In mijn vorige blog over groene sapjes heb ik de voor- en nadelen van groene smoothies en groentensapjes met elkaar vergeleken. De balans leek naar de groene smoothies door te slaan. Dus heb ik me de afgelopen week ongans gedronken aan allerlei experimentele groene smoothies. Het is inderdaad een stuk sneller en overzichtelijker dan de hele sapmachine tevoorschijn halen. Maar het bleef toch knagen dat die blender met een behoorlijk geweld de bladgroenten fijnmaalt. Toen ik las dat er bij de ouderwetse sapcentrifuges door het harde ronddraaien vitamines en enzymen ter ziele gaan, leek het me logisch dat dat in die blender dan ook gebeurt. Bij de moderne sapmachines (slow-juicers) gebeurt dat niet. Dus nu staat de sapmachine weer op nummer één. In de complexe wereld van de gezonde voeding moet je vooral flexibel blijven en je inzichten bij kunnen stellen ;-).
Slow juicer
Als je overweegt om een sapmachine aan te schaffen, kan je dus het beste voor een slow-juicer kiezen. Die maakt gebruik van de laatste technologie voor juicing en heeft meerdere voordelen vergeleken met oudere machines. Bij de oudere sapcentrifuges worden de vezels en het sap van elkaar gescheiden door een snelle rondgaande beweging. Door de wrijving die zo ontstaat kan de temperatuur flink oplopen waardoor warmte-gevoelige enzymen ter ziele gaan en sommige vitaminen ook. Ook komt het sap door het rondslingeren in contact met veel zuurstof, waardoor de vitaminen veel sneller oxideren en hun voedingswaarde verliezen. Het sap is dan veel minder lang te bewaren en moet eigenlijk binnen een kwartier opgedronken worden (Bron: mens en gezondheid).
Een slowjuicer werkt met zo’n lage snelheid dat de temperatuur ‘koud’ blijft. Bovendien is deze soort van persing veel effectiever dan het rondslingeren waarbij nog veel sap met de vezels mee verdwijnt. Een slow-juicer geeft dus veel meer sap, en met minder lawaai. Het sap kan na persing nog 36 uur in de koelkast bewaard worden zonder verlies aan voedingswaarde (claim van de fabricant…).
Daarnaast heb je nog het verschil tussen een ’twin-gear’ slowjuicer, zoals de populaire Greenstar, en de ‘single-gear’ slowjuicer zoals de Versapers. Beide leveren prima kwaliteit sap, maar de Versapers gaat een stuk sneller dan de Greenstar. Dus als je ondanks dat je achter slow-juicing staat, wel enigszins wilt opschieten met je sapje, kan je beter voor de Sersapers kiezen ;-). Bovendien is die ook makkelijker schoon te maken. Een niet onbelangrijk punt. Ik ben erg tevreden met mijn Versapers. De greenstar is juist weer geschikter als je ook tarwegrassap of notenmelk met je juicer wilt maken.
Groentensap stap voor stap (Bron: Dr. Mercola)
Stap 1: Begin met ‘makkelijke’ groenten die zacht van smaak zijn, veel vocht bevatten en makkelijk te verteren zijn. Dit zijn eigenlijk de basisingrediënten die je er altijd in kunt doen:
- Selderij
- Venkel
- Komkommer
Stap 2: Als je daar een beetje aan gewend bent kun je donkerder groene groentes met meer nutriënten toe gaan voegen:
- Sla (rood of groen) / veldsla
- Andijvie
- Rucola
- Spinazie
- Snijbiet/bietenloof
- Waterkers (een nutriëntenbom)
- Kool / chinese kool
- Paksoy
Stap 3:Â voeg ook kruiden toe, als extra chlorophylbommen (peterselie) maar ook als smaakmakers:
- Peterselie (bevat ook veel ijzer en andere mineralen)
- Koriander
- Munt
- Citroenmelisse
Stap 4:Â De laatste stap voor de die-hards, de echte superfoods; voeg maar 1 of 2 bladeren toe want deze zijn erg bitter:
- Boerenkool
- Paardenbloemblad
- Mosterdblad
Stap 5: Smaakmakers
Groentensapjes kunnen aan de bittere kant zijn; zeker als je er kool, waterkers of andere ‘donkergroene’ ingrediënten door doet (die overigens wel supergezond zijn!). Om de smaak wat te verzachten kan je de volgende ingrediënten gebruiken:
Citroen of limoen: Maakt je sapje lekker fris. Ze zijn eigenlijk door alles lekker en één van de weinige fruitsoorten die bijna geen fructose bevatten. Je kunt biologische limoenen zelfs met schil en al door de juicer doen. Ze bevatten ook veel vitamine C.
Stevia: Stevia is een plantje waarvan de bladeren heel zoet zijn door de zoetstof stevioside. Deze zoetstof bevat geen calorieën en heeft geen negatieve effecten in je lijf. Ideaal dus om mee te zoeten. De gedroogde poeders hebben een wat bittere nasmaak, maar als je het hele blad gebruikt of de druppels heb je daar minder last van. Helemaal leuk als je zelf een plantje in de tuin hebt dus!
Gember:Â Gember is heel gezond en geeft pit aan je sapje. Gebruik niet te veel, het kan snel overheersen. Maar in de juiste dosis is het heerlijk. En het werkt ontstekingsremmend.
Cranberries:Â Cranberries zijn behoorlijk zuur, maar geven toch een wat fruitiger smaakje aan je sap, en zijn ook nog eens heel goed voor je nieren en je blaas vanwege de vitamine C.
Appels:Â Als je echt wat zoets nodig hebt om je sap drinkbaar te maken, gebruik dan appels maar liefst groene appels; die bevatten minder fructose dan de gele of de rode appels. Oude rassen zijn meestal ook zuurder; de meeste moderne appelrassen zijn veredeld op de zoete smaak.
Bieten:Â Rode bieten zijn trouwens ook heerlijk om sap van te maken, alleen wordt de kleur er niet aantrekkelijker op als je ze door je groene groenten mengt ;-). Maar bieten met selderij, appel en gember is bijvoorbeeld een heerlijke combi. Bieten zijn ook nog eens heel gezond en bietensap wordt zelfs speciaal gedronken om de bloeddruk te verlagen, de lever te reinigen en extra sportprestaties neer te kunnen zetten. Bieten zijn natuurlijk ook vrij zoet, maar zolang ze rauw worden geconsumeerd, ook in sapvorm, komen de suikers veel minder snel in je bloedbaan dan als ze gekookt zijn. Wortels schijnen een stuk meer suiker te bevatten, ook rauw (zie naturalnews tv).
Nou, op naar m’n slow juice. Of misschien toch maar een smoothie vandaag als ik op de klok kijk…
Kijk ook eens bij: http://www.zijeetook.wordpress.com, daarin heb ik ook een heerlijke smoothie staan met avocado en ei.
Ik ben het helemaal met je eens Roos. Wij gebruiken nu sinds een jaar de Versapers en drinken elke dag als eerste voor het ontbijt groentensap. Dat is op werkdagen natuurlijk geen doen om dat vers te drinken, dus vriezen wij de groentensap in. Ik maak dus eens in de week twee a drie liter sap. Dat is goed te doen.
Weet jij of het invriezen grote nadelige gevolgen heeft?
Oja en een hardnekkige roddel is dat citroensap weliswaar lekker en gezond is (ik doe het er vrijwel altijd doorheen), maar dat het een deel van het werkzame deel van de groentensap vernietigd. Benieuwd naar jouw kijk hierop.
He Gerard, goed zeg dat je elke week zoveel sap maakt! Wel een goede methode denk ik om het in te vriezen. De echte gezondheids die-hards zoals mijn Belgische inspirator-kok Pol Grégoire zegt wel dat het invriezen iets kapot maakt aan het voedsel, maar het lijkt me vooralsnog één van de betere bewaarmethoden.
OVer die citroensap heb ik dit nog nooit gehoord, ook niet bij de sap-guru’s uit Amerika… heb je een bron waar dat bericht vandaan komt?
He Roos, ik dacht eigenlijk dat ik al gereageerd had op jouw vraag. Wellicht heb ik iets verkeerds gedaan. Anyway, ik heb mijn bron gecheckt en dat van die citroensap komt vooral vanuit de gedachte dat je fruit niet moet combineren met ander eten, omdat het dan te lang in je maag blijft en gaat gisten.
Het daadwerkelijk afbreken van goeie dingen in de groentensap door citroensap, daarvoor heb ik geen bewijs gevonden. Ik doe het er nog steeds doorheen; het lijkt me gezond in mijn ochtendsapje en het maakt hem ook erg lekker.
Groeten, Gerard
(Gaaf broodrecept heb je laatst geplaatst, ga ik gauw proberen)
Groenten en fruit niet mengen, er moet minstens een paar uur tussen consumptie zitten. Heb dit uit verschillende bronnen. Citrus fruit onder elkaar mengen is zelfs goed, sinasappel is een hybride en door er citroensap aan toe te voegen krijgt het meer oerwaarde…maar apart van ander voedsel en fruitsoorten consumeren. Alcaline turns into acid ( Cayce) .
Ik vraag me af hoe duur het nou is om zo’n groentesapje te maken? Stel je wil een goed glas, 500 ml, hoeveel kost dat om te maken gemiddeld?
Bedoel je hoe duur het is aan ingrediënten? Of ook de tijd meegerekend die je ervoor nodig hebt? Heb je ook al mijn blog over slow juices gezien die je online kunt kopen?
Ik bedoel inderdaad aan ingredienten. Als je wat meer over tijd kunt zeggen dan zou ik dat ook leuk vinden. Nee, die blog heb ik niet gezien, maar ik maak ze liever zelf. Dat lijkt me sowieso goedkoper en dan kun je meer doen wat je zelf wil.
Wij drinken dagelijks sap, ongeveer 200 ml pp, en ik heb het eens uitgerekend. Dat kwam op in de orde van grootte van 1 euro pppd. Dus 5 euro per liter. Gewone biologische sapjes in de winkel zijn goedkoper, de slow juice sapjes waar Roos over schrijft lijken duurder.
Mijn prijs is natuurlijk afhankelijk van het seizoen en waar je het koopt. Het lukt mij niet om alles biologisch te kopen. Doe je dat wel dan zal de prijs oplopen.
Op dit moment gebruik ik lekker appels en komkommers uit eigen tuin. Da’s helemaal goedkoop EN biologisch ;).