IJs is m’n lievelings. Italiaans roomijs met zo veel mogelijk stukjes erin qua noten, chocola, stukken cheesecakes en brownies; Fairly nuts van Ben & Jerry’s, of romig kwarkijs met sesam en honing, m’n favoriete ijs van Roberto in Utrecht (echt de beste ijssalon die er is)… Daar kan ik van door blijven eten. Nu is Roberto iets te ver om ’s avonds een ijsje te halen en de Italianen hier in Den Haag vielen een beetje tegen. Tijd om het zelf te gaan doen. Kan ik meteen die ladingen suiker vervangen met stevia zodat ik dan wel zonder schuldgeval een hele bak kan leegeten ;-). Maar hoe krijg je dat gladde ijs als je geen ijsmachine hebt? Here is the secret!
The basics
De basis van roomijs bestaat uit melk en room. Uiteraard volle melk en volle room. Eventueel een eidooier erbij (die helpen om de vetdeeltjes goed te mengen en het nog romiger te maken). De melk wordt soms een beetje verhit om de suiker er makkelijker in op te lossen en smaakmakers als vanille te laten trekken. Daarna kan je alle extra ingrediënten toevoegen die je wil. En dan moet het bevriezen.
Tijdens het invriezen moet er lucht in het ijs komen. Dat maakt het lekker. Bij het vriezen ontstaan er altijd ijskristallen. Die zijn minder lekker. Ze moeten zo klein mogelijk blijven zodat je ze niet opmerkt op je tong. Hoe sneller je het mengsel invriest, hoe kleiner de ijskristaller en hoe zachter je ijs. Voor de lucht in je ijs en het snelle invriezen gebruik je de ijsmachine. Die draait het ijs terwijl het bevriest.
Voor de gelukkigen met een ijsmachine hier een leuk recept van een naamgenoot voor vlierbloesemijs.
Zonder ijsmachine
Ik had geen ijsmachine, dus geprobeerd om het tijdens het invriezen het mengsel om de 10 minuten even om te scheppen. De smaak was prima, maar die ijskristallen waren toch wel een beetje jammer. Een andere suggestie is om het ingevroren ijs voordat je het gaat eten in de blender te doen, maar ook dat leverde niet de ideale zachte structuur op.
Net op dat moment bleek dat mijn broer ook met ijs in de weer was geweest. Hij had een overschot aan rijpe aardbeien in de vriezer gedaan. En kwam toen op het lumineuze idee om de bevroren aardbeien met een staafmixer door (ongeklopte) slagroom met suiker te blenden. De slagroom wordt daardoor luchtig geklopt en de kou die de aardbeien afgeven is precies genoeg om het geheel tot een zacht ijsmengsel te maken. Geweldig! Het blijft wel iets vloeibaarder dan gewoon ijs, but hey, who cares about perfect balls if the taste and texture are great! Hier kan je natuurlijk eindeloos op variëren met allerlei ingevroren vruchten. Alle bessen zijn supergezond en werken ook nog kankerremmend door de salvestrolen en ellaginezuur. Verder kan je ook nog variëren door de slagroom te mengen met melk, kokosmelk of yoghurt. In plaats van suiker heb ik kristalstevia gebruikt en dat werkte prima.
Zonder melkproducten
Een andere ijstopper is ingevroren banaan. Als je dat blendt wordt het een superromige massa. Daar hoef je dan geeneens meer room aan toe te voegen. Aanrader van m’n broer is bevroren banaan door vers geperst sinaasappelsap blenden.
Of: Â Recept bevroren banaan, chocola en kokos
De ideale ‘gezonde’ combi zou zijn als je het ijs kunt maken met kokosmelk in plaats van gewone melk. Daar ben ik nog mee aan het experimenteren (denk dat daar toch een ijsmachine voor nodig is om het geheel luchtig te krijgen), maar dit recept komt al een heel eind in de richting: aardbeienijs met kokosmelk.
En sojamelk? Ik klop dat wel eens warm voor door mijn koffie en dat wordt geweldig schuimig.
Hoi Susan, ik gebruik zelf geen sojamelk omdat soja eigenlijk niet zo’n heel goed product voor ons is vanwege de vele anti-nutrienten die er in zitten (zie Soja, niet zo gezond als we denken). Plus dat het van ver moet komen. Ik gebruik liever amandelmelk (inderdaad eenvoudig zelf te maken) of havermelk. Maar schuimen doen die inderdaad helaas niet!
2 eidooiers, halve liter kokos melk, wat honing en een half uurtje later heb je heerlijk romig ijs!! Let wel op welke kokos melk je haalt, veel zijn voorzien van de nodige conserveringsmiddelen
Leuk! En dat doe je meteen zo in de ijsmachine, of verwarm je het eerst nog zoals bij gewone ijscustard?
Er bestaat plantaardige slagroom op basis van rijst. Deze kan je net zo opkloppen als gewone slagroom, maar dan dus zuivel vrij. Ik heb het ook nog geprobeerd met greensweet stevia met vanilleextract. Super!
Maar wil nu een vanilleijsje maken zonder fruitsmaak erbij… Iemand nog tips hoe dit aan te pakken zonder dierlijke producten?
Ik heb gister net dit paleo vanille ijs uitgeprobeerd; een goed alternatief als je de kokossmaak niet erg vindt; alleen zitten er nog wel ei-dooiers in. Misschien dat het ook lukt met alleen plantaardige bindmiddelen zoals johannesbroodpitmeel en guargum?