Om nog even op dat kiemen terug te komen. Dit recept (van Pol Grégoire) is een leuke, gezonde en vooral lekkere variatie op de gewone hummus van kikkerertwen. In plaats van de linzen (of kikkerertwen) te koken laat je ze eerst kiemen. Daar moet je dan dus wel een paar dagen geduld voor hebben. Maar als je eenmaal een kiempotje hebt valt het ook allemaal wel weer mee:
Je kunt speciale kiempotten kopen. Volgens mij de handigste manier om zelf te kiemen. Je kunt ze schuin neer zetten en het vocht wordt opgevangen:
Maar je kunt ook prima een gewone glazen (weck)pot met een brede opening gebruiken en daar een gaasje overheen spannen en dan schuin wegzetten (bijvoorbeeld op zo’n houten afdruiprek):
Kiemen stap voor stap
1. Week de zaadjes 12 uur lang in water (helemaal onder). Voor kleine groentezaadjes zoals radijs, broccoli, biet etc. heb je voor een pot van 1l al aan 3 eetlepels zaad genoeg. Vul voor linzen of kikkererwten de pot voor 1/3e.
2. Giet het weekwater na 12 uur weg, spoel de zaadjes (dit kan allemaal gewoon in de pot door het gaasje heen) en zet schuin neer zodat de restjes vocht weg kunnen druppen. Zet de pot niet in de directe zon.
3. Spoel de zaadjes 2 x per dag
4. Een paar dagen geduld totdat je kleine witte/groene kiempjes ziet komen. Voor de kikkererwten en linzen is dat genoeg, ongeveer na 3 dagen. Groentezaden kan je iets langer laten doorgroeien tot ze kleine groene spruitjes hebben. Voor de meeste groentezaden duurt dit zo’n 5-6 dagen. Sommige duren langer zoals prei, koriander, dille, venkel.
5. Sommige kiempjes hebben vliesjes/schilletjes die je liever niet eet. Doe de kiemen dan in een grote bak water, even flink schudden en laten staan. Probeer dan met een schuimspaan oid zo veel mogelijk vliesjes/schilletjes weg te scheppen.
6. Voor de familie van de peulvruchten (zoals linzen en kikkererwten) geldt dat je ze na het kiemen nog heel kort even moet stomen. 3 minuten is genoeg. Dit is om ze beter verteerbaar te maken en het liefst ook de schilletjes eraf te halen.
NB: sommige zaden worden slijmerig als je ze gaat kiemen, zoals lijnzaad, tuinkers, rucola, mosterd, basilicum en boekweit. Die kan je beter in potgrond zaaien.
Ingrediënten linzenhummus:
3 dagen vantevoren:Â 2 el linzen 1 nacht weken en laten kiemen.
- 1 cup (ongeveer 200 ml) gekiemde linzen (of gekiemde kikkerertwen)
- 1/2 cup geweekte amandelen (of 1/4 cup en 1 el witte amandelpasta)
- 3 gedroogde tomaten
- 1 knoflookteen
- 3 el citroensap
- tamari naar smaak (pas op als de gedroogde tomaten al erg zout zijn)
- 1 tl komijn
- 1 tl korianderpoeder
- 5-8 el olijfolie
- paar takjes peterselie of verse koriander
 Bereiding:
– Stoom de gekiemde linzen 3 minuten (in een stoommandje bijv.) en laat afkoelen
– Doe alle ingrediënten in een blender, voeg eventueel wat extra water toe, en blend tot alles goed gemengd is. Wat mij betreft hoeft het niet helemaal een egale massa te worden, maar dat is persoonlijke smaak.
– Garneren met (flink wat) verse koriander en eventueel andere kiemen. Lekker als dipsaus voor wortel, koolrabi etc.
Dag Roos,
Ooit heb ik bij een natuurwinkel een kiemgeval gekocht, dat bestaat uit 3 etageres op elkaar. Hij heet Croc’Punch, van Lima. Voordeel ervan is, dat je niet zoveel zaadjes tegelijk hoeft te laten kiemen en je kan er 3 soorten indoen. Neemt ook minder plaats in.
Verder heb ik je ‘bijbel’ (Nourishing) ook gekocht, ben er helemaal in bezig. En ik leer veel van je blogs, dank je!
groeten, Joke
Ah mooi zo! En bevalt die etagère-kiemer? Ik heb alleen eerder met zo’n kiembakje met een rooster er op gewerkt, maar dat vond ik niet heel handig.
Deels. Het nadeel is dat de roosters nogal grof zijn en de kleine zaadjes naar beneden vallen. Maar je giet wel de hele mep in 1 keer.
ik heb ook zo’n dingetje met een rooster uit de bio winkel, maar weet niet goed hoe er mee te werken. Moet er water onder de kiemen??
Eerst de kiemen een nacht onder water laten weken. Dan op het rooster leggen , het bakje tot 1 cm onder de rand vullen met water. De kiemen 2x per dag afspoelen met water.
Dank je Joke, begrijp ik goed dat na het weken als de zaadjes op het rooster liggen ze dus niet in contact zijn met het water maar er wel boven liggen?
En waar kopen jullie kiemzaden?
Dag Marike,
Ja, goed begrepen, net boven de waterspiegel. Ik heb destijds de zaadjes gekocht bij Dille en Kamille. Maar ik denk dat een goede natuurwinkel ze ook wel heeft.
Succses!
Hi,
Ik heet Kalina Scheeringa.
Ik ben al tijden bezig met het Mentale Dieet Plan.
Ik vind het goed vol te houden.
Toch wel raar om te lezen dat er veel dieten bestaan maar dat die toch veel overeenkomsten hebben.
Bedankt voor dit nuttige artikel