Ben jij al een keer op een feestje geweest waar je boerenkool kreeg voorgeschoteld als snack?! Het zou zomaar kunnen, want ze zijn helemaal hot onder de health freaks (waar ik mezelf dan ook maar toe reken ;-)). Boerenkool is namelijk met stip een superfood vol met goede mineralen, vitaminen en anti-oxidanten. En dan is het leuk als je er ook eens wat anders mee kunt doen dan stamppotten. Het gekrulde blad van de boerenkool leent zich uitstekend om tot knapperige chips om te toveren.
Boerenkool supergezond
Boerenkool bevat net als andere kolen veel kankerremmende stoffen (o.a. indolen en zwavel) (lees ook Kolen: oerhollandse superfoods). Daarnaast heeft boerenkool de hoogste ORAC-waarde van alle groenten. Dat is een maat waarmee de anti-oxidant-werking van groenten wordt aangegeven. Boerenkool bevat ook 7 x zoveel beta-caroteen als broccoli en 10 x zoveel luteïne en zeaxantine. Dat zijn belangrijke carotenoïden die de ogen beschermen. Verder zit boerenkool vol met calcium, ijzer, vitamine A, C en K.
Om van alle voedingswaarde te profiteren zou je boerenkool het beste ‘rauw’ kunnen eten. Vooral vitamine C is erg gevoelig voor temperatuur. Je kunt bijvoorbeeld een handje verse boerenkool door een groene smoothie gooien. Idealiter zou je deze chips dus ook in een dehydrator moeten maken op lage temperatuur, maar ze worden dan wel minder knapperig. En als ze zo lekker knapperig zijn eet je er meer van, dus daarom geef ik jullie hier toch het recept voor boerenkool chips uit de oven. In 20 minuten klaar!
Ingrediënten:
- Hele boerenkoolbladeren (dat is soms even zoeken; op de markt of bij de grotere eko-winkels heb je de meeste kans)
- Olijfolie
- Zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 150 graden
-Â Was de boerenkoolbladeren en droog ze dan heel goed (bijvoorbeeld in een sla-centrifuge, of met keukenpapier. Als ze te vochtig zijn worden ze minder knapperig)
– Scheur de dikke nerven uit de boerenkoolbladeren en scheur ze rest in stukjes van ongeveer 5 x 5 cm.
– Voeg dan wat olijfolie of avocado-olie toe (ongeveer 1 el per 100 gram )Â en wat zeezout (niet te veel want het wordt snel te zout, ongeveer 1/4 tl voor 100 gram). Meng de olie en het zout voorzichtig met je handen door de boerenkool zodat alle stukjes goed geolied zijn.
– Leg ze op een rooster met bakpapier en zorg dat ze niet over elkaar heenliggen. Bak ze 15-20 minuten, hou ze goed in de gaten, ze mogen zeker niet bruin worden want dan worden ze bitter! Je kunt ze na het uitdoen van de oven nog even in de oven laten liggen als ze nog zacht aanvoelen. Daarna even laten afkoelen zodat ze crispy en hard worden.
En dan bij voorkeur die hele schaal meteen opeten, want ze worden snel weer slap! Eventueel kan je ze de volgende dag weer even een paar minuten in de oven leggen.
Ik ben zelf zo iemand die geroosterde boerenkool serveert op feestjes. En het verbaast me iedere keer hoe lekker mensen het vinden – je blijft roosteren.
Een beetje goeie groenteboer heeft trouwens vaak ook hele boerenkool.
Hallo Roos,
Waarom geen himalayazout in plaats van nogal eens verontreinigd zeezout?
Dat het lekker is weet ik nog uit de periode dat ik geen gezondheidsfreak was, maar bij verwarming tot 150 graden celsius verdwijnen er nogal wat gezonde stoffen uit de boerenkool en dan is rauwkost toch wel wat gezonder dan wat in dit geval lekker is.
Beschouw het dus maar als een lekkernij om af en toe mee te zondigen.
Beschouw het maar als een ideaal middeltje om af
Oh dat is een ondoordachte actie geweest; ik gebruik zelf inderdaad himalayazout, maar wist niet dat zeezout zo verontreinigd is?
De laatste regel in mijn bericht over boerenkool is het gevolg van een technische storing.
theo muller, die geen voorstander is van anonieme berichten.
Ik kan niet wachten totdat ik een oven hebt 🙂
héérlijk met een beetje balsamico azijn door de olijfolie, en sesamzaadjes erover strooien…
Kan dit ook in de airfryer?