Crunchy kokoscacao-bites met carobe

Foto: R. van West

Soms kreeg ik vroeger bij andere mensen thuis nep-cocoladepasta van carobe op m’n boterham. Dat was een straf vergeleken met échte chocoladepasta. Sindsdien associeer ik carobe met geitenwollensokken afvalligen die vonden dat ze geen echte chocola mochten eten. Ik heb het nooit meer gegeten. Maar sinds ik carobe herondekt heb ben ik met een grenzeloze inhaalslag bezig. Ik gooi het door elke kop warme chocolademelk en door alle chocolade-recepten. Dat zal wel weer overgaan, want het is toch duidelijk geen cacao ;-). Maar het is wel handig want carobe is zo zoet van zichzelf dat er verder geen zoetstof meer bij hoeft.

Carobe zoet goedje

Carobe was een belangrijke zoetstof voordat de rietsuiker z’n intrede maakte. Het bestaat namelijk voor bijna 50% uit natuurlijke suikers (sucrose, glucose, fructose en maltose). Helaas heb ik de precieze samenstelling van de suikers niet terug kunnen vinden. Maar hoe natuurlijk ook, het zijn toch suikers die we beter maar met mate kunnen eten, zeker de sucrose en fructose (lees Suiker, de snelweg naar veroudering).

Carobe wordt gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom, die groeit in het middellandse zeegebied, Noord-Afrika en het Midden Oosten. Je kent de boom misschien al van het johannesbroodpitmeel. Dat is een verdikkingsmiddel dat wordt gemaakt door de kiemende zaden te malen (dit is grotendeels zetmeel).

Gezond

Voor carobe worden dus de hele peulen gebruikt, en juist daar zitten nog flink wat nutriënten in. Carobe bevat dan ook vitaminen (A,B, B2, B3, D), mineralen (vooral calcium en ijzer en zink), aminozuren en antioxidanten. Verder heeft het nog een paar leuke gezondheiseigenschappen. De looistoffen in carobe binden gifstoffen in het lichaam waardoor die verwijderd kunnen worden. Ook remt carobe de groei van ongewenste bacterieën in de darmen. Door het verdikkende effect is het ook nog eens een goed middel tegen diarree ( Bron: superfoods).

Goeie combi met cacao

Carobe heeft een zoete, karamelachtige smaak die wat weg heeft van cacao (ver weg dan). De combinatie met cacao haalt volgens experts het beste in de twee smaken naar boven. Ook qua voedingswaarde want carobe is rijk aan calcium en cacao rijk aan magnesium wat dan weer een goede combi is. Met onderstaand recept kan je het meteen uitproberen: een mengsel van cacao en carobe samen met kokosolie en kokosrasp. Een leuke variant op chocola.

Ingrediënten (voor ongeveer 15 grote of 25 kleine bites):

  • 60 gr (3el) (geroosterde) amandelpasta
  • 50 gr (3 el) gesmolten kokosolie
  • 50 gr (1/2 cup) kokosrasp
  • 15 gr (rauwe) cacaopoeder
  • 10 gr carobepoeder
  • 25 gr (1½ el) yaconsiroop (of honing)
  • 1 tl stevia kristal of 3 druppels stevia (of wat meer yacon)
  • 5 gr (1 el) mesquitepoeder (zie Suiker- de alternatieven)
  • 1 tl macapoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje zeezout (hoeft niet als er al zout in de amandelpasta zit)

Bereiding:

– Zet de oven aan op 50°C, zet de kokosolie in een bakje in de oven om te smelten, leg de kokosrasp op een bakplaat in de oven om te roosteren (minimaal 15 minuten, daarna even af laten koelen)

– Meng in een kom de cacaopoeder, carobepoeder, mesquite, maca en zeezout

– Roer de amandelpasta door de gesmolten kokosolie evenals de yaconsiroop en de vanille en eventueel de stevia(druppels)

– Roer dit door de droge ingrediënten heen

– Schep als laatste de kokosrasp erdoor

– Maak kleine hoopjes op een plaat met bakpapier, of giet in kleine siliconenvormpjes (eventueel een beetje laten afkoelen zodat het wat steviger wordt)

– Laat afkoelen in de koelkast en bewaar in de koelkast want het smelt bijna even snel in de hand als op de tong!

5 gedachten over “Crunchy kokoscacao-bites met carobe

  1. Super, ga ik proberen!
    Ken je nog meer receptjes met lucuma en mesquitepoeder?
    Ik heb dit namelijk pas in huis en weet nog niet goed met wat te gebruiken.
    Alvast bedankt!

    • Hoi Karine, met lucuma heb ik nog niet zo veel geëxperimenteerd, schijnt lekker in ijs te zijn dus dat komt zodra de zon eindelijk wil doorbreken ;-). Mesquite kan je prima door baksels doen, of smoothies, om te zoeten. Hier is nog een recept voor chia-pudding waar het ook in zit.

  2. Ook deze is heerlijk zeg, moeilijk om met mate te eten ;).

    De geroosterde kokos is een geweldige vondst.

    Ik had geen mesquite en nam palmsuiker. Zoet genoeg zo alles bij elkaar, misschien dat ik het de volgende keer zelfs zonder zoetmakertje maak.

    Dankjewel voor weer een geweldig recept.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.