ik weet zelf net zo goed hoe lastig dat is. Ik ben zelf het boek aan het lezen ‘Nooit meer te druk’ en dat is inspirerend om me te realiseren dat ik echt keuzes moet maken. We denken vaak dat het aan ons ligt dat we te weinig tijd hebben en dat we door alles nog efficiënter te doen en beter te plannen minder stress gaan hebben. Maar dat is een illusie. We kunnen niet alles doen. Het gaat er om te zorgen dat wát je doet je met aandacht doet, daar zit ‘m de crux…
Dat raakt ook aan de psychologische betekenis die Christiane Beerlandt geeft aan gisting in de darmen: zij ziet het als symptoom van gistende emoties; dat je jezelf inhoudt en een masker van controle naar de buitenwereld ophoudt, terwijl je je van binnen onmachtig voelt en dingen oppot. De uitdaging is om je spontane emoties en energieën weer vrij te laten… Ook dat herken ik goed als introvert type dat secundair reageert…
Kortom, ik zou nog een hele blog op zich kunnen schrijven over ontstressen en dat ga ik ook doen binnenkort! Maar voor nu wil ik jullie vooral meegeven hoe nauw verbonden stress is met een candida-overgroei, en ziekte überhaupt. Als je stress ervaart (of het nou gegrond is of niet) bevindt  je lichaam zich in overlevingsstand en zal het minimale energie naar basale lichaamsprocessen sturen zoals je vertering. Niet erg ondersteunend dus voor gezonde darmen en een goede opname van voedingsstoffen.
Het is een lange blog geworden, omdat ik er steeds meer op uit kom dat alles met elkaar te maken heeft. Je kunt blokkades dus ook niet op één vlak oplossen. Alle gebieden, fysiek, emotioneel en energetisch werken samen! Maar laat je daar niet door opfokken, no stress! Kijk wat er bij jou resoneert en trust your own process :-).
Dag Roos, mooi artikel!!!! Ik snap het deel over het gefermenteerde voedsel alleen niet helemaal. Ik eet het vaak maar heb ook vaak Candida. Is het nu wel of niet goed? Groetjes
Ik eet ook rundlever en hartjes van kip. Niertjes alles van rund ik eet geen varken .
Maar kan ik dit blijven eten? Bij candida?
Dieet is belangrijk super bedanmt! En dingen veranderen aan je huis ook want waarom denk je dat je immuunsysteem niet goed werkt? Het candida boek van Kaj Alexander van herstartjegezondheid moet maar eens lezen download het op doktercandida.nl gaat veel verder dan dieet, lees het hoofdstuk over tips je mond valt open. Dieet heeft voor mij de helft opgelost maar candida kwam steeds terug na een paar maanden. Door zijn tips ben ik nu al 1 jaar candida vrij en fitter dan ooit
Chlorella en spirulina , verplaatsen giftige stoffen ipv verwijderen maar in combinatie met koriander die de giftige stoffen naar de dikke brengt .en dan via de ontlasting je lichaam verlaat
Hoi roos, wat een fijne site. Ik ben vorige “gestart” met het candida dieet maar ook nog op onderzoek uit. Verschillende sites, verschillende meningen over wat er wel en niet gegeten mag worden. Er wordt gezegd de eerste maand geen fruit te mogen eten. Is dat zo?
Hoi, dank voor je heldere uitleg! Ik ben inmiddels 3 weken bezig met het dieet. Op andere sites zag ik dat je wel citroen/grapefruit/frambozen/bessen mocht en juist weer geen havermout. Ik lees zoveel verschillende dingen. Snap er niks meer van. Kun je me nog wat uitleg geven? Alvast dank, Marjolein
Zie oa de site trouwens ‘ntvg’ en Healthy life, waarin staat dat limoen, citroen , bessen weer wel mag in kleine hoeveelheden. Maar is het dan beter van niet? Citroen draagt toch ook bij aan een mooie gezonde huis en een gezond lichaam? Ik dronk afgelopen halfjaar elke dag een halve citroensap 🙁
Citroensap schijnt heel goed te zijn tegen ‘verzuurd bloed’, zie de teaching van Anthony William (medical medium). Ook grapefruit.
En nog even over zuivel: bij de 1 zie ik staan dat yoghurt mer rechtsdraaiend melkzuur mag, bij de ander griekse yoghurt of karnemelk… ik heb niet of nauwelijks vet en wil niet afvallen, wat al wel gebeurt na 3 weken. En voel me daardoor ook slap en weinig energie. Ik raak de kluts geheel kwijt….
Geitenyoghurt kan een vervanger zijn, casseine/lactose van koeien schijnen te snel allegische reacties te geven wanneer de darmen ‘kapot’ zijn
Ik worstel een beetje met de logica van voedingsmiddelen als Kefir? Dit wordt gemaakt van een gist, wat juist een voedingsbodem voor candida is, en is gefermenteerd, waar juist van gezegd wordt dat het slecht is. Daarnaast is de tip om geen melkproducten te gebruiken maar kefir is met melk gemaakt? Hoe is dit goed voor de candida dan?
Hoe ik het begrepen heb mbt kefir is dat de stofjes die je lichaam lastig vindt te verwerken, verwerkt worden door de bacterie- en schimmelcultuur in kefir. Zoals lactose, waarom melk dan wel weer kan. In (goede) kefir zit geen of nauwelijks lactose meer.
Ik heb 2 maanden een (anti) candida dieet gedaan maar geen resultaat helaas.
Ik mag niks afvallen en als ik alleen maar groente mag eten en water en biologische vlees dan ga ik zeker weer afvallen.
En helemaal geen fruit?
Geitenkaas mag wel?
Heel goed en uitgebreid artikel! Ik heb nog een kleine aanvulling ik heb regelmatig last van terugkerende Candida en wat mij heel goed helft naast een aangepast dieet zijn de twee voedingssupplementen Symbion Forte en Candiplex Strong om de goede bacteriën in je darmen bij te staan.
Dag Roos,
Ik raad je aan Anthony Williams Medical Medium te lezen, zoals eerder ook al is gesuggereerd op deze pagina. Hij weet feilloos de misverstanden over de oorzaak van Lyme, het bestaan van een lekkende darmsyndroom, dat gefermenteerde voeding heilzaam zou zijn, dat drijvende ontlasting niet goed zou zijn en over het reduceren van zoet fruit als zou dit zuurvormend zijn, recht te zetten. Succes met je artikelen!
ik zal het doen